Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Andere HDD op laptop.

Anoniem
None
13 antwoorden
 • [quote:a27b3151eb="HvD"] Ik heb nog een XP-schijf liggen, maar ik heb begrepen dat van daar af niet de upgrade naar Win7 gemaakt kan worden; dus dan full version nodig. [/quote:a27b3151eb] Je kunt wel met XP een upgrade licentie Windows 7 aanschaffen. Alleen zal je dan Windows 7 schoon moeten installeren. Zoiets is te lezen in dit oude artikel van PCM Upgrade van Windows XP naar Windows 7 mogelijk.
 • Helaas worden laptops praktisch altijd geleverd met Windows OS.
  Eventuele herinstallatie moet dan vanaf een geheime partitie plaatsvinden, danwel middels een daarvan afgeleide herstelDVD.
  Beide zaken vind ik bagger.
  Ik wil mijn HDD (160-8 GB) vervangen door een grotere. Kan ik vanaf die herstelDVD opnieuw installeren of is wegens die stupide koppeling aan hardware dat niet mogelijk.
  Andere, gerelateerde vraag; kan ik de C-partitie verkleinen ten gunste van D, of geeft dat bij herstel/herinstallatie problemen? Huidige configuratie: Herstelpartitie 8 GB, C=75GB en D=75GB, OS is Win Vista HP SP-2.
 • Vaak is het zo dat je de mogelijkheid hebt om een image of recoveryset te maken van de installatie op je schijf. Daarmee kun je later de installatie mee terugzetten.
  Als je die dus hebt of maakt, zou de wissel van een harde schaijf geen probleem moeten zijn.
 • Maar wat als je een grotere HDD erin zet?
  En wat betreft de tweede vraag?
 • Het "terug-installeren" op een grotere HDD is geen probleem.

  Ik heb geen idee of die herstel CD de partities aanpast.
 • [quote:8f1601d32a="Peter Vooges"]Ik heb geen idee of die herstel CD de partities aanpast.[/quote:8f1601d32a] Ik weet niet in hoeverre dit voor de laptop van de TS van toepassing is. Maar bij de Lenovo R61i laptop uit mijn onderschrift, zijn Recovery CD's van Windows XP Professional meegeleverd. Oorspronkelijk zat er een 160 GB harddisk in. Ik heb deze later vervangen door een 320 GB harddisk. Toen ik die Recovery CD's op gebruikte, werd de partitie indeling inderdaad aangepast op de 320 GB harddisk. Dus een kleine recovery partitie en de rest een Windows XP partitie. Een eventuele bestaande partitie indeling wordt verwijderd.

  Oorspronkelijk zat er Vista Business op. Maar de aangemaakte herstel DVD's hebben bij mij nooit gewerkt.
 • Het is een Acer Aspire 5612. De 160 GB HDD heeft een 8GB herstelpartitie, en de rest is opgedeeld in twee gelijke partities van 70 GB; C en D. Ik heb al eens een probleemloze herinstallatie uitgevoerd, waarbij alleen de C-partite overschreven werd, en D onaangeroerd bleef (daarop alle data).
  Later (na die herinstalatie) de C verkleind naar 50GB en D vergroot naar 90GB, omdat ik meer ruimte wilde voor data, en minder voor systeem en progs.
  Als ik nu een reïnstall uitvoer gaat dat dus automatisch terug naar 70/70, dus deel van data foetsie? Of beter eerst alles op external opslag zetten en later weer terugzetten?
  Ander geval: ik wil er een 320GB in zetten; werkt die herstelDVD dan? Dus pakt diezelfde 70 GB voor systeem en laat verdere indeling vrij?
 • Data ben je nooit kwijt als je altijd minimaal 1 backup hebt…. :wink:
 • Altijd een backup maken. Die recovery-schijven zijn ene grote blackbox, waarbij je niet weet wat er gebeurd.
 • Je kan een OEM DVD van de versie die je hebt van iemand lenen of ergens downloaden. Met deze DVD kan je dan gewoon je laptop met nieuwe opnieuw installeren en activeren met je eigen sleutel, wel even zorgen dat je alle drivers download van de website van Acer.
 • Dat bevestigt het idee dat ikzelf al had.
  Of ik nou op een nieuwe HDD op de oude laptop Win7 upgrade wil installeren of op een aan te schaffen nieuwe, kale laptop (zonder systeem dus); ik kan dan niet de herstelDVD daartoe gebruiken, dus ook niet de licentie daarvan.
  Ik heb nog een XP-schijf liggen, maar ik heb begrepen dat van daar af niet de upgrade naar Win7 gemaakt kan worden; dus dan full version nodig. Dan toch maar een Vista-schijf lenen.

  Het backupadvies was overtollig; ik heb alle belangrijke zaken op twee PC's en die laptop staan.

  De nieuwste drivers download ik altijd voordat ik een herinstall uitvoer.
 • In de PCM's van september en oktober stond niets over die mogelijkheden. Dat van februari was ik al lang vergeten.
  In de Chip van september stond wél een artikel over Win7, maar de tekst is niet duidelijk of het gaat om een full version of een upgrade version. (P.31, middelste kolom, regel 9 e.v.). Scheelt toch tig Euri.
  Ik prefereer sowieso een schone installatie omdat je daarbij de minste "vervuiling" overhoud. Begrijp dus dat dat dan ook met een upgrade versie gaat, waarbij je, zoals bij XP upgrades, de schijf met een vorige legale versie moet "tonen" in je DVD-drive. Klopt dat?
  Wordt bovendien een schone installatie omdat ik óf een nieuwe en grotere HDD ga gebruiken dan wel een heel nieuwe, kale, laptop ga kopen. Die kun je binnenkort natuurlijk ook met Win7 kopen, of nu al met Vista plus een voucher voor Win7, maar ik wil, zoals eerder aangegeven, geen voorgeïnstalleerde shit meer op mijn laptop, en een volwaardige installatie-DVD. Dáár heb ik wél wat euro's voor over.
 • [quote:8f2912841c="HvD"] Begrijp dus dat dat dan ook met een upgrade versie gaat, waarbij je, zoals bij XP upgrades, de schijf met een vorige legale versie moet "tonen" in je DVD-drive. Klopt dat? [/quote:8f2912841c] Ik heb deze info nog niet kunnen vinden op de site van Microsoft zelf. Maar er staat wel iets dat in die richting wijst, op de site van Informatique Microsoft Windows 7 HP. UK Upgr.FamilyPack, 32/64b.
  [quote:8f2912841c]LET OP: Indien u nu gebruik maakt van een Nederlandse XP of Vista versie kan het noodzakelijk zijn om een nieuwe installatie uit te voeren waarbij er tijdens de installatie gevraagd wordt naar de originele Windows XP of Vista media.[/quote:8f2912841c] Dus het plaatsen van een Windows XP CD in je DVD-speler, tijdens de installatie van Windows 7 upgrade versie op een lege primaire NTFS partitie, ligt wel voor de hand.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.