Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Problemen en verschillen Mobo

2 antwoorden
  • Gisteren heb ik zowel mijn Mobo en HDD vervangen. De harddisk is nu een 1TB Hitachi en het mobo is een Gigabyte GA-MA78GM-S2H. Dit ging niet zoals ik gehoopt had. In eerste instantie leek windows zich gewoon te installeren (PRO SP3). Totdat ik in windows het icoon "bureaublad starten" niet kon gebruiken. (windows wist niet hoe het een .SCF bestand moest openen). Na wat gegoogled te hebben zonder resultaat besloot ik XP nog een keer te installeren.. De koppeling deed het nu wel. (tja, waar let een mens op he?) Daarna aan de gang gegaan met de drivers van het mobo en na de eerste herstart al meteen de melding dat er een bestand met behulp van logboeken en/of register is teruggezet. Kan gebeuren.. 1 of 2 keer. Deze melding bleef terugkomen en op een gegeven moment kon windows de ene keer niet en de andere keer wel starten (kan bestand c:\windows\system niet lezen). Hup resetknop, nog niet.. resetknop, nog niet... resetknop, JA windows start... (?). Memtest een paar uur laten draaien, geen errors. Reboot... weer niets. Enige conclusie hdd defect (kan haast niet maar ok). Vandaag de schijf geruild en weer dezelfde problemen. WTF?? Tot overmaat van ramp klapte mijn voeding eruit (fans draaide een halve seconde en einde). Dit betrof een merkloos 400Watt ding. In mijn servertje heb ik een Coolermaster 450W zitten en die aangesloten. Ik had weer stroom maar nog steeds dezelfde fouten. GRRR... Zou het moederbord stuk zijn? Ik had nog een ASrock AliveNF7G-FullHD liggen en die heb ik ingebouwd. En ja hoor, problemen over! Dat Gigabytebord gaat RMA. Na dit epistel heb ik een paar vragen: 1) Performance: Op dit moment heb ik nog een Athlon X2 6400 draaien. Zou er veel prestatie verschil zijn tussen dit Gigabyte bord en de Asrock? (met name de Southbridge is anders (600 vs 700 meen ik?) De reden dat ik dat gigabyte bord wilde is dat ik later naar een Phenom II kan overstappen, dat kan niet met de Asrock. 2) Windows-installatie: stel ik krijg van Gigabyte een nieuw bord, kan ik deze vervangen zonder XP opnieuw te installeren? 3) kan het mobo defect zijn geraakt door de lichte voeding? of andersom, kan de voeding stuk gegaan zijn door het mobo?
  • [quote]Memtest een paar uur laten draaien, geen errors. Een paar uur voor een geheugentest is wel erg weinig. Na 1 - 2 dagen wordt eerder duidelijk of het geheugen fouten bevat. De storingen die je beschrijft heb ik ook gehad en die kwamen voort uit het geheugen. Weet je zeker dat het Gigabyte mobo het geheugentype ondersteunt? Wat betreft je vragen: 1) prestaties van een systeem worden vooral beïnvloed door het geheugen (omvang en snelheid), de CPU en de HD. De invloed van het mobo is n.m.m. zeer gering. Maar zoals je zelf aangeeft, een update naar een Phenom II is met het Asrockbord niet mogelijk, dus daar zul je geen winst kunnen boeken. 2) Ja, dat kan waarschijnlijk wel, maar wel zul je alle MOBO drivers van ASROCK moeten verwijderen en die van Gigabyte moeten installeren. Als er in het register iets achterblijft kan dat toch voor problemen zorgen. Een schone installatie is sowieso aan te bevelen. 3) Dat is principe mogelijk, bijv door kortsluiting. Het is de vraag of je voeding echt kapot is. Is de zekering van de voeding nog heel? Zo nee, dan zou ik die eens vervangen en de voeding op je nieuwe mobo proberen. Je doet dat uiteraard wel voor eigen risico. Succes,[i:28d513ccb6][/i:28d513ccb6]

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.