Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

harde schijven niet te benaderen

Anoniem
bsa100
3 antwoorden
 • Ik heb hier twee harde schijven liggen van mijn ouders die het kennelijk plotsling begeven hebben. Mijn vader houd van een beetje klooien met hun oude computer dus misschien dat er daar iets mis is gegaan, ik weet het niet.
  Maakt zoveel niet uit, ik probeer ze, zo technisch als ik ben -ahum-, weer aan de praat te krijgen maar dat lukt niet.

  De eerste schijf is een ATA.
  Op mijn beide systemen word deze niet herkend in de bios. Ik heb allerlei jumper standen geprobeerd maar het resultaat was steeds nul. Omdat ze al niet herkend worden kan ik er verder ook niets mee.
  Is hier wat aan te doen of moet ik deze schijf als verloren beschouwen?

  De tweede schijf is een SATA.
  Ik kan deze op mijn oude systeem niet testen, daar is geen sata aansluiting en ik heb geen verloop.
  Op mijn normale systeem wordt deze schijf wel herkend in de bios, maar ik kan er verder niets mee. Met behulp van diverse so ftware op een boot-cd (ultimate boot disk) heb ik geprobeerd te formateren, pationeren en dergelijke. Zonder resultaat.
  Ook de ubuntu live-cd, waar ik op dit moment dit bericht tik, brengt me niet verder. Het opstarten duurt wel veel langer dan gebruikelijk via deze cd en ik krijg als foutmeldingen een hele rits [i:fe97cc1f38]status {DRDY ERR} error {UNC}[/i:fe97cc1f38]
  Wat zijn bij deze schijf mogelijke oplossingen?
 • Die eerste schijf is model kliko, die dingen kosten geen drol meer, als hij niet meer wordt herkent door de bios kun je er ook niets meer mee.

  De tweede zou je nog kunnen onderzoeken met de tool van de fabrikant en/of TestDisk.

  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
  http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
 • Ja, van die eerste had ik al zo'n idee dat er niets meer mee te doen is.

  Die tweede levert veel bad sector meldingen op tijdens een full check in seatools. Na 2% test waren er al zoveel meldingen dat ik het heb afgebroken. Ik heb het idee dat ook die overleden is. Ook het feit dat ik tijdens het opstarten van de ubuntu live-cd al vertraging merk en die DRDY ERR fouten lees versterkt dit.

  Nu vraag ik me alleen af waar de oorzaak van deze twee overleden schijven zou kunnen liggen. Is er een softwarematige mogelijkheid, bijvoorbeeld een virus. Of ligt een fysieke oorzaak meer voor de hand. Kortsluit, verkeerd aangesloten, overbelast… dat soort dingen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.