Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

W2K raakt inhoud schijf kwijt

4 antwoorden
  • Oude machine met W2kserver: De interne hardeschijf ( 80 Gb ) doet het nog prima, maar is voor al mijn data een beetje te krap. Ik heb er een 250 GB schijf (Samsung, IDE) in gezet, welke door de bios ( MSI moederbord ) gewoon herkent. Het grote hardeschijven probleem is mij bekend, maar w2k server doet niet moeilijk: ziet de (vooraf) aangemaakte partities goed en werkt. Volgens mij is het register al eens gepatched. Als backup van de data heb ik een 2e 250 GB schijf (Samsung) in een Conceptronic USB behuizing gezet. In eerste instantie lijkt de interne schijf gewoon prima te werken en de backup-usb schijf leek dan ook alleen als off-line backup te hoeven functioneren. Helaas: Na een tijdje, plotsklaps: Interne data schijf leeg! Via diskmanagement gekeken: nee, echt: leeg. schijf 'hersteld' : partities eraf gegooit, nieuwe aangemaakt ( eerst 1 grote 250 gb grote NTFS, nu eerst 10 GB Fat 32 en daarnaast 240 GB NTFS ).. checkdisk, format: allemaal nul komma niks problemen. Data vanaf usb schijf terug gezet.. klaar.. Tot de data plotseling wéér weg was. Ik gebruik de machine alleen als server, dus geen idee wat wanneer of hoe het mis gaat. Ondertussen heb ik dus de externe schijf, welke voor backup was bedoelt continu aan de server hangen, en blijft de interne schijf zo in onbruik. Wat is wijsheid? Ik wil liefst het stroom gebruik terug brengen (externe schijf heeft eigen voeding), en een niet draaiende backup
  • Heb je wel aan een virus gedacht? Verder is de HD natuurlijk niet leeg, alleen is er iets aan de hand met je FAT (File Alocation Table). Ik zou als ik dat zou tegenkomen eens proberen met een CHKDSK /f commando te herstellen. Maar de herhaling van dat "leeg" zijn zou op een virus kunnen duiden. Dat eerst maar eens even checken en dan het hele rijtje langs. Virus, spyware, eventueel een Hijacthis logje plaatsen, bij voorkeur in het onderwerp beveiliging. perloc
  • Nope,. Never thought about that ( virus ) Maar hmm... dan zouden de andere schijven toch ook.. Nee, inderdaad: zal dat eerst even uitsluiten.. er draait geen virusscanner op de machine ( server, dus server licentie benodigd, zal de schijven 'remote' scannen: Ik heb op mijn PC wel een Norman Virus Control ) Hijackthis -> http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?p=1378772#1378772
  • via een beveiligingsstapje terug bij af. beveiligingsuitstapje: In dit topic werd geopperd: is het geen virus? In het andere draadje dat ik vervolgens in beveiliging startte blijkt dat er geen malware/virussen te vinden zijn. (systeem is, al is het wat ouder) niet echt voor applicaties in gebruik, dus vrij 'clean'. terug bij af: via verschillende fora en links, o.a. over de 48bit lba op deze link uit gekomen: http://www.intel.com/support/chipsets/iaa/sb/cs-009302.htm waarschijnlijk de eerste van de twee tests waar ik naar op zoek ben: test 1: Is het systeem ( hardware ) wat 'capabel' genoeg de schijf juist te herkennen, of is het juist de boosdoener dat de 250gb schijf 'defect' raakt test 2: Is het operating systeem ( software ) niet capabel, en gooit de (sterk?) verouderde software roet in het eten? Volgende zaken heb ik ondertussen duidelijk: 1) - Bios van het MS-6380 bord ( K7T266 Pro Version 2) was [u:c1990ca655]waarschijnlijk[/u:c1990ca655] niet 48 bit LBA capabel, maar is al wel eens door mijzelf geupdate. 2) - NA biosflash wellicht geen CMOS clear gedaan ( jumpertje moederbord ) om eventuele fouten na bios-flashen te voorkomen 3) - Performance-optimal-bios-default-super-settings -> al dan niet IDE detectie stond wellicht verkeerd. uitleg: 1) De op 1 na recentste biosupdate bevat de volgende criptische update: [quote:c1990ca655]-Update OnBoard Promise BIOS to support 160G HDD[/quote:c1990ca655] Ik neem aan dat ze daarmee eigenlijk bedoelen: 160GB en groter ( 160GB is de eerste 'logische' maat boven de 137 gb grens; de eerste maat schijf waarvoor 48bit LBA noodzakelijk is). 2) De update tool van MSI (Live Update) werkt niet super, maar via dat tooltje heb ik wellicht wel de bios al eens geupdate. Misschien deed ik het via een floppy, ook mogelijk. Feit is wel dat, doordat de live update tool zo buggy werkte, ik eens verder las, en de tip kreeg: gooi de cmos jumper even kort dicht. Alle instellingen ( schijven, datum, opstart opties ) worden dan gewist; dan staan er zeker geen standaard instellingen fout, wat tot fouten kan leiden. Juist de 'upgrade' in de IDE controller-bios kan gevoelig zijn voor 'oude' instellingen. 3) De 'load optimum defaults' optie doet een IDE autodetectie scan en zet alle niet gebruikte IDE kanalen op 'none'. Dat is wellicht een andere valkuil geweest: het POST scherm krijg je op een head-less server zowieso niet te zien, maar met 'enable quickboot' aan zie je ook MET scherm niets ( scherm is amper uit standby als W2k al aan het booten is.) Wat bleek? (win98 bootfloppy met de 48lbachk.exe tool van Intel op de flop erbij ) 48LBACHK.EXE -> [quote:c1990ca655] Scanning System for Available ATA/ATAPI Devices: Searching for Primary Master.....ATA Device Found! Searching for Primary Slave......ATA Device Found! Searching for Secondary Master...ATAPI Device Found! Searching for Secondary Slave....Not Present ATA Device Results: Device 0, BIOS reports 74(GB), Device reports 74(GB) Intel 48-bit LBA BIOS Test Complete --> FAILED It appears that your BIOS is NOT 48-bit LBA capable, even though you have a 48-bit LBA hard drive installed. Please contact your motherboard or system manufacturer for a possible BIOS update. [/quote:c1990ca655] Deze test is na het aansluiten van de 250 GB schijf, zonder vernieuwede 'IDE autodetectie scan' Hmm. Mijn eerste gedachte: bios is toch up te date, zou toch?? even checken: alle IDE controllers op AUTO gezet (op het POST scherm komen ze nu allemaal voorbij, incl S.M.A.R.T. status ) NOG EENS: 48LBACHK [quote:c1990ca655] Scanning System for Available ATA/ATAPI Devices: Searching for Primary Master.....ATA Device Found! Searching for Primary Slave......ATA Device Found! Searching for Secondary Master...ATAPI Device Found! Searching for Secondary Slave....Not Present ATA Device Results: Device 0, BIOS reports 74(GB), Device reports 74(GB) Device 1, BIOS reports 232(GB), Device reports 232(GB) Intel 48-bit LBA BIOS Test Complete --> PASSED It appears that your BIOS is currently 48-bit LBA capable, and you have a 48-bit LBA hard drive installed. [/quote:c1990ca655] SUCCES! Vervolgens de 250GB schijf weer afgekoppeld: W2k server is nog Resumerende: - Bios is nu zeker 48bit LBA capabel - Schijf wordt nu zeker juist herkend door BIOS - W2K was vrij van virussen, herinstallatie was wellicht niet nodig geweest Nu, de verse installatie van W2K afronden, EnableBigLba aanzetten, grote schijf aansluiten en kijken hoe de schijf in W2K wordt herkend.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.