Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Te grote config-verandering?

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Hallo,

  Mijn systeem draait niet lekker. Dus ik wil 'm nu eens even goed fixen.
  Het gaat om oa. een aankoop van een poosje terug met oa.: (Vistaready) Foxconn moederbord, 4200+ Athlon X2 64b, HD3850 PCIe video, 2 SATA schijven van 250GB.

  Volgens mij wordt er momenteel geen gebruik gemaakt van een RAID-driver. Ik wil RAID0 wel gaan proberen. (Dus zal mijn HD leegmoeten.)
  Drivers zijn oud (die van mboard en bios ed.). Wil ik allemaal updaten.
  Er draait 32b. XP op. Ik denk zonde van de andere 32 bits dus gelijk over naar 64b. En Windows 7.
  Eerst bootcd met laatste bios (als de speciale Foxconn utility niet werkt). Dan W7 met hopelijk de vraag of ik RAID drivers op cd/dvd heb. En dan de nieuwste drivers mboard..
  Ik wil voor het geval eea. niet lukt, zal ik de oude bios versie ook op dezelfde boot-cd/dvd zetten. En ook maar een Vista 64 klaar leggen. Voor het geval dat..

  Haal ik me teveel op mijn hals? Of vergeet ik iets? (Tips welkom. Rond de kerstvakantie hoop ik aan de slag te gaan.)


  edit: Of de schijven van verschillende merken en RAID0 samenwerken is een gokje (geloof ik). Moeten SATA-schijven RAID0-compatible zijn? Nog niet opgezocht.
 • http://www.schoonepc.nl/voorbereiding.html :roll: http://www.schoonepc.nl/diverseonderwerpen.html
 • Theoretisch gezien kun je elke sata harddisk in raid 0 zetten en maakt het niet uit welk merk of grootte de schijf heeft. Praktisch gezien geniet het de voorkeur om tenminste 2 schijven van gelijke grootte te gebruiken.

  Het voordeel van twee schijven in raid 0 is dat deze gezien worden als een grote schijf. Waarbij data wordt verdeeld over beide schijven en je theoretisch gezien snelheidswinst hebt, omdat de data van beide schijven wordt gelezen.

  Het nadeel is dat als een schijf crasht je de helft van je data zowiezo kwijt bent. Als je nog twee schijven van 250 gb toevoegt kun je voor raid 0 + 1 kiezen waarbij de data gespiegeld wordt op de andere twee schijven. Bij uitval van een harddisk blijft je systeem door draaien en heb jij tijd om de defecte harddisk te vervangen. Daarnaast is het aan te raden om een backup te maken op een extern medium (dus geen interne harddisk), omdat raid 1 alleen beschermt tegen hardware falen en niet tegen softwarmatig falen door virussen e.d.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.