Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Externe harde schijf niet meer herkent na halve format

Anoniem
Gooly
14 antwoorden
 • Ik heb hier een splinternieuwe externe harde schijf die niet meer (als dusdanig) herkent wordt in Windows. Vermoedelijk heeft dit te maken met een halve format. (Toen de schijf een full (NTFS) format onderging crashte de betreffende laptop)
  Windows ziet wel dat er een onbekend apparaat aan zijn USB controller hangt, maar ziet niet wat het is.

  Ik heb verder weinig kaas gegeten van hardware dus ik vraag me af of er iets te redden valt. Het is een Verbatim van 1TB. OP de site van verbatim heb ik verder geen recoverytool o.i.d. kunnen vinden. Wel een "FAT32 formatting tool" (waarom een aparte tool daarvoor vraag ik me af) maar ook daarmee wordt de schijf niet gezien.
 • Heb je de schijf ook al eens aan een andere PC gehangen?
 • Ja, met Windows XP, Windows Vista en Ubuntu.
  Ubuntu ziet wel een volume maar kan het niet mounten,
 • Ziet TestDisk hem wel?

  http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
 • @Lange Pier: Nee, hij komt niet in het lijstje met gevonden schijven voor
 • Garantie claimen?

  Je zou hem kunnen openmaken en de PC erbij hangen maar dan ben je die garantie misschien wel kwijt.
 • garantie zal wel niet meer gelden na een eigen format. Maar in de eigen PC schroeven zou ik kunnen proberen.

  Wat ik (als hardware leek) niet begrijp is dat zelfs al hang ik een ongeformatteerde schijf aan mijn computer, hij wordt toch wel gezien. (B.v. als je een besturingssysteem gaat installeren) Hoe kan het dan dat hij met een beschadigd filesystem ineens ook helemaal niet meer gezien/herkend wordt.
 • Formateren mag gewoon hoor, daar verlies je de garantie niet mee maar ik denk, omdat TestDisk hem ook niet ziet, dat er iets loos is met de interne USB controller of de IDE controller op de schijf, zou hem voor garantie inleveren.

  Als je de schijf eruit haalt en deze dan ook niet herkenbaar is in de PC dan kun je hem weggooien, dan is de IDE (sata is ook ide) controller op die schijf niet goed.
 • Ok, goed nieuws dan. Overigens lijkt mij eerder dat de ide controller de boosdoener is dan de USb controller. Dit vanwege het feit dat de computer wel meldt dat hij "een onbekend USB device" heeft gevonden. Hij ziet dus wel iets aan zijn eigen USB controller hangen. Of is dat te kort door de bocht geredeneerd?
 • [quote:bdaf4bf4dc="Gooly"]Ik heb hier een splinternieuwe externe harde schijf die niet meer (als dusdanig) herkent wordt in Windows. Vermoedelijk heeft dit te maken met een halve format. (Toen de schijf een full (NTFS) format onderging crashte de betreffende laptop) [/quote:bdaf4bf4dc] Bedoel je dat je zag dat de grafische indicator toonde, dat ongeveer de helft van de geschatte tijd was gepasseerd? Als je volledig laat formatteren, dan gaat het formatteren zelf net zo snel als een snelle format. Alleen wordt deze vooraf gegaan door het testen op slechte sectoren. Die test neemt het grootste deel van de tijd in.

  Gebruikte je overigens de Windows versie van TestDisk? Probeer het eventueel met de Linux versie. Deze staat onder andere op de LiveCD van Parted Magic. Daarop staat behalve TestDisk ook nog GParted, waarmee je externe harddisk kunt controleren, of die 'm nog wil herkennen.

  Of de USB controller de boosdoener is, zou je kunnen controleren via een ander USB 2.0 apparaat. Zoals een USB 2.0 stick.
 • [quote:cd2bba1839="jolo"]Bedoel je dat je zag dat de grafische indicator toonde, dat ongeveer de helft van de geschatte tijd was gepasseerd?[/quote:cd2bba1839]
  Niet eens, volgens mij was hij ergens bij 5% (inderdaad was hij op dat moment al een behoorlijke tijd bezig)

  Dat van die Linux versie is misschien inderdaad het proberenw aard. Ik heb de Windows versie geprobeert, maar Windows zelf geeft al aan "Unknown USB device". Ubuntu zag wel een storage device, maar kon het niet mounten. Dat is al ietsje meer.

  Overigens heb ik net (wederom) het advies gekregen om de USB even te bypassen en de schijf rechtstreeks via de IDE contoller aan de PC te hangen. De verklaring zou daarbij zijn dat de USB controller wel degelijk moeite heeft om een beschadigd filesystem als opslag medium te herkennen. (Al heb ik geen idee of dat ook echt het geval is)

  Of dat zo is weet ik niet. maar ik begrijp ook weer een beetje uit je verhaal dat het originele filesystem in principe nog gewoon intact kan zijn.
 • [quote:69868d8d10="Gooly"] maar ik begrijp ook weer een beetje uit je verhaal dat het originele filesystem in principe nog gewoon intact kan zijn.[/quote:69868d8d10] Ofschoon niets 100 procent zeker is, lijkt dit wel aannemelijk. Tenminste er vanuit gaande dat je externe harddisk nog wel draait.
 • Ik heb de (sata) schijf inmiddels rechtstreeks aan de PC gehangen en die 'ziet' hem gewoon. Ik kan er ook data opzetten en afhalen. Geen probleem zou je zeggen. Maar draai ik voor de zekerheid checkdisk dan blijft die hangen op stap 4 (file data check).
 • [quote:f3c8b6507a="Gooly"]Maar draai ik voor de zekerheid checkdisk dan blijft die hangen op stap 4 (file data check).[/quote:f3c8b6507a] Wellicht zou je dan nadat je eventuele data hebt gebackupt, de schijf testen met de diagnostische software van de fabrikant http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287 Daarmee doe je dan zowel de snelle en langzame test. Als deze beide OK zijn, kun je 'm weer proberen te formatteren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.