Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Verschil tussen diverse AA batterijen?

Anoniem
Passer
19 antwoorden
 • Beste lezer,

  Ik heb een Fujifilm FinePix A330 camera. Niks bijzonders, prima dingetje.
  Het probleem is dat hij regelmatig spontaan afslaat als ik afdruk.

  Verder heb ik ontdekt dat met Philips Powerlife AA batterijen dit niet gebeurt! Met andere batterijen (andere Philips, Sony, Hema, etc.) gebeurt dit sporadisch tot vaak.

  Alleen met Philips Powerlife heb ik er geen last van. Blijkbaar zijn er verschillen tussen de diverse AA batterijen.

  1) Weet iemand wat er zo anders is aan Philips Powerlife t.o.v. de rest?
  2) Wat voor oplaadbare batterijen hebben de zelfde eigenschappen als Powerlife?
 • Ik kan zo even geen link vinden maar er zit heel veel verschil in de verschillende batterijen, net als met accu's.

  Wat ik me zo kan voorstellen is dat bij het nemen van een foto, de camera ineens veel stroom vraagt in korte tijd om daarna weer in rust te komen zeg maar.

  Sommige batterijen zijn ontworpen om gelijkmatig de stroom af te geven en sommige kunnen tegen deze hits. Duracell zal je ook wel bevallen, die zijn er ook goed in.

  wellicht heb je wat aan deze link over oplaadbare batterijen voor camera's.

  http://www.defotopagina.nl/batt%20GP%20test.php
 • Denk dat dat alkaline batterijen zijn, net als bijvoorbeeld duracell. Die geven vaak net iets meer stroom. Maar zijn ook duurder.
 • Ik weet niet zo heel veel over het verschil tussen de verschillende AA batterijen. Wat ik wel weet is dat je voor een digitale camera veel beter oplaadbare batterijen kan gebruiken omdat deze veel langer meegaan dan niet oplaadbare, en dan bedoel ik per keer dat ze in je camera zitten. Een bijkomend voordeel van oplaadbare batterijen is dat ze uiteindelijk VEEL goedkoper zijn in gebruik.
 • Oplaadbare batterijen hebben een lagere spanning. Betwijfel of TS daar wel mee geholpen is.
 • De batterijen die ik gaf in de link zijn daar speciaal voor gemaakt. Ik heb er ook goede verhalen over gehoord.
 • Ik weet niet of TS wel of niet geholpen is met mijn reactie, maar als hij alkaline batterijen gebruikt voor een digitale camera is hij duidelijk geld aan het weggooien. Alkaline batterijen gebruik je, in een digitale camera, eigenlijk alleen maar als noodoplossing, als je batterijen leeg zijn en je niets anders meer voor handen hebt.


  Ik gebruik voor alle in huis zijnde digitale camera's GP batterijen. Zonder meer kwalitatief zeer goed.
 • Het zou ook nog kunnen zijn dat de betreffende camera een instelling kent waarbij je aangeeft welke type batterijen gebruikt worden. Mijn Nikon Coolpix heeft zo'n instelling, mogelijk heeft die Fujifilm camera dat ook.
 • er zijn verschillen, hoe dat precies werkt zou ik niet weten.
  ik lees bijv in mijn pentax-manual dat je alkalines prima als reserve bij de hand kan hebben voor noodgevallen, maar (vertaald) " ze ondersteunen evenwel onder bepaalde omstandigheden niet alle camerafuncties" welke dat dan zijn wordt niet vermeld….
  misschien toch eens even de manual van je camera raadplegen.
 • Dat GP verhaal ziet er aannemelijk uit. Ik denk dat ik, om te beginnen, maar eens overstap op oplaadbaar.
  Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat oplaadbaar het slappe broertje van niet-oplaadbaar was. Blijkbaar zijn er wat ontwikkelingen geweest op het gebied van oplaadbare batterijen…

  Wat betreft het 1.2V / 1.5V verhaal; GP geeft daar het volgende antwoord op (van de GP FAQ pagina):

  [i:23424d2a32]De GP batterijen werken met een voltage van 1,2V. Zijn deze geschikt voor mijn apparatuur waar normaal 1,5V batterijen ingaan?

  Ja, de nominale spanning van 1,2V van een oplaadbare batterij betreft het gemiddelde gedurende de ontlading. Een alkalinebatterij heeft weliswaar in het begin een iets hogere spanning maar deze zal na korte tijd naar het niveau van een oplaadbare batterij zakken. Slechts in uitzonderlijke gevallen waar de afschakelspanning van de apparatuur al op 1,2V per batterij ligt zal een oplaadbare batterij moeizaam of niet functioneren. [/i:23424d2a32]

  Ja, ik denk dat ik die investering maar eens aanga.

  Bedankt voor al jullie reacties!
 • Neem dan batterijen met een zo hoog mogelijke waarde. 2700 mah of hoger als die er zijn. Je zal verbaast zijn over het aantal foto's dat je er mee kan maken per oplaadbeurt.

  Ik weet eigenlijk ook wel zeker dat er in de gebruiksaanwijzing van je camera geadviseerd wordt om oplaadbare te gebruiken.

  En die ontwikkelingen dateren al van af het begin van de digitale camera :) Ik denk dat het eerder andersom is. Alkaline dus het slappe broertje van oplaadbaar!!

  Ik denk ook niet dat je hier van een investering kan spreken. Ik weet niet of je de camera veel gebruikt, maar gezien de leeftijd van de camera en de uitgegeven kosten aan batterijen, had je inmiddels met het geld dat je bespaart had met oplaadbare, heel wat leuks kunnen doen.
 • [quote:d57cc62aac="Turrebo"]Beste lezer,

  Ik heb een Fujifilm FinePix A330 camera. Niks bijzonders, prima dingetje.
  Het probleem is dat hij regelmatig spontaan afslaat als ik afdruk.

  Verder heb ik ontdekt dat met Philips Powerlife AA batterijen dit niet gebeurt! Met andere batterijen (andere Philips, Sony, Hema, etc.) gebeurt dit sporadisch tot vaak.

  Alleen met Philips Powerlife heb ik er geen last van. Blijkbaar zijn er verschillen tussen de diverse AA batterijen.

  1) Weet iemand wat er zo anders is aan Philips Powerlife t.o.v. de rest?
  2) Wat voor oplaadbare batterijen hebben de zelfde eigenschappen als Powerlife?[/quote:d57cc62aac]

  Zou eens kijken of er nieuwe firmware voor dat toestel is te krijgen die dat probleem misschien op kan lossen.

  Alkaline en oplaadbare ni-mh kunnen beide in principe alleen is oplaadbaar aan te raden daar de oudere camera's behoorlijke energievreters zijn en alkaline kostbaar wordt op termijn.
 • Ah ja, firmware. 'helaas' is mijn camera up-to-date, daar valt dus niks meer te halen.
  Overigens ben ik geen grootverbruiker, anders was ik vast wel eerder tegen dit probleem opgelopen.
  Het lijkt me, met de vakantie voor de deur, sowieso wel handig om een oplaad-setje aan te schaffen. Die paar euro kunnen me de kop niet kosten, en als ik daarmee van het probleem af ben…

  En als de camera toch moeilijk blijft doen gaat 'ie naar Polen (zo heet onze grijze bak, niet discriminerend bedoeld, dateert nog uit de tijd -lang geleden- dat iedereen werd opgeroepen z'n oude apparaten en kleding in te leveren voor de -toen nog- arme mensen in Polen. Inmiddels niet meer actueel, maar de naam is blijven hangen)
 • Goede batterijen:
  -www.dealextreme.com (Soshine 2500 of 2700 mAh's)
  -hema: 2500mAh's
  -bij lidl (of was 't nou aldi) liggen ook soms 2500 mAh's voor 4 euro!
  -en ook op marktplaats voor 5 euro een set 2500mAh's incl verzenden.

  De merkbatterijen zijn vaak klap duurder en echt niet beter. En voor 't geld heb je een extra setje in huis, altijd handig!
 • Kijk eens bij deze actie:
  http://www.samenkopen.net/action/936387

  Super batterrijen, heb ze zelf ook gekocht voor mijn fototoestel. Bovendien zijn daar hele goede laders te koop. Batterijen blijven heel lang hun energie vasthouden. (GP heeft ook van dit soort batterijen Recyko)
 • [quote:15a8a9afa0="Kjiratsiekoedel"]
  -bij lidl (of was 't nou aldi) liggen ook soms 2500 mAh's voor 4 euro![/quote:15a8a9afa0]http://aldi-bn.aldi.be/OFFER_BN_SA/OFFER_26/OFF09.SHTML
 • Ik gebruik momenteel een Ansmann setje met 2850 mAh (Digispeed 4).
  De set is in één uur op te laden en er is ook een auto-adapter bij.

  Het is geen goedkope set (rond de 62,95 euro), maar door die korte laadtijd, de mogelijkheid om ook via de auto op te laden en goede resultaten bij de zelfontlading (zo goed als niet) een prima aanschaf geweest.
 • [b:f6d17d79aa]Inwendige weerstand van batterijen.[/b:f6d17d79aa]

  Digitale camera's hebben kortstondig veel stroom nodig terwijl daarbij de spanning liefst niet te veel mag inzakken. Daarvoor is van belang dat de inwendige weerstand van de batterijen laag is.

  Alkaline batterijen hebben een relatief hoge inwendige weerstand en zijn alleen daardoor al minder geschikt voor gebruik in "stroomvreters" zoals digitale camera's. Vanwege de hogere inwendige weerstand zal, als er een grotere stroom loopt, de inwendige spanningsval in die alkaline batterijen tamelijk groot zijn. Daardoor blijft er minder spanning over waarop de camera moet werken. Na korte gebruikstijd is er te weinig spanning over voor de camera om te kunnen werken en de elektronica in de camera zal uitschakelen omdat de spanning te veel daalt. Dat gebeurt vaak op het moment dat de beeldchip gaat werken omdat die chip veel stroom nodig heeft, en/of als er gezoomed wordt omdat dan een motor gaat draaien die ook veel stroom nodig heeft.
  Gebruik alkalines alleen in noodgevallen zoals al eerder is aangeraden.

  NiMH AA oplaadbare accu's hebben een veel lagere inwendige weerstand dan alkaline batterijen en zijn veel beter geschikt om te gebruiken in digitale camera's omdat de inwendige spanningsval in NiMH accu's lager is.

  Ook al hebben alkaline batterijen 1,5V en NiMH accu's slechts 1,2V spanning (direct na opladen ca. 1,4V), dan nog krijgt een camera die veel stroom trekt van NiMH accu's meer spanning omdat de inwendige spanningsval in NiMH accu's beduidend lager is.

  Ik heb in de afgelopen jaren aan diverse merken AA accu's enkele metingen gedaan. Niet aan Philips Powerlife AA (misschien hebben die ook een lage inwendige weerstand). Goede ervaringen heb ik o.a. met Varta AA Rechargeable Power Accu 2500mAh (Varta type 56756). Deze uitvoering:
  http://www.varta-consumer.nl/content.php?path=/1314_1191511711.html&domain=www.varta-consumer.nl
  http://www.kijkshop.nl/product/16762/4775-4776-4782/beeld-en-geluid/batterijen/oplaadbare-batterijen/varta-batterijen/

  Acculaadstation ALC 8500 Expert met functie voor inwendige weerstandsmeting:
  http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=512285

  Voltcraft Accu Weerstandsmeter RIM 1000:
  http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=121785

  Oplaadbare accu's moet je met de juiste lader opladen, anders loopt je de kans dat al na korte tijd de capaciteit minder wordt.
 • Of iemand voor zo hoog mogelijke mAh zou moeten gaan is maar de vraag. Ik doe dat niet meer, want de voordelen die dat heeft vind ik voor mijn gebruik kleiner dan de nadelen.

  Nadelen:
  -Hogere aanschafprijs.
  -Lagere lange-termijn-levensduur (snellere chemische veroudering vanaf de productiedatum).
  -Lager aantal laadcycli.
  -Kan minder goed tegen niet optimaal laden.
  -Snellere toename van de inwendige weerstand.
  -Opgedrukt aantal mAh wordt niet gehaald.

  Bovenstaande is gebaseerd op ca. 7 jaar gebruikservaring (2002 - 2009) en metingen aan pakweg een tiental verschillende merken NiMH AA accu's. Ik heb steeds setjes van 4 stuks dezelfde typen gebruikt in een Epson camera en in een Olympus C-5050Z. In setjes van 2 stuks in een PDA en in een GPS. De opgedrukte capaciteit van de verschillende merken AA accu's was in die periode 1700mAh tot 2500mAh.

  Gebruik als dat kan bij voorkeur een lader die per schacht (per accu) een apart laadcircuit heeft. Dus niet 4 accu's in serie op één laadcircuit.

  Niet iedereen is 'grootgebruiker', even kritisch of heeft de behoefte er diep op in te gaan. Koop dan gewoon de accu's waarmee je goede resultaten denkt te behalen.

  Er is een goed boek (in het engels) waarin heel veel informatie staat over accu's/batterijen:

  A paperback book of "Batteries in a Portable World" $4.75US ($4.75CDN):
  http://www.buchmann.ca/orderbook.asp

  Zie op deze pagina de alinea's:
  [b:95a2a264bf]Increasing internal Resistance[/b:95a2a264bf]
  [b:95a2a264bf]Premature voltage cut-off[/b:95a2a264bf]
  http://www.batteryuniversity.com/parttwo-31.htm

  Vrijwel de complete tekst van het boek kan je 'gratis' online lezen:
  Klik Part One, Part Two, Part Three.
  http://www.batteryuniversity.com/index.htm

  Amazon:
  http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0968211828/qid=1068657693/sr=1-1/ref=sr_1_1/104-6491531-1931945?v=glance&s=books

  Customer Reviews:
  http://www.amazon.com/Batteries-Portable-World-Rechargeable-Non-Engineers/product-reviews/0968211828/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1

  The Great Battery Shootout!:
  http://www.imaging-resource.com/ACCS/BATTS/BATTS.HTM

  Professionelle Akku-Ladetechnik (fs9801081 Funkschau):
  http://www.elektromodellflug.de/Uploads/fs9801081.pdf

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.