Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde Schijven RAID

Anoniem
Torrentus
11 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb sindskort 2 harde schijven van 1.5 TB aangeschaft, ter vervanging van 2 exemplaren van 320 GB. Het werkt allemaal naar behoren nu, ahoewel ik er wel 3 dagen mee bezig geweest ben:

  Zodra ik een raid configuratie maakte van de schijven, weigerde Vista op de schijven te installeren, ook met de juiste drivers geladen (Intel Matrix Storage Manager). Dus toen de array maar gedelete, en nu zit ik dus met 2 losse harde schijven, die ik graag wil koppelen in een raid 0.

  Ik kan ook "online" migreren, dus terwijl ik in vista zit. Dit zou moeten kunnen zonder dataverlies. Dus ik dat proberen. Duurde 8 uur, ik heb hem 's nachts even door laten draaien: Volgende morgen; Schijven zijn wel keurig een array, maar niet meer bootable.

  Nu heb ik Vista weer geinstalleerd op een van de 2 schijven, de andere gebruik ik als "Data schijf". Maar ik wil ze toch wel heel graag migreren.

  Heeft iemand misschien een oplossing voor dit probleem, dus:
  Hoe kan ik 2 harde schijven migreren naar Raid_0 zonder dataverlies
  Hoe kan ik dan de niet meer bootende schijven weer laten booten? :)

  Alvast bedankt!
  Torrentus
 • [quote:35f15bccd0]Ik heb sindskort 2 harde schijven van 1.5 TB aangeschaft, en die vervangen voor 2 exemplaren van 320 GB. [/quote:35f15bccd0]

  Lijkt mij niet de meest voor de hand liggende vervanging. Wat doe je nu met die twee 1.5 TB schijven???
 • [quote:0728557bb1]Ik heb sindskort 2 harde schijven van 1.5 TB aangeschaft, en die vervangen voor 2 exemplaren van 320 GB[/quote:0728557bb1]

  Als ik dit lees, maak ik hier uit op dat je twee 1,5TB schijven hebt vervangen voor 2 schijven van 320GB, want dat staat er namelijk. Dus vandaar mijn opmerking.

  Ik snap ook wel dat je dat andersom bedoeld, maar dat staat er niet.
 • Waarschijnlijk heeft hij mijn bericht gelezen dat de 7200.11 veel uitval heeft en gaat hij ze omruilen :lol: ?

  Vergeet je rekening te houden met hardwarematige (bios matige) benamingen…?

  Als je nu windows op disk0 hebt staan en je kopiert dit naar disk1 en je probeert deze os te starten dan gaat dat niet werken. Dan zal deze disk eerst ook als disk0 moeten worden aangemeld in de bios. Wordt wel lastig denk ik, maar wat je misschien kunt doen is de optie bootable "yes" (iig dat heb ik) veranderen naar de doel disks zodat die primair worden.

  Let op weet niet of dit ineens je array cleared ofzo.

  Makkelijkste is overigens na kopieren de oude schijven los te koppelen.
 • @ReneD
  Hoezo niet? ;) Ik had meer ruimte nodig.. ik heb nu 3 TB, lijkt me wel genoeg voor voorlopig.

  @sdk.. er zit 24 maanden garantie op, dus ik kijk het eerst wel even aan, volgens mij heb je niet helemaal begrepen wat ik bedoel, verder. De optie van het migreren zit gewoon in de officiele software van Intel, dus het zou moeten werken volgens mij. Kan je nog even die laatste zin uitleggen:

  [i:48c22e0903]maar wat je misschien kunt doen is de optie bootable "yes" (iig dat heb ik) veranderen naar de doel disks zodat die primair worden. [/i:48c22e0903]
  Dankjewel ;)

  Torrentus
 • mijn punt was dat je data wel kunt migreren maar als windows opstart door de volgende regels:

  mijn raid array:

  [quote:dfcf7883e2]default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(7)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Pro Noodhd3" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT[/quote:dfcf7883e2]

  Mijn 3e HD:

  [quote:dfcf7883e2][operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Home " /FASTDETECT
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Pro Nood hd3" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT[/quote:dfcf7883e2]

  Omdat de L schijf in de bios primair is (3e disk) pakt hij DIE boot.ini en niet de eerste, die op mijn raid array staat. Krijg die 4 opties dus nooit te zien, wel die andere 2.

  Mijn punt is dus dat je wel data kan kopieren/dupliceren maar dat hij opstart aan de hand van een verwijzing naar een bepaalde disk. Aangezien je dupliceerd verandert die verwijzing niet. Dan kun je dat bestandje leuk kopieren maar dan blijft hij opstarten via je oude disk, of daar nu je data staat of niet… Dat was mijn punt.

  Misschien heb je last van een ander probleem geen idee. Probeer het anders nog een keer uit te leggen :lol: (zonder onnodige extra verhalen:P).
 • Begin je een beetje te begrijpen nu. Ik zal het duidelijk uitleggen.

  De Twee oude schijven zijn weg, en de nieuwe zitten er in. Ze worden beiden herkent in de BIOS. Ook in de Vista-installatie. Zodra ik er een RAID-array van maak wordt hij ook nog wel gezien in de Vista-installatie, maar krijg ik de volgende foutmelding bij het kiezen van de partitie:

  [i:731a8a7cad]De hardware van deze computer ondersteunt mogelijk het opstarten in deze schijf niet. Zorg ervoor dat de schijfcontroller is ingeschakeld in het bios-menu van de computer[/i:731a8a7cad]

  Als ik vervolgens op volgende klik:

  [i:731a8a7cad]Kan geen systeemvolume vinden dat voldoet aan de installatiecriteria [/i:731a8a7cad]

  Dit probleem opgezocht en bleek dat het een Error van Vista is, hij kan 2 schijven met dezelfde naam niet onderscheiden. Dus moet je ze eerst beiden formatteren, en dan opnieuw opstarten. Dit werkte en ik kon nu vista installeren op een van de 2 schijven, maar als ik ditzelfde in RAID doet, blijft hij bovenstaande Error geven, ook als ik hem geformatteerd heb. Erg lastig dus.

  Uiteindelijk heb ik toen vista op een schijf geinstalleerd met de gedachte dat ik hem wel zou migreren naar een raid 0 als vista erop stond. Dat heb ik dus aangezet en toen hij na 8 uur klaar was met migreren kon hij Vista niet meer van de toen nieuwe harde schijf booten.

  Daar komt jou suggestie, namelijk in de BIOS dingen aanpassen, en daar komt mijn probleem: Ik kan in de BIOS niks veranderen, omdat de Systeem BIOS me door verwijst naar de RAID bios (Intel Matrix Storage Manager). En daar valt niks in te stellen.

  Torrentus
 • Heb nu die migratie wizard nog maar eens opgestart, eens kijken waar het nu op uitloopt.
 • Ik zit nu een beetje achter mezelf aan te posten, maar toch:
  Weer hetzelfde probleem. Intel Matrix Storage Manager geeft aan dat de 2 schijven in RAID staan, en bij bootable staat No.

  Hoe te solven?

  [b:50c0290a3b]
 • Weet niet of raid5 met een onboard controller verstandig is, zou me daar eerst eens in verdiepen;).
 • Ik heb nu eindelijk alles opgelost. Zonder ruilen.
  Gelukkig zat in mijn Delle'tje, een relatief dure chipset met veel mogelijkheden, zo ook het speciale MATRIX Raid.

  Hiermee kun je 2 Raid systemen op een array zetten. Klinkt ingewikkeld, is het niet: Vista heeft inderdaad een 2TB limiet (ondanks het ontkennen van intel). Daarom heb ik de C: Schijf nu ingesteld op Raid 0, 2 TB. Er blijft dan bij mij dus nog 1 TB over (totaal was nmlijk 3 TB). Die laatste TB kan je met behulp van een Matrix array ook nog in raid zetten. Die staat nu dus bij mij op raid 1. Hierdoor heb ik ongeveer 500 GB om ultra-veilig (Raid 1 –> Mirrored) op te backuppen.

  Niet dat als de bliksem erinschiet ik als nog alles kwijt ben, maar het gaat om het idee ;)

  Torrentus

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.