Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Is Bluetooth-verbinding van mobiele telefoon naar pc veilig?

Anoniem
Henk Meerwijk
7 antwoorden
 • Ik wil mijn nieuwe mobiele telefoon aansluiten op mijn pc voor overdracht van foto's, videobeelden en zo mogelijk webcambeelden. Kan ik daarvoor beter een USB-kabel kopen of een Bluetooth-dongle? Dat kan allebei bij deze telefoon.

  Ik ben bezorgd dat dat het gebruik van Bluetooth niet helemaal veilig is vanwege hackers enz. En veiligheid vind ik daarbij belangrijk. En ik vind het niet lastig om een kabel aan te sluiten.

  Het voordeel van een Bluetooth-dongle kan zijn dat ik die later misschien ook kan gebruiken om andere randapparatuur op mijn pc aan te sluiten. En die USB-kabel past alleen op een aantal typen mobiele telefoons en dus niet op andere pc-randapparatuur. (Hij past aan de andere kant in de USB-aansluiting van mijn pc.)

  Ik gebruik Windows XP op mijn pc. Mijn pc is ongeveer vier jaar oud en was toen wat sneller dan de gemiddelde nieuwe pc.

  Ik heb de indruk dat zowel zo'n dongle als die kabel ongeveer 27 euro kosten. Een kabeltje van 27 euro vind ik niet goedkoop.

  Kortom, kan ik beter een USB-kabel kopen of een Bluetooth-dongle?

  Zie ook dit onderwerp:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=198277
 • Ik meen dat bluetooth wel encryptie gebruikte. Maar ik ben bang dat die verbinding veel te traag is, voor jouw beoogde gebruik. Een kennis van mij wilde er mp3's mee op zijn telefoon zetten, maar dat duurde een eeuwigheid. Ik neem overigens aan dat er een los geheugenkaartje in zit? Die kun je ook in een cardreader stoppen. Ben je voor hoogstens 10 euro klaar. Kaartlezer kost een euro of 5, een usb kabeltje een paar euro. Ging bij hem perfect.
 • [quote:1e4fdd6b62="gerben"]Ik meen dat bluetooth wel encryptie gebruikte. Maar ik ben bang dat die verbinding veel te traag is, voor jouw beoogde gebruik. Een kennis van mij wilde er mp3's mee op zijn telefoon zetten, maar dat duurde een eeuwigheid. Ik neem overigens aan dat er een los geheugenkaartje in zit? [/quote:1e4fdd6b62]Bedankt voor je snelle antwoorden. Misschien is er wel beveiliging mogelijk voor Bluetooth, maar ik ben slecht in dat soort dingen. En die beveiliging moet waarschijnlijk ook regelmatig worden geupdate.

  Er zit geen uitneembare geheugenkaart in mijn telefoon. Het is een betrekkelijk goedkope telefoon, ondanks de ingebouwde videocamera.

  [quote:1e4fdd6b62="gerben"]Ik neem overigens aan dat er een los geheugenkaartje in zit? Die kun je ook in een cardreader stoppen. Ben je voor hoogstens 10 euro klaar. Kaartlezer kost een euro of 5, een usb kabeltje een paar euro. Ging bij hem perfect.[/quote:1e4fdd6b62]Je bedoelt een externe cardreader die je met een losse usb-kabel van een paar euro aansluit op de pc? Of bedoel je dat mijn telefoonkabel te koop is voor een paar euro?
 • Ik bedoelde de cardreader voor het (niet bestaande) kaartje.

  Bluetooth heeft standaard encryptie zoals ik al dacht. Wellicht moet je jezelf er eens een beetje in gaan verdiepen.
  http://www.mobileinfo.com/Bluetooth/FAQ.htm#t7

  Ik zag trouwens pas een bluetooth "dongle" bij de mediamarkt, voor iets minder dan een tientje. Zo'n usb-stekker-met-een-knobbeltje.
 • [quote:37898f5729="gerben"]Bluetooth heeft standaard encryptie zoals ik al dacht. Wellicht moet je jezelf er eens een beetje in gaan verdiepen.
  http://www.mobileinfo.com/Bluetooth/FAQ.htm#t7

  Ik zag trouwens pas een bluetooth "dongle" bij de mediamarkt, voor iets minder dan een tientje. Zo'n usb-stekker-met-een-knobbeltje.[/quote:37898f5729]Bedankt Gerben. Ik had al een beetje gesnuffeld over de veiligheid van Bluetooth. Maar ik las daarover vooral waarschuwende geluiden over hacking enzo. Ik ben daarom bang dat het me teveel uitzoektijd kost, voor ik een echt veilige Bluetooth-verbinding heb. En beveiliging is bovendien altijd maar tijdelijk.
 • Ik heb bluetooth en usb kabel voor mijn telefoon.

  Voor mijn oude comp had ik voor €7-8 een goed werkende dongle (er zijn ook nog wel goedkopere, maar dan is de kwaliteit (bereik) vaak een stuk minder.)

  bluetooth is wel een stuk langzamer, maar als er geen kaartje in kan en het geen erg dure telefoon is dan denk ik dat je er toch geen GB's aan informatie op kan zetten.

  Ik heb zelf een stampvolle 4GB micro sd kaart erin (wil eigenlijk een 8gb aanschaffen) en die ga ik echt niet via BT volzetten, maar een paar mp3 files en wat foto's dat kan zonder probleem via BT.

  BT is bij mijn weten redelijk veilig. je moet 1 keer de apparaten (in dit geval PC en telefoon) laten zoeken en elkaar laten herkennen. daarna hoeven ze niet meer in een "visible" stand te staan. Verder heb ik als ik BT niet gebruik het ook met een BT head set. en als ik het niet gebruik zet ik de BT uit (gebruikt anders alleen maar stroom)

  als een USB kabel 27 euro (oplichters) kost dan zou ik voor 8 euro een BT dongle kopen als ik jou wat. als het niet bevalt kan je alsnog die kabel kopen en de BT dongle voor iets anders gebruiken
 • Bluetooth heeft ook maar een redelijk beperkt bereik, Class 1 max 100 meter en Class 2 max 10 meter. Dan nog wie zou je willen hacken? Als je af en toe wat data overzet moet hij/zij ten eerste binnen dit bereik zitten en op dat moment aan het hacken zijn. Bovendien moet je je afvragen of het belangrijke informatie is.
  Kleine informatie overzetten zoals het synchroniseren van een adresboek, agenda of een klein fotootje gemaakt met je fototoestel is voor Bluetooth ideaal. Grotere en zwaardere bestanden zoals een MP3 bestand is het beter om een USB kabel te gebruiken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.