Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Laptop met verschillende spanningen

Anoniem
perloc
7 antwoorden
 • Zou iemand iets verstandigs kunnen zeggen over het volgende:
  Mijn laptop Toshiba A300 heeft een (originele) voeding die een spanning afgeeft van 19Volt.
  Mijn vorige laptop, óók een Toshiba A300, maar met een verschillend vervolg nummer, had een voeding van 15Volt.
  De accu's van beiden laptops -exact gelijk!!- geven een spanning af van 10.8Volt (6 cellen van 1.8Volt).
  Dat gaat mijn verstand als electonicus te boven!
  Iemand?
  (Niet dat ik er 's nachts wakker van lig hoor!)
  perloc
 • Laden doe je met stroom, niet met spanning… (stroom is equivalent met elektronen die stromen)

  Uiteraard moet de spanning hoog genoeg zijn, maar veel laders werken met een constante stroomoplading en vaak met een intelligent circuit om aan het eind die laadstroom te verlagen of zelfs in druppellading over te schakelen. Wat de beste laadmethode is, daar wordt L+R nog wel eens over geboomd….
  Maw die 15V lader kan makkelijk die accu opladen mits hij maar de stroom kan leveren…

  De lader heeft ook nog een andere functie: veel laptops werken ook aan de lader zonder accu, dan moet de lader wel royaal de stroom aankunnen die bij max gebruik van de laptop nodig is.

  De laptop heeft intern nog een spanningsstabilisator die zorgt dat zowel bij een aanbod van 15V als 19V de werking van de laptop gegarandeerd blijft.
 • De belangrijkste functie van die verschillende spanningen, is de boel incompatible maken. Er is ook veel verschil in aansluitingen. Of dezelfde aansluiting met de spanningen anders aangesloten. Zodat als de voeding vervangen moet worden, je die bij de leverancier van de laptop aan moet schaffen. Tegen een belachelijke prijs uiteraard. Geldt ook voor de accu's.
 • Kijk eens andre, ik heb noch over stroom, noch over laden gesproken. Ik weet beter dan wie ook het verschil tussen spanning en stroom met 50 jaar ervaring in de electronica!

  Dat verhaal van gerben, daar heb ik zo mijn twijfels over. Ik geloof niet dat de fabrikanten erop uit zijn om de client een zo duur mogelijke voeding te verkopen, maar het is waar dat losse voedingen duur zijn. Toch ben ik ervan overtuigd dat een universele voeding met dezelfde gegevens ook zijn werk kan doen. Er zijn vervangende voedingen te koop die aanmerkelijk goedkoper zijn.
  Maar geen antwoord op mijn vraag.

  perloc
 • Jawel hoor, lees nog maar een door. Maar ik kan er wellicht aan toevoegen dat het extra vermogen dat weggewerkt moet worden tussen de 15V en 19V gewoon in warmte omgezet wordt…..
  En waarom fabrikanten darvoor kiezen …….. dan 15V en dan 19V….
  Puur prijs….. als er een partij 15V voor een zeer aantrekkelijke (lees lage prijs) voor de fabrikant te koop is en snel leverbaar en de 19V types zijn duurder dan verwacht op dat moment….. dan is die keuze snel gemaakt…..

  PS: ik heb sinds kort thuis een Dell D630 en daar zit een standaard voeding bij…. gebruik je echter een port-replicator dan MOET je een zwaardere voeding hebben…. voor dezelfde laptop. Ook hier zullen ze om prijsredenen een goedkopere voeding leveren, maar het zou me niet verbazen dat je toch wel partijen tegen komt waar toch standaard de zwaardere voeding bij zit puur om logistieke/tijdelijk redenen.
 • Het is nóg erger! Niet alleen is 15Volt de laagste waarde maar de 10.8 volt van de batterijen! Dat wil zeggen dat de spannings-stabilisator ín de laptop op zijn minst 19 - 10.8 = 9.2Volt weg moet werken. De voeding kan 6,32Amp leveren. Zeg dat de gemiddelde stroom 4Amp is dan staat er zomaar voor niets 9.2 X 4 = 36 Watt aan warmte te ontwikkelen. [b:3706f2b566]En dat ín de computer!! [/b:3706f2b566]En dan praat ik nog niet over de veelal lagere spanningen, processor 1.2Volt of daaromtrent (de grootste stroomvreter!!), geheugen 3.5-5 volt ecterea. Niet alleen een verspilling van energie, maar vooral een warmteontwikkeling die moet worden weggewerkt. Ik kan me niet voorstellen dat er in de computer zelf met alle plaatsgebrek, ook nog eens HF omvormers zitten, zoals in de voeding zelf. Die wordt trouwens na een tijd behoorlijk warm!
  Het is daarom -wat hierboven bold staat- dat ik me zo heb verbaasd. Dus tóch omvormers in de kast?? (weet je trouwens wat ik bedoel met een omvormer?)

  perloc
 • Heb je wel eens gementen dan wat er van die 19v over blijft bij belasting…. anders gaat jouw sommetje niet op…….
  Blijft idd nog veel warmte L+R te dissiperen in…. de laptop…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.