Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

traaaage laptop

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_CPU_power_saving_technologies :roll:

Anoniem
The Dragon
11 antwoorden
 • Ik had vorige week een (redelijk oude) laptop onderhanden die opnieuw geinstalleerd moest worden. Veel vermogen had hij niet: een AMD Duron processor met een kloksnelheid van zo'n 896 Mhz en 112 Mb Ram geheugen. Ben ongeveer 3 halve dagen ermee bezig geweest. Zo had ik na installatie een 75 tal updates staan(waarvan 71 essentiële) om te downloaden en installeren. Ik had um daarmee om half 11 aan het werk gezet en om 1 uur was ie pas klaar. De volgende dag nog ff SP3 (half 8 tot 10 over 11). En toen was hij nog niet klaar. Dus mn collega heeft gekeken bij Apparaatbeheer/Algemeen, stond daar ineens een kloksnelheid van 498 Mhz. Hij vermoedde een geheugenprobleem. Tja…gezien de leeftijd van het ding en het vermogen kun je ergens traagheid verwachten en als daar ook nog een geheugenprobleem bijkomt….
  Enfin, ben weer een ervaring rijker, hihi. Zo leer je met pc's omgaan. Iets wat ik graag leer, om mezelf te kunnen redden (en voor zover mogelijk anderen).
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Heeft de kloksnelheid van de processor überhaupt wel te maken met het geheugen..? Volgens mij niet, althans niet rechtstreeks. Staat de kloksnelheid van de processor wel goed ingesteld in de BIOS?

  Die hoeveelheid RAM (112MB) vind ik daarnaast ook erg vreemd. Bedoel je niet toevallig 512 MB ;) ?
 • Ik heb in de BIOS niet gekeken naar de kloksnelheid, maar ik weet absoluut zeker dat het voordat ik ging installeren 896 was. Heb voordat ik ging installeren nl nog gekeken wat er zoal in zat, bijvoorbeeld aan hardware en heb ook gelijk gekeken in apparaatbeheer dus.
  Tja, en die 112 Mb RAM geheugen weet ik ook zeker. Mn collega heeft ook gekeken. Na de installatie was het nog net zoveel als voor die tijd.
  Wat ik voor de installatie vind aan gegevens schrijf ik gelijk op.
  Misschien dat hij aan de hand daarvan concludeerde dat het een geheugenprobleem was….mogelijk dat de laptop een opdonder had gekregen of zoiets….
  Groetenissen,
  Margreet.
 • En ja, de hoeveelheid geheugen (112 Mb) is inderdaad vreemd. Het begint toch meestal bij 2honder zoveel??(precies weet ik het niet)
  Groetenissen,
  Margreet.
 • 112MB zou wel eens 128MB kunnen zijn waarbij 16MB toegewezen is als videogeheugen. Maar ook 128MB is gewoon te weinig om XP vlotjes te kunnen draaien, AMD Duron 900MHz is in principe niet te traag voor XP.

  Je zou eens na kunnen gaan of het mogelijk is om het geheugen van de laptop uit te breiden met 128MB extra: vaak zit er in laptops van die leeftijd standaard 128MB PC100 in (geintegreerd op het moederbord) en kun je er nog een 128MB PC100/133 SO-DIMM module bijprikken in een daarvoor vrij geheugenslot.

  Maar om dat zeker te weten is het handig om het merk + typeaanduiding van de laptop boven water te krijgen: handleidingen zijn doorgaans wel online te vinden.
 • Ik meen me te kunnen herinneren dat het een Compaq Presario 700 was…
  Ja, en het klinkt logisch: 128Mb geheugen totaal min 16Mb voor het geheugen. Dus dat kan dan kloppen.
  Voordat ik opnieuw ging installeren zat er een XP Home versie op.
  Terwijl onder de laptop op een sticker XP Professional was vermeld.
  Een HDD van 20 Gieg opgedeeld in partities, waarvan de C partitie zo'n 15 Gieg in beslag nam en de rest voor de D partitie.
  Wat ik wel vreemd vond was dat de D partitie in Fat32 was geformatteerd. De C kon ik niet duidelijk zien of dat in NTFS was geformatteerd.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Ok, als het een Presario 700 is, dan zit er 128MB geintegreerd op het moederbord met "VIA ProSavage KN133" chipset.

  In het vrije geheugenslot kun je nog een PC133 144pin SDRAM SODIMM module van max. 256MB kwijt.

  Dergelijk geheugen is wel te vinden op bijv. Marktplaats
 • Okee, thanx voor de tip. :)
  Ga gelijk ff kijken.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Heb je ook wel alle up to date drivers gedownload en geinstalleerd, met name de chipset drivers? Je kan ook veel informatie over een systeem boven water halen met het Freeware SIW http://www.gtopala.com/ of Sisi Soft Sandra http://www.sisoftware.net/index.html?dir=&location=home&langx=en&a=
 • kijk eens in de bios of het AMD Cool'n'quiet gebruikt of C1(e). deze zouden de cpu snelheid terug schakelen op sommige momenten. kijk hoe dan ook welke energie instellingen er zijn. laptops zijn vaak vol met dat soort dingen om voltages en dus gebruik te verlagen
 • De update voor de audiodriver kwam met de automatische updates binnen.(die 71 stuks dus)
  De videokaart was na installatie net zo geïnstalleerd als voor de installatie, dus dat heb ik zo gelaten.
  Ik neem nog wel ff de links mee die je voorstelt Tomvdlee.
  Tja, en de BIOS…welke toets moet je daarvoor op een laptop indrukken om daarin te komen??
  En waar vind ik dan de 'cool'n'quiet?? Als ik het goed begrijp heeft dat te maken met een stille koeler??
  Zou een programma als Speedfan ook niet hetzelfde doen??
  Uh..kwa hardware ben ik nog niet zo bedreven.
  Een installatie is meestal dezelfde procedure maar bij hardware kom je steeds andere dingen tegen. Neem nou bijvoorbeeld een moederbord en de nodige videokaart en/of andere hardware wat daarmee compatible moet zijn. En daarbij komt ook nog hoe je de computer wilt gebruiken.
  Wat dat betreft laat ik het hardware gebeuren (bouwen) liever aan mensen over die dat regelmatig doen, simpelweg omdat ik wat dat betreft vrij bang uitgevallen ben.. :oops:
  Misschien dat dat in toekomst verandert want de interesse is er wel.
  Groetenissen,
  Margreet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.