Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

onderhoud li-ion-batterij

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo

  'k Heb gisteren een nieuwe laptop aangeschaft.
  'k Zou graag de batterij een lang leven schenken.

  Hoe ga je het best op met een li-ion-batterij?

  Gebruik je zo veel als mogelijk de adapter?
  Of doe je net het omgekeerde? Laat je de batterij bijna plat gaan en herlaad je hem dan volledig?

  Graag tips

  Mvg

  WD
 • Regelmatig geheel laden en ontladen is het beste als je de batterij gebruikt. Gebruik je die niet, dan kun je deze het beste eerst een paar keer geheel laden/ontladen, daarna in een goed gesloten plastic zak in de koelkast bewaren.
 • Bedankt gerben voor je antwoord.

  'k Begon immers te twijfelen. Ik had gehoord dat het net de bedoeling was de batterij zo veel als mogelijk op een zelfde "ladingspercentage" te houden. Het interval tussen het percentage bij volledige lading en volledige ontlading, zou volgens sommigen aan de oorzaak liggen van de slijtage. Dit interval zou steeds kleiner worden, waardoor de batterij uiteindelijk niet meer herlaadt.

  Blijkbaar is dat dus larie.


  Van die batterij in de frigo is dat de eerste dat ik het hoor.
  Kan je hem daardoor echt "bewaren" en b.v. na een jaar weer normaal gebruiken?
  Is dit aangeraden als je als thuisgebruiker altijd over netspanning beschikt?

  Greetz

  WD
 • Ik heb ook nog nooit van gehoord om laptop accu's te bewaren in een koelkast. Ik vond nog wel wat (aanvullende) info over laptop accu's in deze hyperlink http://www.personalcomputercare.nl/computervragen/hardware/laptop-accu-levensduur.htm

  Ikzelf heb overigens gewoon de accu van de laptop uit mijn onderschrift, erin laten zitten. Deze is inmiddels ongeveer 1 jaar en 3 maanden oud. En heb 'm vrijwel alleen gebruikt met de voedingsadapter ingeschakeld. Het voordeel daarvan is dat je werk bewaard blijft, bij uitval van de netstroom. Overigens komt hier uitval van netstroom niet echt vaak voor. Ongeveer één keer per jaar. Deze stroomstoring duurt dan ongeveer 3 kwartier. Echter elders kan uitval van netstroom vaker voorkomen.
 • Ik heb ooit ergens gelezen dat een laptop batterij ongeveer 300 keer opgeladen kan worden. Hiermee wordt elke keer opladen bedoeld, dus ook als je je laptop maar even zonder stroom gebruikt. Verstandig is dus om, als je de laptop batterij gebruikt, te zorgen dat deze helemaal leeg gemaakt wordt, alvorens de stroom weer aan te sluiten, want ook bijvoorbeeld na 5 minuten gebruik van de batterij, wordt het opladen van die 300 keer afgetrokken.
 • Die koelkast ben ik wel vaker tegengekomen. Op GoT heben ze het wel over de koelkast, maar daar willen ze zo weinig mogelijk laden/ontladen.

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1120868


  Meer info: http://www.batteryuniversity.com/partone-19.htm
 • Bedankt voor de reacties


  Maar ergens blijf ik nu met mijn vraag zitten, want de reacties zijn een beetje tegenstrijdig.

  Pas opladen op het moment dat de batterij bijna leeg is?
  Of vermijden dat de batterij bijna leeg wordt?

  Batterij laten zitten in de laptop als je bijna altijd op stroom werkt?
  Of batterij verwijderen uit de laptop?

  Greetz

  WD
 • Ik heb een Toshiba voor "erbij"…. Is inmiddels meer dan 3 jaar oud. Accu is nog in topconditie.
  Batterij zit er altijd in en wordt met enige regelmaat (gem. 1x per week) gebruikt. Wat er na gebruik nog over is, varieert van 25 to 60%.

  Voor een dergelijk type batterij maakt het niets uit, ook niet voor de levensduur, of je 'm weer gaat (bij)laden als-ie bijna leeg is, of als-ie nog 80% van z'n lading heeft.
  Gebruiken tot-ie bijna leeg is, daar kan-ie goed tegen. Als 't goed is waarschuwt je systeem wanneer het tijd is. (Instellingen energiebeheer).

  Verder altijd laten zitten mits je zo af en toe die accu gebruikt. Gebruik je 'm nooit, dan kan je 'm aardig vlot afschrijven, in ieder geval stukken sneller dan wanneer je 'm zo af en toe eens "goed" gebruikt.
 • Als ik dit topic goed gevolgd heb, heeft TS een laptop gekocht om die vervolgens alleen maar thuis te gebruiken. Dan vraag ik me af waarom je dan een laptop koopt? Laptops zijn immers bedoeld voor gebruik onderweg en/of op verschillende locaties.
  Voor vast gebruik thuis is een desktop-pc toch veel praktischer??
 • [quote:f13f2ea193="Charles-98"]Voor vast gebruik thuis is een desktop-pc toch veel praktischer??[/quote:f13f2ea193]

  Hoeft niet per definitie. Als iemand een werkkamer heeft, maar ook incidenteel in de woonkamer (of 's zomers in de tuin!) wil werken of het apparaat mee wil nemen met de caravan, dan is dat toch een uitkomst? :wink:
 • Een laptop is ook veel compacter. Niet iedereen heeft de ruimte voor een complete pc, of wil daar geen ruimte voor maken.
 • En om iedereen uit de brand te helpen, lees het volgende artikel en de verwijzingen die daarin genoemd worden.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu
 • Ik heb lange tijd ervaring met laptop batterijen en het Internet uitgeplozen op artiklen hierover. Ik ben tot de conclusie gekomen dat er geen enkele eenduidigheid is te vinden en dat zelfs adviezen van ook gerenomeerde fabrikanten elkaar soms tegenspreken.
  Mijn ervaring is volgens het advies van gerben: (opgeladen) batterij uit de computer als je op de voeding kunt werken. Je kunt die batterij lange tijd wegleggen, 1-3 maanden geeft geen problemen. Heel af en toe in de computer, voeding eraf, batterij gebruiken tot de computer "down"gaat, opladen en dan weer wegleggen. Ik heb batterijen tot meer dan 4 jaar op deze manier gebruikt met nauwelijks merkbare achteruitgang in capaciteit. In de koelkast doen heb ik ook wel gelezen maar heb er geen ervaring mee. Ik bewaar ze (heb er 2) op kamertemperatuur en dat is bij ons tussen de 25 en 30 graden met hoge vochtigheid. (Tropen!)
  perloc
 • Mijn laptop (iets meer 2 jaar oud) heeft een accu die ook nog in topvorm is. Ik gebruik hem hoofdzakelijk alleen thuis. Ik gebruik hem meestal tot dat de accu bijna leeg is en vervolgens steek ik de stekker in het stopcontract totdat hij weer vol is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.