Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

raid0 clonen naar single disk ivm striping?

Anoniem
sdk
5 antwoorden
 • Kwam er op tweakers nog niet uit, miss hier wat mensen met kennis mbt raid?

  Ik heb een (voor mij) enigsinds complex vraagstuk.

  Ik zou graag de striping size van mijn raid 0 array aanpassen van 128kb naar 64kb (2x 7200.11 500 GB).

  reden: destijds overschatting gemaakt van de bestandsgrootte die op de 1TB (in 2007 vrij veel) terrecht zou komen, heb nu natuurlijk dramatische performance op alles onder de 256KB. De games zijn inderdaad groter geworden maar hebben gerust 10.000 bestanden voor 8GB space.
  Bovendien is de burst rate van de single disks rond de 260 mb/s en in raid 90-100 mb/s, totale speed is wel OK nu, die is 190 MB/s max.

  Nu heb ik recentelijk (gisteren) een samsung spinpoint f1, 1 TB gekocht. Het leek me dan ook handig om de raid array incl partities en bootsectoren etc etc te clonen en vervolgens de raid array opnieuw in te delen. Hierna het hele zooitje weer terugclonen en de spinpoint weer leeg maken. Tijd geleden ging dat makkelijker (want toen had ik gewoon 2x raid 0 dus dan maak je er een raid 10 van en klaar is kees) echter heb geen ervaring met raid–>single disk.

  Er zijn nog wat haken en ogen…

  Huidige config:
  Raid 0 van 2x500gb met XP en Vista (disk0)
  losse disk 500gb met XP voor noodgevallen (disk1, nu 2)
  losse disk samsung 1TB (nieuw) (disk1)

  Ten eerste heb ik geen idee hoe ik alles gecloned krijg. Het probleem zit er dan met name in dat veel software niet goed met raid werkt. Zo had ik bijvoorbeeld met driveimage XML een backup van C gemaakt. Ik had een foute driver te pakken en ging een dag later restoren. Ik start dus op in de XP van mijn emergency paritie op disk1. Dit faalde omdat het programma merkt dat de backup van disk0 afkomt en dat ik op dat moment naar disk1 probeer te restoren. Immer de OS ziet zichzelf altijd graag als disk0.

  Eerst probleem is dus een hoe clone ik veilig, en dan met name hoe clone ik terug probleem. Wellicht valt dit weg door het OS van de 3e disk te gebruiken (omdat voor deze niks verandert behalve dat de raid array ineens leeg is).

  Probleem 2 zijn de bootsectoren
  De bootloader staat nu op de raid disk, er staat er ook 1 op de emergency disk. Er zit een soort bug in mijn bios waardoor ik hier tussen kan kiezen. Indien ik een bootable cd erinstop en deze niet opstart dan pakt hij de bootloader van de emergency disk. Doe ik geen cd in mijn pc dan start hij op via de raid array.

  Weet echter niet wat voor invloed de samsung disk hierop heeft, deze heeft (aldus vista) nu de naam disk1, en heeft de emergency disk 1 plekje naar achter geschoven: disk2.

  Iemand ervaring met deze problemen? Ze zijn redelijk specifiek en heb nog niet echt een soort gelijk vraagstuk gevonden.

  alle kennis is welkom.

  "When you use the "Disk Clone" tool, you effectively copy/move all of the contents of one hard disk drive onto another hard disk drive. This function allows you to transfer all the information (including the operating system and installed programs) from a small hard disk drive to a large one without having to reinstall and reconfigure all of your software. The migration takes minutes, not hours, but it is not generally used as a backup strategy.

  "
  Weet alleen niet of deze nu kan omgaan met het feit dat de ene keer de disk aangemeld is als disk0 en de andere keer disk1
 • Je hebt nu 2 dezelfde topics kan je alles niet in 1 doen ?
 • [quote:b144433d3e="Harmen015"]Je hebt nu 2 dezelfde topics kan je alles niet in 1 doen ?[/quote:b144433d3e]
  nee dat gaat niet goedkomen, over 2 dingen praten in 1 topic. 2 totaal verschillende issue's. enige wat overeenkomt is dat het beide over een raid array gaat. Dit is al 1a4 aan tekst;). Dit gaat over cloning de andere over de striping size. Wellicht is 32 bijv ook interessant. Maar is verder niet met elkaar te rijmen.
 • [quote:e51a5ee8bb="Harmen015"]Je hebt nu 2 dezelfde topics kan je alles niet in 1 doen ?[/quote:e51a5ee8bb]
  En jij kan ook het modereren overlaten aan degene die als zodanig zijn aangesteld ;) alvast bedankt…
 • Even concentreren op de TS alsjeblieft ;)

  ontopic: Dat laatste alinea'tje (in't engels) van je, welk programmatje gebruik je daar?

  Torr.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.