Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

NAS met Ext3

Anoniem
Prin0096
11 antwoorden
 • @Jolo.

  Dat weet ik zeker. Je benadert een NAS via een Netwerkprotocol. Voor Windows wordt veel CIFS gebruikt.
  Als je een bestand naar de NAS wil schrijven of van de NAS wil lezen, wordt het verzoek naar de NAS gestuurd. Het OS van de NAS leest of schrijft de file en stuur de data via het netwerk naar de Windows host.

  TS vraagt of hij een file van en naar de NAS kan sturen op een Ext3 filesysteem. Dat kan dus.
 • Ik ben op zoek naar een sinlge hdd-loze nas zonder poespas. Nu heb ik al veel gelezen over nassen, maar er is mij nog 1 ding niet duidelijk over het gebruikte bestandssysteem.

  Veel nassen kunnen niet als ntfs worden gefomatteerd, maar met fat32. Helaas heeft in mijn ogen fat32 nadelen (4 Gb file grootte, waardoor al geen images kunnen worden opgeslagen). Nu kan de nas ook vaak met ext3 worden geformatteerd (linux achtig). Kan ik deze nas met mijn Windows XP gewoon benaderen via netwerk (tcp/ip) als ik ext3 gebruik? Begrijp ik goed dat als ik mijn nas ext3 formatteer ik de schijf niet met USB via WinXP kan benaderen? (of als ik hem in mijn pc hang).
 • [quote:1db07cb574="dadogg"]Kan ik deze nas met mijn Windows XP gewoon benaderen via netwerk (tcp/ip) als ik ext3 gebruik?[/quote:1db07cb574] Jazeker. Deze info zou op de site van de fabrikant, vermeldt moeten staan.
  [quote:1db07cb574="dadogg"]Begrijp ik goed dat als ik mijn nas ext3 formatteer ik de schijf niet met USB via WinXP kan benaderen? (of als ik hem in mijn pc hang).[/quote:1db07cb574] Voor Windows XP is er een ext2/ext3 file system driver. Check voor info de rating en reviews eronder. En check de compatibiliteit info van de fabrikant.
 • dank voor je reactie. Ik denk dat ik een nas ga kopen met ext3 ondersteuning. Toch wel vreemd dat ntfs niet altijd wordt onderseund…
 • Het maakt helemaal niet uit welk filesysteem wordt gebruikt.

  In je NAS draait een eigen OS, meestal met een Linux Kernel. Daardoor wordt veel Ext3 gebruikt.

  Je PC ziet je NAS als een Netwerkshare. Je kunt er gewoon files op schrijven. Het protocol wat gebruikt wordt in Windows systemen is CIFS. Als je een Unix systeem hebt (zoals een Linux omgeving) dan wordt meestal NFS gebruikt.

  Dus je kunt files opslaan op je Netwerkschijf. Echter het OS van de NAS beheert ze.

  Een goede 1 disk NAS is de Synology DS110j, maar persoonlijk zou ik voor een oplossing kiezen met 2 schijven, zoals de DS210j.
  De schijven dan wel in RAID 1 zetten.
  Je kunt op de Synology ook een externe schijf koppelen en die ondersteunt wel FAT en NTFS.

  En waarom kunnen je geen images zetten op een FAT32 schijf? De meeste image-software (zoals Acronis TrueImage) maak dan gewoon meerdere files.

  @jolo
  Je hebt helemaal geen ext3 driver nodig.
 • [quote:652fac22dd="Prin0096"]@jolo
  Je hebt helemaal geen ext3 driver nodig.[/quote:652fac22dd] Ben je daar zeker van? Want de TS vroeg of de ext3 schijf voor XP te benaderen is via USB en in de PC. Dan heeft XP toch een ext3 driver nodig.

  Via het netwerk heeft XP inderdaad geen ext3 driver nodig. Maar die info zal zoals ik al vermeldt had, te vinden moeten zijn op de site van de fabrikant.
 • [quote:121f3c074b="Prin0096"]Als je een bestand naar de NAS wil schrijven of van de NAS wil lezen, wordt het verzoek naar de NAS gestuurd. Het OS van de NAS leest of schrijft de file en stuur de data via het netwerk naar de Windows host. [/quote:121f3c074b] Met dat deel ben ik het eens. Maar wat heeft dat te maken met de USB aansluiting van de NAS? Of met het plaatsen van de harddisk(s) van de NAS in een PC. Dan heeft XP een Linux driver nodig, om toegang te verkrijgen tot EXT3.
 • We hebben het toch over een NAS en niet over een externe schijf?
  Op de USB aansluiting kun je een externe schijf aansluiten, die onder besturing van de NAS staat. Ook daar kun je Ext3 gebruiken.

  Als je de harddisken van de NAS in een PC gaat plaatsen hebben we het niet meer over een NAS. Dan heb je een Ext2/Ext3 driver nodig.

  Trouwens als je een linux systeempje bouwt met een Samba server, dan heb je natuurlijk ook een NAS.
 • [quote:fb6dfce5ac="Prin0096"] Op de USB aansluiting kun je een externe schijf aansluiten, die onder besturing van de NAS staat. Ook daar kun je Ext3 gebruiken. [/quote:fb6dfce5ac] Ja, dan wel. Maar ik ging uit van NAS met een netwerk- en USB 2.0 aansluiting, waarbij je de schijf in de NAS ook kunt benaderen via die USB 2.0 aansluiting. Zo een NAS heb ik zelf. Namelijk een CHD3NET van Conceptronic. Als ik die via een USB kabel aansluit op mijn hoofd PC onder Ubuntu 9.10. En ik doe in een Terminal het volgende commando
  [code:1:fb6dfce5ac] sudo fdisk -l [/code:1:fb6dfce5ac][Enter] dan zie deze de FAT32 partitie, die erop staat
  [code:1:fb6dfce5ac]
  <knip>
  Schijf /dev/sdb: 750.2 GB, 750156374016 bytes
  255 koppen, 63 sectoren/spoor, 91201 cilinders
  Eenheid = cilinders van 16065 * 512 = 8225280 bytes
  Schijf-ID: 0xa1cd8166

  Apparaat Opstart Begin Einde Blokken ID Systeem
  /dev/sdb1 1 91201 732572001 c W95 FAT32 (LBA)
  jolo@Hoofd-PC:~$
  [/code:1:fb6dfce5ac]
 • dat soort discussies hield ik dus met mezelf. Ben blij dat er eea over opgeheld kon worden. Bedankt :)

  Ik heb overigens besteld de D-Link DNS-323 vanwege de goede reviews. Ik ga hem dit weekend installeren. Ik laat wel even weten of het wat is.
 • [quote:ec2ca83523="dadogg"]D-Link DNS-323 [/quote:ec2ca83523] Dan had je bij nader inzien geen USB poort nodig. Maar is volgens deze review inderdaad een goede aankoop. Succes ermee. :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.