Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

opslagmedia...

Anoniem
Lange Pier
3 antwoorden
 • beste mensen,

  Er bestaan verschillende media om databestanden op te zetten en te bewaren.

  - (externe) harddisk.

  - CD/DVD schijfjes.

  - USB-sticks.

  - geheugenkaartjes.

  Naar mijn idee zijn dit thans de gebruikelijke methoden om databestanden te bewaren. Maar de vraag is: hoe lang zullen die bestanden probleemloos erop kunnen blijven staan? Voor wat betreft de (externe) harddisk en de CD/DVD schijfjes is dat redelijk bekend, al blijven de meningen en opvattingen daarover verschillend.
  Maar over de geheugenkaartjes en USB-sticks is amper iets te vinden met betrekking op het bewaren van gegevens.

  Voorbeeld: het geheugenkaartje wat in het fototoestel zit is vrijwel vol en dat kaartje haal ik eruit en bewaart 'm in een map.
  In het fototoestel gaat een nieuw -ongebruikt- geheugenkaartje. Over een paar jaar is dat kaartje ook vol en gaat dan ook in dat mapje. En zo gaat het dus verder in dit voorbeeld :D
  Aangezien geheugenkaartjes met een kleine opslagcapaciteit al spoedig uit de winkelrekken verdwijnen, zal het dus steeds langer duren voordat het nieuwe kaartje ook vol is met foto's.
  En uitgaande van mijn bovenstaande voorbeeld vraag ik me af of de foto's die op het eerste kaartje staan na pak 'm beet over tien jaar nog gewoon ongeschonden vertoond kunnen worden.

  Wie kan hierover iets zinnigs vertellen??
 • Een antwoord weet ik niet. Voor usb en kaartjes zal de ondervinding het nog moeten uitmaken, trouwens - net zoals bij CD's en DVD's zal de manier van bewaren ook heel belangrijk zijn - ik heb vb cd's die meer dan 10 jaar oud zijn en die nog in prima staat zijn.

  Maar de algemene regel is: je bewaart belangrijke data [b:0a3116acaf]NOOIT op één enkel medium,[/b:0a3116acaf] maar minstens op twee aparte media en liefst nog op 3, … - en liefst ook nog eens ergens buiten je huis of kantoor (dit is vergezocht: in geval van brand, maar je zou het maar moeten meemaken dat je alles kwijt bent…)

  En echt belangrijke data kan je best om de … ('k zeg maar iets: 5) jaar eens ergens terug moeten overschrijven vind ik.

  Dus wat je fotokaartjes betreft: eerst kopieren naar een hd en/of DVD en dan het kaartje ergens opbergen.
 • Hoi. Ja die algemene regel is voldoende bekend.
  Mijn vraag heeft specifiek betrekking op idd geheugenkaartjes en kennelijk weet nog niemand iets zinnigs hierover te melden.
  Overigens is het mij nog niet duidelijk hoe die kaartjes werken, ik bedoel technies. Iets met magnetisme zoals die ouwe floppies of is het ook een vorm van flashgeheugen net als USB-sticks?? :roll:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.