Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

bad sectors komen en gaan

Anoniem
gerben
5 antwoorden
 • Hoi,

  Ik heb ongeveer een half jaartje terug een nieuwe laptop gekocht met hierin 2 160GB harde schijven.

  Op deze laptop draai ik 4 OSes: Gentoo Linux, Kubuntu Linux, Windows 7 en Windows Vista. Hierbij zit ik 98% v/d tijd op Gentoo.

  Sinds een paar dagen merk ik dat het opstarten niet zo goed meer gaat. Uit de kernel logs bleek dat er een aantal beschadigde sectoren op mijn root ('/') partitie zaten.

  Toen ik hierop controleerde vond ik 52 bad sectors.
  Een dag later, toen ik in een keer alle partities controleerde waren er opeens geen meer.
  Vandaag tijdens een controle (na opnieuw problemen) merk ik dat er op meerdere plaatsen opnieuw sectoren beschadigd zijn.

  Mijn vraag: Sectoren op een schijf kunnen toch niet opeens weer bruikbaar zijn? Of moet ik dit probleem misschien zoeken bij een slecht kabelte of spoortje(s) op M/B ? Toch lijkt de lokatie v/d beschadigingen niet helemaal willekeurig.

  Ik moet erbij zeggen dat ik erg weinig ervaring heb met Sata schijven, maar ik neem aan dat er functioneel niet veel verschilt met IDE schijven?

  Verder: Ik heb gewoon nog garantie, maar hoe ga ik hiermee te werk?
  Aangezien er (tot nu toe) alleen problemen zijn op Linux partities zou het nog wel eens lastig zijn om te laten zien dat er problemen zijn. Of gebruiken ze daar miscchien een extern apparaatje voor waar ze de schijf inzetten?

  Kan iemand mij misschien van advies voorzien?

  Bij voorbaad dank.
 • Zou maar die garantie gaan claimen, bij het vinden van slechte sectoren wordt er een "flag" aangehangen en de data verplaatst, die slechte sectoren zijn dan ook niet meer zichtbaar, ze zijn uitgesloten voor gebruik.

  Krijg je er later weer slechte sectoren dan zijn dat weer nieuwe etc, etc, etc.
 • Hoi,

  Ik weet hoe het OS omgaat met slechte sectoren. Punt is alleen dat bij de tweede controle vergeten was '-k' te gebruiken. Dit betekend dat de oude 'bad sector inode' wordt weggegooid en er opnieuw naar slechte sectoren wordt gezocht.

  Met andere woorden:

  Tijdens de tweede controle waren er in totaal 0 slechte sectoren op de harde schijf.

  Dat is nou net het vreemde van dit hele verhaal.

  Evengoed bedankt.
 • http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287

  Je zou de schijven ook eerst door de tool van de schijffabrikant kunnen controleren voor de zekerheid alvorens je garantie claimt.
 • Dank, ga ik zeker proberen/

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.