Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

over houdbaarheid van cd's enzo...

Anoniem
jolo
12 antwoorden
 • Beste forumleden,

  Over de houdbaarheid van blanco cd's en dvd's is inmiddels veel geschreven en er zijn eveneens veel verschillende meningen daarover.
  Maar hoe is het gesteld met de koopvarianten??? Dus de muziek-cd's en video-dvd's die gewoon in de winkels te koop zijn. Geldt daarvoor hetzelfde verhaal? Het is immers ook hetzelfde materiaal, maar alleen de wijze waarop de data (muziek of video) erop gezet wordt gebeurd fabrieksmatig.

  En vanwege de veronderstelde beperkte houdbaarheid van zelfgebakken schijfjes vervang (lees: kopieer) ik die ongeveer elke twee jaar. Op zich geen probleem en weet ik vrij zeker dat alle prog's en bestanden behouden blijven.
  Alleen heb ik daar een vraag over. Ik heb een bootable XP-schijf die geslipstreamd samengesteld is. Wanneer ik die simpelweg zou kopiëren dan heb ik waarschijnlijk geen exacte kopie gemaakt, niet meer bootable dus :roll:
  Hoe dien ik dit aan te pakken zodat ik er zeker van ben over een probleemloze bootable XP-schijf te beschikken? Dus ook na het maken van een kopie i.v.m. veronderstelde achteruitgang van oudere schijfjes.

  Ik heb dus twee vragen gesteld in deze posting :)
 • Over de houdbaarheid van CD/DVD-/+R(W)'s zou je deze topic kunnen checken http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=155164&highlight=
  In de fabriek geperste CD/DVD's hebben een langere levensduur dan zelf gebrande. Check daarover deze vraag http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/2246 Een quote hieruit
  [quote:74f520b42e] Muziek-CD's zoals je die in winkel koopt, behouden hun kwaliteiten, mits zorgvuldige behandeling, voor zeer lange tijd. [/quote:74f520b42e]
  Als je alleen de bestanden en mappen van een geslipstreamde bootable XP CD kopieert naar een andere CD-R(W) dan is deze inderdaad niet meer bootable. Als je daarentegen van een bootable XP CD een 1:1 kopie maakt, dan is deze wel bootable. Maar het beste is dat je de originele Windows XP CD goed bewaart, zodat je deze later opnieuw kunt slipstreamen. Deze kun je dan updaten met de nieuwste SATA/RAID controller drivers en beveiliging updates.
 • 1. Fabrieksmatig: ander proces…. die gaatjes wordt [b:870ce2eeea]geperst[/b:870ce2eeea] ipv gebrand (*), dus heeeeeeel veel duurzamer..

  2. als je een CD/DVD copy-copy als complete disk doet, dus niet bestand copy…. dan kopieer je de bootsector ook mee, je moet dus niet bestanden over gaan slepen naar de brander dan gaat het wel mis….

  Tip:
  maak een iso van je CD/DVD en zet die op 2 hard disks… dan heb je 2 backups en ben je helemaal niet meer afhankelijk van de houdbaarheid van de CD/DVD. Er zijn diverse programmas voor, effe zoeken.
  De kans dat 2 hard disks tegelijk stuk gaan is zeer klein.
  Ik gebruik daarvoor hard disks uit oude pc's voor, doosje van 10-15 euro erbij kopen en je hebt een mooie externe disk. Mijn foto's en films staan er ook op net als mijn backup mail, Word-, xls- en pdf-files.

  * inbranden: je maakt de reflectie/transparantie/brekings index (vaak) van een dye (kleurstof) zo anders dan dit als een 0 of 1 gezien wordt door de CD/DVD speler, net als het geperste putje, dat wel een echt putje is..

  Edit: te lang getypt…zie ook jolo's antwoord.
 • Ik heb zelf-gebrande cd's die al meer dan 10 jaar oud zijn en nog goed zijn. Natuurlijk hebben die nooit op het dashboard van mijn wagen in de zon gelegen, maar steeds goed opgeboren in een kast. Scheelt ook wat natuurlijk.
  Mja, zéker ben je nooit met iets he?

  Mijn belangrijke data (foto's,…) staan op twee hd's in mijn computer, op een dvd en op een externe. En zo voel ik mij gerust genoeg.
 • Bedankt voor de reakties. Het lijkt erop dat ik me iets minder zorgen hoef te maken dan ik nu doe :D
  Gebruik Nero (werd meegeleverd bij de brander) en die kan niet langzamer branden dan 16x :o En verder gebruik ik CD-R en een stift die speciaal bedoelt is om op die schijfjes te schrijven.
  En mijn schijfjes (zowel gebrand alsook koop) worden liggend en donker bewaard, alleen is hier het probleem dat de temp in huis doorlopend 20-25°C is, dus veel te warm… Wat dit laatste betreft, kan niks daaraan doen aangezien de regeling centraal geregeld wordt voor alle appartementen die ook nog eens erg goede warmte-isolatie kennen. De warmte kan niet echt weg :cry:
 • Volgens mij doet een warmte van 20 / 25° er niet veel aan.
 • kT geregeerde processen zoals dat netjes heet …. doorlopen een over het algemeen (!) een faktor 2-3 sneller proces per 10 graden (agv van de natuurlijk log die erin zit komt dat bij 10 graden stijging hierop uit).
  Dus 5 graden valt mee… maar is ook weer niet te verwaarlozen, immers als er een irreversibele overgang (*) bestaat… dan komt die natuurlijk steeds korter bij…
  * denk bijv aan een smeltpunt/kristallisatieovergang v/d dye of een polarisatieswitch.

  Maw.. hoe koeler het blijft, is over het algemeen toch beter, zorg wel voor geen condensatie (kouder combi vochtig)…. dat geeft weer andere problemen….
 • andre@home,

  wist ik niet, enfin niet op die uitgebreide manier.
  Maar zou het 20 / 25° verschil al zoveel uitmaken? Als je natuurlijk bij de brandtemperatuur komt, zal het wel een slok op de borrel beginnen schelen, maar ik vermoed dat het bij 20/25 daar nog tamelijk ver vanaf blijft? (Heb jij een idee van de brand-temperatuur?)
 • Alleen mis ik dan nog de argumenten waarom het beter zou zijn om de schijfjes rechtop (vertikaal) te bewaren i.p.v. liggend.
  Bij liggen ze dus gewoon in de doosjes -in het CD-rek- en in de CD-rom map.
 • bij mij liggen ze ook horizontaal in een rek.

  Maar dat is geen antwoord op je vraag natuurlijk. Ik vermoed dat het iets te maken zal hebben met de mogelijkheid om 'krom te trekken' als je ze horizontaal bewaart. Al is dat slechts een vermoeden.
 • Bij mij is het altijd tussen de 25 en 35 graden. Ik merk geen problemen met leesbaarheid van CD's/DVD's maar veeleer een probleem met de drives zelf. Mijn vorige nieuwe Toshiba laptop kon een deel van mijn CD's/DVD's niet lezen!
 • [quote:0062243f4a="Passer"]bij mij liggen ze ook horizontaal in een rek.

  Maar dat is geen antwoord op je vraag natuurlijk.[/quote:0062243f4a]
  Inderdaad blijft deze vraag onbeantwoord…
  Toch lees ik op diverse plaatsen dat het beter is om CD- en DVD-schijfjes rechtop/vertikaal te bewaren.
  Maar argumenten daarvoor worden niet gegeven :o en kennelijk weten anderen die ook niet :x
  Opmerkelijk, toch wel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.