Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Mini-itx mediacenter systeem

Anoniem
JesperM
5 antwoorden
 • Beste,

  Ik sta op het punt een mediacenter samen te stellen. Eisen zijn dat het systeem stil én klein is en dat er sprake is van een goede balans tussen energyefficiency en prestaties. Qua prestaties dient het 1080p HD content moeiteloos af te kunnen spelen en moeten andere basic taken (internetbrowsing, muziek afspelen ed.) vlot uitgevoerd kunnen worden. Gamen is niet van belang, een opyische drive is dat evenmin. Qua OS twijfel ik nog tussen het gratis Linux Ubuntu of het vertrouwde Windows 7.

  Als setup heb ik voor onderstaande onderdelen gekozen.
  Behuizing: Bon Chic KGA677iBK
  Moederbord: Zotac Geforce 9300-ITX WiFi
  Processor: Intel Pentium Dual-Core E5200
  Geheugen: Coirsair 2GB PC6400 DDR2
  Hardeschijf: Samsung HM320JI 320GB 5400rmp SATA150 notebook hd

  De behuizing heb ik gekozen vanwege het kleine formaat. Het moederbord icm proc. omdat een Atom systeem of een systeem obv Intel's G45 chipset mij onvoldoende soelaas biedt. AM2 is ook uitgesloten vanwege de slechte beschikbaarheid van de 780G chipset op m-itx formaat. Het Zotac moederbord is compleet en relatief goedkoop en de processor biedt uitstekende prestaties gelet op het stroomverbruik. De keuze voor het geheugen behoeft geen nadere toelichting. Tot slot de harddisk, deze heb ik gekozen omdat ik hoe dan ook een stille zuinige 5400rmp notebook harddisk wil en 320GB voor mij afdoende is. Sata150 is m.i. geen minpunt t.o.v. Sata300.

  Nu de aanleiding tot het starten van dit topic. Enerzijds ben ik erg benieuwd naar de mening van mede-forumleden. Wellicht dat er iemand nog een goede suggestie heeft. Anderzijds zit ik ook met twee vragen:

  1. Ik moet nog een voeding aan het geheel toevoegen. Ik wil hiervoor een zogeheten 'open frame voeding' (zoals PicuPSU) voor gebruiken. Uit een review van silentpcreview blijkt dat een nagenoeg identiek systeem idle 35W verstookt en wanneer de GPU + processor onder load worden gezet het verbruik zal pieken op ~65W. Bit-tech meld dat eenzelfde systeem met een standaard 7200rmp schijf onder load ~80W zal verbruiken. Is een 90W dc-dc board met een 80W ac-dc adapter dan voldoende?

  2. Wat is een erg compacte low profile 775 processorcooler? De behuizing is slechts 6,5cm hoog (op onderstaande afbeelding dus 6,5cm breed) .

  [img:eba716d05f]http://www.bonchic.nl/bin/products/e_4362_2038.gif[/img:eba716d05f] :wink:
 • 1. voeding. de 80 watt is wel erg krap. maar er is ook een 102watt model link. dat moet ruim voldoende zijn.

  2. een cooler. mijn eerste gedachte is een scythe shuriken. die is 5,8cm hoog en zou dus net aan passen. de enige vraag is wel of je een air-outlet hebt boven de cpu in de case. als die er niet is word het heel erg lastig om een cooler te vinden. ik heb even rond gezocht en minder dan 56-58 mm is niet te vinden.

  ik moet overigens zeggen dat ik alsnog voor een atom zou gaan. ik begrijp dat je niet met de intel G45 chipset wilt zitten (overigens, atoms gebruiken G945……veel ouder en echt heel slecht), maar de oplossing is er al: nvidia ion platform. de zelfde Atom cpu's met een geforce 9300/9400 chipset, de zelfde die je gebruikt. hier is een review van het Zotac Ion platform, met follow-ups hier en hier . Mocht ej hier voor gaan, lees wel goed het laatste artikel door en zorg dat je de goede rev krijgt. ook zou ik je aanraden hoe dan ook voor een dualcore te gaan.

  verder twijfel ik een beetje over de HD. ik vraag me af of je niet beter een 5400RPM eco schijf kan kopen in 3.5". deze zijn een stuk goedkoper als 2.5" en met een stuk meer opslag. misschien de moeite waard.

  over het OS ben ik niet echt zeker. ik heb te weinig ervaring met Ubuntu om te weten hoe goed het is als alternatief. ik zou in dit geval kiezen voor windows XP denk ik. het blijft gewoon zuiniger als windows 7.

  een andere optie is mediacenter linux versies. ik weet dat er zat zijn maar heb er nooit veel aandacht aan besteed aangezien ik geen mediacenter heb. je zou een beetje kunnen googlen of op de grote pc fora kunnen kijken als het HWI forum en het Tweakers forum.
 • Een bruikbaar antwoord!

  Over de voeding zijn we het eens. 102 of eventueel 120W zal meer op z'n plaats zijn.

  De case heeft geen air-outlet boven de cpu maar met een beetje creativiteit kan dit zelf gemaakt worden, het wordt er dan alleen niet mooier op. Ik heb zelf vanochtend ook nog gezocht naar een cpu-cooler en tot mijn verbazing zijn ze er wel, lager dan 55mm. De Gelit Slim Silence 775 en de Zalman VF2000 meten respectievelijk 28mm en 45mm. In een review (link) komt naar voren dat de koelprestaties van beide coolers vergelijkbaar zijn met die van de stockcooler.

  Ik ben me ervan bewust dat de standaard Atom-bordjes gebaseerd zijn op de oude G945 chipset. Er is echter ook nog een Intel-bord o.b.v. de G45, de Intel DG45FC. Deze kan dus i.p.v. een embedded Atom cpu een door de gegadigde zelf te kiezen cpu dragen. Dit bordje is voor mij geen optie omdat de chipset inconsistent is met mijn wensen, vandaar dat ik toch even de G45 aanhaalde in m'n startpost.

  Het Ion platform heeft inderdaad lang mijn voorkeur genoten. Het Zotac Ion ITX A moederbord had ik ook reeds besteld maar de webshop melde me gisteren dat het moederbord niet meer leverbaar is en bij ander webshops vind ik het te duur (170,-+ euro). De goedkopere variant is helaas ook geen optie omdat deze voorzien is van de singlecore Atom cpu. Dan resteert nog het POV 330 bordje, maar ook deze vind ik te duur in verhouding tot de features en prestaties.

  Een tweede argument waarom ik de E5200 bij nader inzien toch verkozen heb boven een Atom cpu heeft te maken met de eerder genoemde basic desktop prestaties. Zowel op m'n huidige desktopsysteem als op m'n netbook welke beide werken op een Atom cpu, merk ik dat alles wel werkt maar dat het opstarten van applicaties en bijvoorbeeld het laden van foto's in Windows Photo Viewer mij te langzaam gaat.

  De 3,5" 5400RMP HD vind ik een goede tip, hier heb ik zelf niet aan gedacht. In mijn systeem past een dergelijke HD helaas niet omdat de case slechts een enkele 2,5" drivebay heeft, maar op korte termijn verwacht ik voor iemand anders ook een systeem te gaan assembleren en dan zou deze suggestie de kosten kunnen drukken. Te meer omdat bij dat systeem een grote schijfruimte meer van belang is.

  In het OS heb ik mezelf ook nog niet echt verdiept. Ik ga mezelf dan ook eerst inlezen voor ik daar concrete vragen over ga posten. Ik denk dat de voorgestelde fora genoeg informatie bevatten om mij tot een weloverwogen keuze te laten komen vor wat betreft het OS. Windows XP zou inderdaad prima volstaan alleen weet ik niet of ik nog wel wil investeren in een 'oud' OS :)
 • je hebt er duidelijk meer tijd in gestoken als ik tot nu toe :).

  mijn eerste gedachte was ook een 780G bordje, wat helaas niet zo makkelijk is. dit is wel een erg leuk bordje en kost rond de 125 euro, maar totaal met een 5050e en 2GB SODIMM ben je toch iets duurder uit. daar staat dan wel weer tegenover dat een 5050e 20 watt minder verstookt. verder is het gewoon een erg leuk bordje.
 • linky komt net online op de site. staan paar open source media center OS op, en verder ben ik nog niet gekomen, maar leek me wel passend ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.