Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

HD langzaam...

Anoniem
perloc
16 antwoorden
 • Ik heb een WD hardisk van 200Gbyte. Die heeft tot voor een tijd geleden prima gewerkt als externe HD met een USB/Ieee1394 poort.
  Sinds enige tijd is deze HD erg langzaam geworden en globaal neemt die 3 to 5 keer de normale tijd nodig om een (grote) file te registreren. Ook het herkennen dan de (ext) HD duurde erg lang, soms minuten bij aanspreken voor dat hij bruikbaar was.
  Ik meende dat dit kon liggen aan de USB interface, temeer daar deze HD op de IEEE link niet meer werd herkend door WinXP. Ik heb de HD uit zijn behuizing gehaald en rechtstreeks op een IDE poort aangesloten. Aanvankelijk dacht ik dat hij weer normaal registreerde maar nu weet ik dat het niet is verbeterd: ik wilde een een Image wegschrijven van 2Gbyte, en daarvoor was een tijd aangeduid van meer dan een half uur. Ik heb mijn andere ext HD (WD My Passport 320GB) er aan gehangen en dezelfde image wegeschreven die nauwelijks 8-10 minuten in beslag nam.
  Voordien heb ik de HD helemaal leeg gemaakt en een format uitgevoerd, maar dat heeft dus geen verbetering gegeven. Ook heb ik een CHKDSK /f /r uitgevoerd (geen fouten gevonden). Wat kan er mis zijn met die HD? Staat die misschien op het punt het af te laten weten?
  MVG perloc
 • Ik vermoed dat ie op zijn laatste benen loopt. Als je er nog belangrijke dingen op hebt staan, die elders onderbrengen. Daarna testen.
  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
 • gerben: ik krijg het vooralsnog niet voor elkaar om de test voor mijn WD HD te downloaden. Iedere keer als ik er haast ben om de file te downloaden krijg ik een foutmelding in Windows (… serious error occured…), die de hele Internet verbinding afsluit, en vraagt een bericht te sturen naar Gates. Dat doe ik dus niet. Ik schiet er niets mee op.
  Ik zal het morgenvroeg nog eens proberen.

  Ik heb WinXP Prof SP2 en IE 6.0.2900
  MVG perloc
 • http://www.wdc.com Misschien lukt het hier?
 • Je probeert naar de mogelijk defecte drive te downloaden? Probeer eens naar een usb stick of zo.
 • The dragon: wdc.com geeft ook dezelfde foutmelding en sluit de internet verbinding. Wel zag ik dat ActiveX control "Adobe flash player Control" werd aangeraden te downloaden. Ik ga niet zo snel over tot dat soort downloads simpel wegens het feit dat het allemaal een eeuwigheid duurt met mijn belabberde verbinding die nu 21.40 Pm een klein beetje op snelheid (128 Kb/s) werkt.

  Edit: Nogmaals geprobeerd en ik heb de test file kunnen downloaden. Ga beginnen aan de test. Kom terug met het resultaat.
  perloc
 • gerben: even antwoord op je vraag, nee ik probeer niet naar de defecte drive te downloaden want dat is de tweede in mijn syteem (drive dus, niet partitie).
  De test heeft 2 uur geduurd en hij meldde dat er bad sectores waren gevonden, maar vertelde niet hoeveel en/of waar.
  Ook mijn O&O defragmenter vertelt niet waar er bad sectors zijn, dus ik weet niet hoeveel er zijn. Ik heb ze wel (successful", wat dat ook betekent) laten "repareren".
  Waarmee kan ik een overzicht krijgen van de bad sectors? Dat kan een indicatie zijn hoe goed/slecht de HD is… Als het er maar eentje is maak ik me nog niet zo'n zorgen.
  MVG perloc
 • HD Tune geeft een aardig beeld over eventuele HD fouten.
 • Bad sectors zijn een slecht teken. Repareren is meestal een tijdelijke oplossing, er komen vanzelf (andere) weer bij. Repareren betekent in dit geval: niet meer gebruiken. De term is dus een beetje misleidend.
 • [quote:d0560aaaa6="gerben"]Bad sectors zijn een slecht teken.[/quote:d0560aaaa6] Dat hangt er vanaf welke foutcode die diagnostische applicatie toonde. In de foutcodelijst van WDC staat onder andere bij welke foutcodes de harddisk opnieuw getest zou moeten worden. En dus ook bij welke foutcode deze moet worden vervangen. Ik verwacht dat diagnostische software fysieke slechte sectoren niet echt kunnen repareren. Mogelijk dat reserve sectoren de plaats van die slechte sectoren kunnen innemen. Om daarmee de levensduur enigszins te verlengen.
 • Het punt is dat de firmware dat al standaard doet. Harde schijven zonder bad sectors bestaan eigenlijk niet. Als ze zichtbaar worden, betekent dat de standaard reservecapaciteit al uitgeput is.
 • [quote:14c5a64967="gerben"] Harde schijven zonder bad sectors bestaan eigenlijk niet. Als ze zichtbaar worden, betekent dat de standaard reservecapaciteit al uitgeput is. [/quote:14c5a64967] Maar als er geen reserve sectoren meer zijn, dan kan de diagnostische software toch geen reparatie voorstellen. Veder zou de S.M.A.R.T status van de harde schijf dat toch behoren melden.
 • Interessante discussie! Ik meende me uit het verleden te herinneren dat bij "reparatie" de inhoud van de bad sector zo goed en zo kwaad als mogelijk te copiëren naar een reserve sector. Als het om één bad bit gaat is reparatie aan de hand van de checksum wel te repareren. De sector wordt dan als onbruikbaar aangemerkt.
  Maar kan een of meer bad bits de oorzaak zijn dat die HD ineens erg traag is geworden?
  Ik gebruik deze HD voor opslag van images en soms als tijdelijke opslag van video's.
  Wat denken de heren, in de wast bin? Wat zouden jullie doen in zo'n geval?
  De HD is wel vrij oud (> 5 jaar) maar relatief weinig gebruikt. Als (oorspronkelijk) externe HD heeft die verreweg de meeste tijd "op de plank" gelegen.
  perloc
 • Als je hem niet meer vertrouwt, moet je hem gewoon weg doen. Maar ik zou hem wel eerst uitgebreid testen, na het maken van de nodige backups.
 • Ik heb HD tune op deze HD losgelaten.
  Noch in de quick (error) scan, noch in de extended scan zijn fouten gevonden.
  Health status: all OK
  Transfer rate average 26.1 MB/s, max 27 MB, min 19.8 MB/s
  Access time 13.8 ms

  Er zijn twee dingen die verdacht zijn:
  - In de de transfer rate test kwam tot 4 keer een dip voor in de curve van globaal 26MB/s. De min waarde daarvan was 19.8MB/s
  - Tjdens de eerste ext scan werd deze om niet te achterhalen reden halfweg afgebroken. Opnieuw gestart heeft ie de hele sessie afgemaakt, zonder fouten.

  Dus voorlopig doe ik het er nog mee, maar hij blijft wel verdacht.

  Om met een variant van gerben te spreken: if it ain't broke, don't thow it away…
  perloc
 • Testen doe je met de diagnosetool van de fabrikant.
  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.