Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

KPN Webvox onder Windows Vista & Windows 7

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Ik heb al zoveel te danken aan diverse fora dat ik, nu ik zelf eens een oplossing heb gevonden, deze als dank voor alle goed info die ik al eens van het internet heb geplukt wil teruggeven aan de internetgemeenschap. Dus geen vraag maar een antwoord dat hopelijk zijn weg via Google weet te vinden.

  Mijn uitdaging was om de KPN Webvox (u weet wel: een ISDN kastje dat ook als modem kan dienen naast conversie van ISDN naar analoge telefoonlijnen) op Vista aan te sluiten. Met mijn eenmanszaak heb ik al enkele keren veel gemak gehad van een back-up internetverbinding als ADSL uitviel en vind ik het ook wel prettig om de op de Webvox ingestelde telefoonnummers via de computer te kunnen instellen in plaats van dat allemaal via de toetsen van het telefoontoestel te moten doen (als dat al kan, dat heb ik nog niet eens nagegaan).

  Na het combineren van enkele forumberichten en het al bijna enkele keren te hebben opgegeven kwam daar ineens de spontane en goede ingeving. De webvox werkt bij mij nu volledig als ISDN modem onder Windows Vista (zowel 32-bit als 64-bit) en ook de telefoonnummers zijn programmeerbaar. Alleen de faxfunctie werkt (nog) niet, daarover later meer.

  Ik heb de oplossing gevonden door verder te gaan zoeken met het gegeven dat de KPN Webvox gelijk is aan de AVM Fritz!X USB. Echter, omdat de Webvox een andere hardwarecode heeft herkent Vista de Webvox niet als het AVM modem en kan het dus ook geen met Windows meegeleverde driver vinden.

  De oplossing is dus om de met Vista voor de AVM Fritz!X USB meegeleverde driver te gebruiken:
  Steek de USB steker van het modem in de computer en kies voor “Later opnieuw vragen” wanneer Windows vraagt of en waar er naar een stuurprogramma moet worden gezocht. Dan via het configuratiescherm apparaatbeheer openen en onder overige apparaten rechtsklikken op USB ISDN-connector. Kies voor stuurprogramma’s bijwerken > op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken. Kies voor “Ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma’s op mijn computer”. Kies netwerkadapters en dan voor AVM Fritz!X USB. Ga ondanks de Windows waarschuwing dat dit het verkeerde stuurprogramma kan zijn verder. Dan is deze als modem ingesteld en werkt alles! Een MSN nummer voor de uitgaande verbinding bij inbellen kan worden meegegeven via apparaatbeheer > netwerkadapters > AVM Fritz!X USB > tabblad ISDN > configureren. Voer het telefoonnummer 2 keer in (alleen het abonneenummer, geen netnummer), zodat bij dubbel inbellen beide lijnen over het opgegeven nummer gaan.
  Een dubbele inbelverbinding kan in Vista worden aangemaakt door onder de eigenschappen van de verbinding (via netwerkcentrum > netwerkverbindingen beheren > met de rechtermuisknop op de inbelverbinding klikken) op het tabblad algemeen het tweede ISDN kanaal aan te vinken. Vink het hokje voor “alleen eerste beschikbare apparaat bellen” uit, anders is het nog een enkelvoudige verbinding. Schakelen van dubbel naar enkel en omgekeerd kan via de status van de verbinding (via het netwerkcentrum) > tabblad details > onderbreken resp. doorgaan.

  Let op: bij het aansluiten van de Webvox op een andere USB poort vraagt deze opnieuw om installatie. Voor iedere poortinstallatie wordt een nieuw modem (NDIS WAN CAPI driver) geïnstalleerd. Het kan daarom bij het maken van een inbelverbinding er op aan komen de goede driver te gebruiken bij het instellen van de inbelverbinding, ook al zijn deze technisch gelijk. Bij dubbel inbellen moet er dan voor gezorgd worden dat de twee kanalen met dezelfde naam worden gekozen, anders werkt het niet. Voor elke driver worden nl. 2 kanalen aan het lijstje met adapters toegevoegd waaruit bij het instellen van het modem moet worden gekozen (stuurprogramma’s).
  Tip: de Webvox altijd op dezelfde poort aansluiten, dan is er slechts een set van drivers beschikbaar en kan is vergissen niet mogelijk.

  Overigens werkt de voor Windows XP geleverde driver ook onder Vista 32-bit als deze driver via apparaatbeheer erbij wordt gezocht (dus niet de setup voor XP gebruiken), maar ik denk dat deze procedure het makkelijkst is (met ook de meest recente driver).

  Het programma Vox Instellingen uit XP werkt ook onder Vista, dus is het mogelijk om de MSN nummers op de Webvox in te stellen. De andere software (w.o. de fax) heb ik niet aan de praat gekregen. Ik ben nog wel bezig met een andere faxoplossing via Windows Fax, een eerste test wijst erop dat dit kan werken, maar ik kom er voorlopig nog niet aan toe, mede omdat ik ook nog een gewone echte fax heb en de urgentie dus niet zo hoog is.

  Omdat alles wat onder Vista werkt ook onder Windows 7 moet werken ga ik er vanuit dat deze procedure ook onder Windows 7 werkt. Ik heb dit echter niet getest.

  Ik hoop hiermee toch nog een enkeling te hebben kunnen helpen. De ondersteuning van KPN is waardeloos, als je op de site van KPN al de sectie met downloads kunt vinden (een uitdaging op zich!). De Webvox werkt nog prima en ik kan me goed voorstellen dat er nog wel een paar mensen zijn die dit gebruiken, als dan niet als back-up voor ADSL. Het zou zonde zijn om vanwege slechte ondersteuning de webvox te moeten wegdoen.
 • Na enige ervaringen nog een kleine toevoeging aan mijn post:

  Webvox instellingen werkt onder Vista niet altijd even goed. Wanneer er meer dan één MSN nummer bij een aansluiting wordt opgegeven gaat dit vaak mis (maar niet altijd). Daarom moet je na het instellen van de webvox via dit programma altijd d.m.v. de knop “laden” de opgeslagen instellingen controleren. Ik heb een enkele keer meegemaakt dat het wel goed werkte, maar kan niet reproduceren of dit een incident was of dat met een bepaalde volgorde het programma wel goed werkt. Verschijnselen die kunnen optreden wanneer er meer dan één MSN op een aansluiting wordt geïnstalleerd zijn dat de vinkjes van de inkomende lijn worden veranderd. Meestal wordt er een vinkje toegevoegd aan een MSN waar de optie inkomend niet is ingeschakeld. Ook heb ik meegemaakt dat de volgorde van de MSN nummers wordt gewijzigd, waarbij van een van de nummers het eerste cijfer in een # wordt veranderd. Dit voorkomt dan dat de Webvox telefoontjes op dit nummer aanneemt! Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat bij het instellen van een enkele MSN op een aansluiting het hokje van het tweede nummer werd gevuld met een #. Dat gebeurde op een Webvox waarbij ik eerst de situatie met twee MSN nummers die van volgorde veranderden had meegemaakt. Er zijn ook situaties geweest waarbij het instellen van één MSN nummer probleemloos ging. Het is dus een kwestie van uitproberen en controleren. Mogelijk dat de XP modus van Windows 7 (in de Business of Ultimate versie) dit probleem oplost. Ik heb geen Windows 7 dus weet dat niet.

  Even voor de duidelijkheid: wanneer er slechts één MSN op een aansluiting wordt geprogrammeerd gaat het volgens mij wel goed onder Vista. En met aansluiting bedoel ik hier de twee analoge telefoonaansluitingen op de Webvox.
 • Ik ben er net achter gekomen hoe ik met Webvox Instellingen toch de MSN nummers kan programmeren, zonder de hierboven genoemde fouten te krijgen. Het is een simpele maar vreemde oplossing: het programma opstarten met de compatibiliteitsmodus voor Windows 98/Me. Voor diegenen die niet weten hoe het moet: klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling naar het programma in het menu start > eigenschappen > tabblad compatibiliteit. Klik bij compatibiliteitsmodus het hokje aan bij “Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren:” en kies Windows 98/Me. Klik op OK. Wanneer Webvox instellingen nu wordt opgestart zijn alle MSN nummers goed instelbaar.
  Het is een beetje vreemde oplossing, want het programma Webvox instellingen dat ik gebruik was expliciet voor Windows XP. Met de compatibiliteitsmodus ingesteld op Windows XP werden de MSN problemen echter niet opgelost. Ingesteld op Windows 98/Me kennelijk wel. Vreemd…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.