Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Misleiding van fabrikanten

Anoniem
sdk
23 antwoorden
 • Al veel medestanders gevonden op dit forum?

  ik denk dat hier wel een slotje op mag…

  Ik ben het wel eens met je gebruikersnaam :D
 • [quote:7e79b7899d="nickjop"]het is bijna altijd dat de harde schijf minder levert dan ze aangeven.[/quote:7e79b7899d]
  Wat een onzin, lees die link eens eerst.
 • Kan Computer Totaal de misleiding van fabrikanten eens goed onder de aandacht brengen?

  Ik heb een 1 Tb harde schijf gekocht. Volgens de normale theorie zou dit 1024 Gb moeten zijn.
  Echter tot mijn teleurstelling blijkt na openen van de verpakking dat de fabrikant niet deze theorie hanteert, maar degene van 1 tb = 1000 gb.
  In de praktijk is het verschil nog veel groter, en kom je uit op 931 Gb.

  Als je de boel geformateerd hebt is de oogst nog kariger en blijft het steken op 928 Gb. Kortom ik heb 10% minder opslagcapaciteit dan dat ik dacht dat ik gekocht had.
  In plaats van bijvoorbeeld 256 films, kan ik er nu 232 op zetten.
 • Pfffff, de zoveelste. :?
  Klopt gewoon hoor.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gigabyte
 • het is bijna altijd dat de harde schijf minder levert dan ze aangeven.
 • Decimaal hebben ze gelijk, maar de computer rekent nu eenmaal met veelvouden van 1024. Vanmorgen toevallig een externe schijf gekocht bij de aldi. Is 1.5 TB groot volgens de specs, maar slechts 1.36 in explorer.
 • Een computer is binair, dus dat decimale artikel ga ik niet in mee.

  En het zijn alleen de fabrikanten van harde schijven die afwijken hiervan.
  Als je een USB stick koopt, of intern geheugen, blijken deze wel allemaal keurig in het binaire stelsel te vallen. Dan is 2 Gb intern geheugen ook echt 2048 Mb geheugen.
 • [quote:46ef179d41="PSVSupporter"]Een computer is binair, dus dat decimale artikel ga ik niet in mee.

  En het zijn alleen de fabrikanten van harde schijven die afwijken hiervan.
  Als je een USB stick koopt, of intern geheugen, blijken deze wel allemaal keurig in het binaire stelsel te vallen. Dan is 2 Gb intern geheugen ook echt 2048 Mb geheugen.[/quote:46ef179d41]


  Waarbij ik nog wil toevoegen: een harde schijf is ook binair opgebouwt en dus ook altijd een macht van 2. Ik vind het pure misleiding.
 • Ik zou zeggen, als je het hier niet mee eens bent stuur een brief naar die fabrikant, ik wens je veel succes :lol:
 • Sorry, dit is niet zo'n zinvolle discussie. Zoals Lange Pier al aangeeft, lees de Wikipedia-pagina. En lees deze twee dan ook nog even:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix
  http://en.wikipedia.org/wiki/SI_prefix

  In een poging de verwarring tussen 1000 versus 1024 te verminderen, worden er sinds 1998-1999 nieuwe binaire aanduidingen gebruikt. 1 kilobyte = 1000 byte, en 1 kibibyte = 1024 byte.

  Wel zou het veel beter zijn als fabrikanten, computerbladen én computergebruikers consequent de binaire voorvoegsels gingen gebruiken. Maar iedereen is helaas zó gewend aan kilo, mega, tera, etc. dat niemand de eerste wil zijn in deze stap. En dus wordt de afwijking tussen metrisch en binair met elke factor een stukje groter.

  Mijn advies: leer er mee leven. En om antwoord te geven op je oorspronkelijke vraag (Kan Computer!Totaal de misleiding van fabrikanten eens goed onder de aandacht brengen?), daarop is het antwoord nee. Want er is niet werkelijk sprake van misleiding.
 • Kom eens met wat nieuws ..

  Als computergebruiker, gevorderd of normaal, moet dit (vind ik anno 2009) algemeen bekend zijn ..
 • [quote:e19cc16209="José Pauty"]Sorry, dit is niet zo'n zinvolle discussie. Zoals Lange Pier al aangeeft, lees de Wikipedia-pagina. En lees deze twee dan ook nog even:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix
  http://en.wikipedia.org/wiki/SI_prefix

  In een poging de verwarring tussen 1000 versus 1024 te verminderen, worden er sinds 1998-1999 nieuwe binaire aanduidingen gebruikt. 1 kilobyte = 1000 byte, en 1 kibibyte = 1024 byte.

  Wel zou het veel beter zijn als fabrikanten, computerbladen én computergebruikers consequent de binaire voorvoegsels gingen gebruiken. Maar iedereen is helaas zó gewend aan kilo, mega, tera, etc. dat niemand de eerste wil zijn in deze stap. En dus wordt de afwijking tussen metrisch en binair met elke factor een stukje groter.

  Mijn advies: leer er mee leven. En om antwoord te geven op je oorspronkelijke vraag (Kan Computer!Totaal de misleiding van fabrikanten eens goed onder de aandacht brengen?), daarop is het antwoord nee. Want er is niet werkelijk sprake van misleiding.[/quote:e19cc16209]

  Ik heb verder research gedaan, er is een uitspraak geweest in een rechtzaak tegen WD waarin ze verplicht werden een disclaimer op de verpakking te zetten.

  Maar waarom dan niet in NL? (Ik heb de verpakking er nog eens bij gehaald, alleen in de verpakking, dus na openen, kom ik een disclaimer tegen)
  En waarom moet dit 'algemeen' bekend zijn, als alles in binair rekent, met uitzondering van de verkoop van harde schijven?
  Waarom zouden fabrikanten van b.v. intern geheugen dan niet in decimaal gaan werken?
  En waarom worden supplies als beschrijfbare CD's dan in binaire Mb's verkocht?
  En waarom werkt software dan niet decimaal? (En dan bedoel ik niet alleen software op de pc, op telefoons etc. wordt met een Mb, ook de binaire variant bedoeld)

  Kortom, als harde schijf fabrikanten de enige uitzondering zijn op het binaire, kun je dan stellen dat het 'algemeen bekend' zou moeten zijn?
 • Ik kan het toch niet laten… :wink:

  Quote: Western Digital had this footnote in their settlement. "Apparently, Plaintiff believes that he could sue an egg company for fraud for labeling a carton of 12 eggs a "dozen", because some bakers would view a "dozen" as including 13 items."

  Het staat je vrij om in Nederland ook zo'n rechtszaak te beginnen. Dan hebben we wél wat om over te schrijven. :lol:
 • jij vind het pure misleiding, een heel forum haalt ze schouders op en denkt:"wat verwacht je anders, dat is altijd zo"

  lang of kort er over praten, je lijkt hier de enige te zijn die dat niet wist.

  en het blijkt dus algemeen bekent. de regel is dat iedereen dat weet, en jij bent de uitzondering die de regel bevestigt.
 • Misschien dat "dit hele forum" bestaat uit wizzkids en pro's, ik schaar me onder de gemiddelde consument die wel wat weet van een computer, maar daar houd het dan ook wel mee op.

  Ik blijf het erg vreemd en misleidend vinden dat indien ik 2 Gb intern geheugen koop en 1 Tb extern geheugen, dat ik bij een harde schijf minder krijg dan ik verwacht en bij intern geheugen dit probleem niet speelt.

  Sterker nog: indien ik 2x 500 Gb had gekocht, had ik meer gehad dan 1x 1 Tb. Dan had ik namelijk 953 Gb in totaal gehad (2x476 Gb) en nu maar 931. Nou, als dat geen misleiding is weet ik het ook niet meer.
 • [quote:7243c15f62="PSVSupporter"]Misschien dat "dit hele forum" bestaat uit wizzkids en pro's, ik schaar me onder de gemiddelde consument die wel wat weet van een computer, maar daar houd het dan ook wel mee op.

  Ik blijf het erg vreemd en misleidend vinden dat indien ik 2 Gb intern geheugen koop en 1 Tb extern geheugen, dat ik bij een harde schijf minder krijg dan ik verwacht en bij intern geheugen dit probleem niet speelt.

  Sterker nog: indien ik 2x 500 Gb had gekocht, had ik meer gehad dan 1x 1 Tb. Dan had ik namelijk 953 Gb in totaal gehad (2x476 Gb) en nu maar 931. Nou, als dat geen misleiding is weet ik het ook niet meer.[/quote:7243c15f62]Wij kunnen hier niks mee, dus waarom ben je hier dan aan het zeuren?

  Span een rechtszaak aan als je je daar prettiger bij voelt :lol:
  Maar hier zijn zoals eerder gezegd al de termen "Gigabyte" & "Gibibyte" enz. voor, een gigabyte is 1000 MB een gibibyte 1024
 • Omdat je in je uppie niet bepaald sterk staat. Vandaar ook de oproep aan CT! om hier aandacht aan te besteden en de discussie aan te zwengelen.

  De consumentenbond stelt dit soort zaken ook aan het licht en regelmatig met succes. Maar als individuele consument sla je geen deuk in een pak boter.
 • [quote:c051861054="PSVSupporter"]
  Maar hier zijn zoals eerder gezegd al de termen "Gigabyte" & "Gibibyte" enz. voor, een gigabyte is 1000 MB een gibibyte 1024[/quote:c051861054]

  Van de term Gigibyte had ik tot nu toe nog nooit gehoord. Wel van Gigabit.
  Als ik de verpakking er nog eens bij haal, zie ik daar ook geen Gigi of migi? termen voorbij komen. Ook niet op het interne geheugen. Allen spreken over giga en mega.
 • Dat komt omdat ze het ook hebben over terabytes, niet tebibytes. Dan klopt het dus wel, aangezien 1 terabyte = 1000 Gigabyte, 1 Gigabyte = 1000 Megabyte, 1 Megabyte = 1000 Kilobyte, 1 Kilobyte = 1000 Byte.
  Oftewel, 1 Terabyte = 1000x1000x1000x1000 = 1000000000000.
  Deel dat getal door 1024x1024x1024, & je krijgt de de Gibibytes van je 1 terabyte harde schijf.
  Het is wel zo, dat windows hier de fout maakt dat hij in plaats van de term gibibyte de term gigabyte gebruikt, maar de leverancier van de harde schijf doet feitelijk dus niks verkeerd.

  Meer uitleg over Kibibyte enz:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tebibyte


  Edit: 1 byte is trouwens 8 bits, maar dat is weer iets heel anders.
 • Ik heb een rondje gedaan langs een aantal, voor mij althans, grote IT bedrijven en opgezocht wat hun definities zijn van een gigabyte of megabyte.

  Allen vinden dat 1 Megabyte = 1024 Kilobyte, of 1 Gigabyte = 1024 Megabyte. Ik heb 1 uitzondering gevonden, die de regel wat mij dubbel en dwars bevestigt: Western Digital. Ze zetten specifiek erbij dat WD vind dat 1 Gigabyte 1.000.000.000 bytes is.

  Microsoft:
  http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/glossary/default.mspx

  Intel:
  http://www.intel.com/support/chipsets/sb/CS-028822.htm

  Samsung:
  http://www.samsung.com/me/microsite/myguide/about/glos001.asp?show=M

  Kingston:
  http://www.kingston.com/tools/umg/umg10.asp

  Western Digital
  http://www.wdc.com/en/company/glossary.asp
  Quote:
  "[b:c54fded9d6]WD[/b:c54fded9d6] defines a megabyte as 1,000,000 (one million) bytes"  Maar goed, ik sta duidelijk in m'n uppie en heb er schijnbaar dus totaal geen kaas van gegeten. Ik voel me in ieder geval behoorlijk belazerd door de fabrikant.

  (Voor uw info: Ik heb de Samsung Spinpoint F1 gekocht. Pas als je de Harddisk in handen hebt zie je daarop staan dat ze van 1 Gb naar 1.000.000.000 bytes gaan.)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.