Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Twwe fysieke harde schijven samenvoegen

Anoniem
sdk
7 antwoorden
 • Ik heb in mijn PC drie fysieke harde schijven. Op de eerste (C, 160GB) staat het besturingssysteem (Windows Vista Ultimate), op de andere twee (D en E, twee identieke schijven van elk 250GB) staan documenten (Word, Excel, muziek, foto's e.d.).
  Voor het opslaan van mijn documenten heb ik eerst schijf D gebruikt. Deze begint nu aardig vol te lopen, terwijl schijf E nog bijna helemaal leeg is.
  Nu kan ik natuurlijk wel bestanden van D naar E overzetten, maar dat zou betekenen, dat de verwijzing naar de muziek- en fotobestanden in enkele programma's die ik gebruik niet meer klopt. Die zou ik dan dus handmatig moeten aanpassen.
  Nu vraag ik me af of de schijven D en E op een of andere manier zodanig zijn samen te voegen, dat ze in Windows als één schijf (met één schijfletter dus) worden herkend en het probleem zoals hiervoor beschreven zich niet voordoet.
 • http://bluefive.pair.com/raid.htm
 • In windows kun je een schijf aan een map koppelen. De e: kan zich dus voordoen als een map op c:.

  Heb je al die bestanden dagelijks nodig? Je zou de minder gebruikte ook naar e: kunnen verplaatsen.
 • [quote:46fee38bd2="gerben"]In windows kun je een schijf aan een map koppelen. De e: kan zich dus voordoen als een map op c:.

  Heb je al die bestanden dagelijks nodig? Je zou de minder gebruikte ook naar e: kunnen verplaatsen.[/quote:46fee38bd2]

  Bedankt voor je reactie, maar dat is volgens mij geen oplossing voor mijn probleem.
  Mijn muziek- en fotobestanden staan nu voor een groot deel op de D-schijf en deels op de E-schijf. Als ik muziek afspeel in mijn media center software doe ik dat dikwijls met shuffle, waardoor afwisselend en willekeurig bestanden van de D- of de E-schijf worden afgespeeld. Er is dus geen sprake van bestanden die ik maar weinig gebruik en daardoor op de E-schijf zou kunnen zetten.
  Nu lees ik op internet allerlei dingen over Raid-configuraties, waaruit ik begrijp dat Raid0 in feite twee of meer hare schijven samenvoegt tot één schijf. Mij lijkt dat dat de oplossing voor mijn probleem zou kunnen zijn.
  Maar ik kan nergens een duidelijke handleiding vinden hoe ik zo'n raid-configratie moet opzetten. Weet iemand misschien waar ik dat kan vinden?
 • Je kunt meerdere schijven in raid zetten. Maar dat wordt een aardig probleem, aangezien die schijven dan eerst helemaal leeg moeten. Hoe wil je dat doen, als je nu al ruimte te kort komt. Denk dat het aardig minder werk is, al je muziek naar de e: schijf te zetten, en je media player een nieuwe playlist te laten aanmaken.
 • [quote:12179f796d="gerben"]Je kunt meerdere schijven in raid zetten. Maar dat wordt een aardig probleem, aangezien die schijven dan eerst helemaal leeg moeten. Hoe wil je dat doen, als je nu al ruimte te kort komt. Denk dat het aardig minder werk is, al je muziek naar de e: schijf te zetten, en je media player een nieuwe playlist te laten aanmaken.[/quote:12179f796d]

  Nee, da's geen probleem. Ik heb nog een externe harde schijf van 500GB, waarop ik een actuele backup van al mijn bestanden op de D- en E-schijf heb staan.
 • Duik dan maar eens in de documentatie van je moederbord. En dan met name het hoofdstuk bios/raid.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.