Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Over voedingen

Anoniem
Repr
3 antwoorden
 • Dit is geschreven naar aanleiding van een veel gestelde vraag op het forum: is mijn voeding sterk genoeg; wat voor voeding heb ik nodig.

  De belangrijkste eigenschap van een voeding is stabiliteit. De voeding moetgenoeg stroom blijven leveren aan de verschillende onderdelen. Als de voeding hier in faalt crashed een pc, dit is dus iets wat iedere gebruiker ten alle tijden zou willen voorkomen.
  Stabiliteit is afhankelijk van verschillende dingen. Als eerste van de gebruikte onderdelen in de voeding. Een voeding bestaat uit een berg transformators, spoelen, condensatoren en vele andere elektronische onderdelen. Al deze onderdelen zijn te krijgen in goedkope, maar kwalitatief slechte onderdelen, in middelmatige onderdelen, en in dure maar kwalitatief goede onderdelen.
  Een andere factor is efficiency van de voeding. Als een voeding minder efficient is word de energie die niet gevoed word, de in-efficiente energie, omgezet in warmte. Dit heeft dan weer een nadelig effect op de stabiliteit en levensduur van de onderdelen.

  Een andere eigenschap die veel word gewaardeerd is geluidsproductie. Doordat voedingen steeds zwaarder worden is het tegenwoordig zeer moeilijk om voedingen passief te maken. Vaak word de koeling verzorgt door een 120mm koeler in de voeding zelf.

  Amperage, watt en volt.
  Er zijn 2 basislijnen op een voeding. De 12volt lijn, die de CPU en grafische kaart voed, en dus de zwaarste belasting moet leveren, en de 3.5 en 5 volt lijnen die de rest van het systeem voeden. Bij aanschaf van een voeding is de 12V lijn het belangrijkst. Deze moet genoeg vermogen leveren voor de daarop aangesloten onderdelen. Je kan bereken hoe veel vermogen er op een lijn staat door het amperage van de lijn met het voltage te vermenigvuldigen. Een 12V lijn met 10ampere zal dus 120watt in totaal leveren. Er moet hierbij wel op gelet worden hoe veel lijnen een voeding heeft voor welk voltage.

  Hoe veel watt heb ik nodig?
  Je kan met enige nauwkeurigheid berekenen hoe zwaar je voeding moet zijn. Als eerste standaard waardes:
  moederbord:30-40watt
  harde schijf: 20 watt
  Geheugen: 10 watt per Dimm
  fan: 5watt

  de processor en videokaart verschillen heel erg. De makkelijkste manier is te googlen op de naam van videokaart + TDP (thermal design point). Voor een 9800GT krijg je dan: TDP 9800GT.
  Als je alles bij elkaar op getelt hebt weet je wat je minimaal nodig hebt. Het is verstandig dit te delen door 0.7. hierdoor bereken je wat je nodig hebt op vol vermogen om een voeding 70% te belasten. Een voeding is het meest efficient tussen de 50 en 90% vermogen, dus je wilt daar in uitkomen.

  Voorbeeld:
  moederbord: Asus P5E - 40watt
  CPU: intel E8400 - 65watt
  videokaart: radeon 4870 - 160watt
  harde schijven: 2 stuks - 2x20watt
  RAM: 2x2GB - 2x10watt
  Totaal: 335watt
  335:0.7=479
  aan te raden voeding: 500-550 watt

  Wat voor merk?
  Je kan altijd het beste kiezen voor een A-Merk. Doordat deze merken hun naam hoog moeten houden zullen efficiency, wattage en amperage in veel gevallen goed zijn. Bij goedkopere merken als Sweex, HKC etc moet je altijd goed oppassen. Uit meerdere testen is gebleken dat de voedingen veel minder vermogen konden leveren als aangegeven. Ook zijn er merken die 550Watt op de doos zetten, maar op de sticker op de voeding zelf staat dan 400 watt. Hierdoor is het altijd aan te raden een duurdere voeding te kopen van een bekend merk zodat je zeker weet dat je goed zit
 • Goed dat je dat uitgeschreven hebt! :D
 • Ja, het uitschrijven van dergelijke stukjes juichen we natuurlijk toe.

  Wellicht kunnen we zulke informatie (al dan niet in enigszins bijgeslepen vorm) ook "sticky" maken. Er bestaat echter wel al enige informatie over voedingsvereisten in dit sticky topic van Yocto:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?p=1320871&highlight=#1320871

  Maar wat ik in beide topics mis is bijv. informatie over hoe je de specificaties van de voeding genoemd op de sticker of website van de fabrikant moet interpreteren. Zie als voorbeeld bijv. de specificaties genoemd bij een 650W voeding van Sweex versus een 650W voeding van Antec:
  http://www.sweex.com/nl/assortiment/power-security/power-supplies/PS040
  http://www.antec.com/Believe_it/product.php?id=MTc2Mw==

  Maar ik zal het eens beleggen bij de overige moderators en dan kom ik er nog op terug.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.