Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Een nieuw hart voor een oude kast

Anoniem
Repr
5 antwoorden
 • Beste forumlezers,

  6 jaar geleden heb ik zelf een PC in elkaar gezet en die heeft het altijd goed gedaan, lang ook. maar nu moet ik het zaakje toch echt eens gaan upgraden. graag zou ik wat daarom wat advies inwinnen over mijn verbouwingsplannen.

  allereerst maar de onderdelen die ik graag wil hergebruiken:
  een Chieftec Midi kast
  een Pinnacle PCTV kaart
  een soundblaster Live! 5.1 geluidskaart
  2 western digital 80 GB HDD
  verder de randapperatuur, toetsen, muis, speakers e.d.

  via Alternate heb ik wat rondgekeken en verder geprobeert me online zo goed mogelijk in te lezen. de volgende onderdelen lijken mij geschikt om weer een aantal jaartjes mee te kunnen:

  JCXSU8 Grafische kaart (PCIe) Sapphire HD4870
  HPGI49 Processor Intel® Core™ 2 Quad Q6600
  GPEAE2 Moederbord Asus P5Q Pro (of SE)
  TN6M40 Voeding Cooler Master RealPower M620
  ICIE8M Geheugen GeiL 4 GB DDR2-800 Kit
  (misschien ook nog een nieuwe dvd lezer/brander & HDD, maat 't gaat me vooral om het hart van het apparaat.)

  Maar ik heb nog wel wat vragen. Ten eerste, zal ik eigenlijk niet meteen overstappen op socket 1366 processor en board? 't is wel duurder maar lijkt wel een beetje het ding van de komende jaren te worden?

  ten tweede mijn oude besturingssysteem. ik heb nu nog windows XP en heb m'n systeem altijd vrij clean gehouden. 't draait dan ook nog als een zonnetje. kan ik m'n oude Harddisk gewoon blijven gebruiken als een soort systeemdisk en er voor spellen en muziek een grotere extra harde schijf bij zetten? of wellicht de oude schijf ghosten naar een nieuwe?

  qua prijs wil ik zo ongeveer tussen de 700 en 1000€ uitkomen, veel speling daar dus, maar ik wil eigenlijk ook dat het weer wat jaartjes meegaat.

  alvast bedankt voor de input!
  vriendelijke groet,
  Thomas
 • Qua kast, is het toch niet verstand iets meer uit tegeven voor een kast met een hele goede 500w voeding? De kast bepaald ook in bepaalde maten de koeling en stilte.
  http://www.alternate.nl/html/product/Behuizingen_Midi_Tower/Antec/Sonata_III/

  Oude harddisks zou ik niet gebruiken als hoofd schijf in zo'n nieuwe pc, die zijn geheid de grootste bottleneck. Eerder ze als extraatje gebruiken, maar anderzijds, 160 gig tov een 1tb schijf voor 90 euro is ook amper de moeite meer om nog te gebruiken aan stroom/warmte. Tevens vind ik het net als dvdrw spelers etc (die zelfs nog meer) slijtage gevoelige onderdelen.
  Ghosten zou ik zowiezo niet doen, gewoon windows opnieuw installen gezien nieuwe chipset etc en de belangrijke data overzetten.

  Wat ga je met de pc verder doen?
 • Je oude pc is compleet mogelijk ook beter te verkopen, dan losse onderdelen.

  Waarom trouwens die antieke Q6600?
 • als je lang met je systeem wilt doen met eventuele kleine upgrades is corei7 wel de beste keus….maar ook erg duur.

  verder zou ik je willen afraden je kast, je voeding of je audio kaart te hergebruiken. de 1e 2 zijn al gemeld. de audio kaart omdat, zeker als je een socket 1366 bord koopt, de onboard sound vaak beter zal zijn. als je echt goed geluid wilt kan je ook voor 6 tientjes een xfi kaart kopen
 • wow, bedankt voor alle snelle reacties!

  de reden dat ik er nu voor kies om een nieuw systeem te kopen is de dood van mijn oude voeding. de fan daarop loopt niet meer zodat er bij iedere zwaardere handeling, zoals een film kijken of en spel spelen er binnen de kortste keren alarmpiepjes klinken. verkopen wordt daarom ook wat lastig lijkt mij zo, tenzij ik er eerst nog een nieuwe voeding in doe.

  de kast zelf lijkt mij nog wel goed voor hergebruik.
  't is een oudere versie van deze: http://www.chieftec.com/dg-01bd-u.html en heeft zeer gebruiksvriendelijke slots voor harde schijven e.d. en een hoop ruimte voor wat extra koeling. (ik gebruikt nu twee casefans, die er volgens mij ook voor zorgen dat het systeem überhaupt nog draait.)

  qua gebruik doe ik er verder ongeveer alles mee. tv kijken, muziek luisteren, schrijven en gamen. ik hou wel van retrogamen (nethack) maar het zou toch leuk zijn om ook weers een nieuw flashy spel te kunnen spelen.

  ik ben na jullie tips nog eens langs alternate geweest en wellicht is het volgende een beter idee, vooral qua houdbaarheid.

  Sapphire HD4870 X2 grafische kaart
  Intel® Core i7-920 processor
  Asus P6T Deluxe moederboard
  Thermaltake Toughpower CM voeding
  GeiL 4 GB DDR3-1066 Kit

  dit zou de optie zijn als ik meer uitgeef voor, hopelijk, meer kwaliteit en duurzaamheid. vooral qua grafische kaart schiet het bedrag omhoog, maar mijn ervaring leert dat dit wel de prijs waart kan zijn. (met m'n zes jaar oude Asus V9570 TD, chipset FX5700, kon ik nog steeds oblivion spelen bijvoorbeeld)

  de oude audiokaart laat ik er dan uit, aangezien de onboard sound idd meer dan voldoende zal zijn. verder komt er ook een neiuwe grote HDD bij met een nieuwe instalatie van XP en servicepacks.

  wat denken jullie? is dit een betere optie, of zie ik nog iets over het hoofd?

  groet,
  Thomas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.