Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Toetsenbord

Anoniem
Jan bakker
14 antwoorden
 • Ik heb een IBM laptopje, eerst win xp, nu win 7 maar nog nooit heb ik het toetsenbord goed gekregen… ik kan er niet achter komen wat het is, wel qwerty verder kom ik niet :(

  Misschien heeft iemand enig idee?

  Foto:
  http://img407.imageshack.us/img407/4786/toetsenbord.jpg
 • Wat gaat er niet goed dan? Op het eerste gezicht wel een NL of VS indeling.
 • [quote:38f27709e9="gerben"]Wat gaat er niet goed dan? Op het eerste gezicht wel een NL of VS indeling.[/quote:38f27709e9]

  Ik krijg dus devolgende tekens

  (Zonder shift) `1234567890-=
  (Met shift) ~!@#$%^&*()_+
  Dit klopt niet met het bord…
 • Op Wikipedia staan veel Keyboard layouts, maar die van jouw zie ik daar niet staan. Welke info staat er over je keyboard layout op de site van IBM? Staan daar dan geen bijbehorende applicaties en drivers?
 • Welk typenummer is het precies? Is het apparaat in Nederland gekocht, met een Nederlandse windows erop?
 • Volgens mij is het een oorspronkelijk Belgisch toetsenbord, dat iemand van azerty in qwerty heeft veranderd door gewoon de kapjes van de toetsen af te wippen en ze te verplaatsen.
  Je kunt dat ook zien aan de opdrukken van het gesimuleerde numerieke pad (bereikbaar door de Fn-toets ingedrukt te houden.
  Bij een qwerty laptoptoetsenbord geldt dan
  7, 8 en 9 geeft 7, 8 en 9
  u, i en o geeft 4, 5, en 6
  j, k en l geeft 1,2 en 3
  en m geeft 0
  De tekens voor rekenkundige bewerkingen zitten (bij een querty-bord) op de toetsen 0, p, : (naast de L) en ? (helemaal rechts van de onderste rij)
  Hier zie je dat het minteken(-) op de m staat. Die zat dus oorspronkelijk op de plaats naast de L, zoals op een azerty-toetsenbord gebruikelijk. De 0 staat op de toets met vraagteken en komma, die op een Belgisch toetsenbord rechts naast de N zit.

  Kortom, er is een uniek toetsenbord ontstaan, dat je niet op een normale manier kunt instellen.
  Als je er aan hecht om alle toetsen te laten weergeven wat er op staat, zou je Keytweak kunnen downloaden
  ( http://webpages.charter.net/krumsick/ ) Je kunt daarmee elke willekeurige toets een ander teken laten weergeven. Je kunt dan dus een Belgisch keyboard in de instellingen van windows kiezen en de 'verplaatste' toetsen herdefiniëren of je huidige windowsinstelling laten staan en elke toets die een ander teken geeft dan erop staat remappen.

  Er zijn trouwens ook stickertjes te koop die je op de toetsen kunt plakken.
 • Ik heb deze laptop ooit overgekocht, er zit een Win XP Pro. sticker op waaronder staat: Lenovo Singapore.

  Type: IBM ThinkPad X60 1707-CTO
  Er staat nu Win 7 Pro op en gekocht met XP Pro…

  (Ik heb er zelf nooit wat aan verandert)

  http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/product.do?doctypeind=9&template=/productselection/landingpages/downloadsDriversLandingPage.vm&sitestyle=lenovo Hier haal ik de drivers vandaan en zie weinig over het toetsenbord
 • [quote:226cd195e2="TDH"]zie weinig over het toetsenbord[/quote:226cd195e2] Bij Downloads and drivers staan de Hotkey Features Intergration van 2009-12-21. Die zijn voor de Lenovo/IBM specifieke sneltoetsen. Check eventueel deze Troubleshooting keyboard issues – ThinkPad. Sluit eventueel tijdelijk een extern USB toetsenbord aan.
 • Volgens het Hardware Maintenance Manual, ( http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/42x3550_04.pdf ) staat de CFO in het nummer voor Configure To Order, dus een naar de specificaties van de klant gemaakt model. (pag. 4)

  Volgens diezelfde manual kun je op http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=LOOK-WARNTY#sw type en serialnumber invullen en vervolgens zou je onder Component Information moeten kunnen zien welke onderdelen gebruikt zijn voor jouw specifieke laptop.

  Vooreerst houd ik het erop dat het een oorspronkelijk Belgisch keyboard is, ook al omdat ik op pag. 216 zie staan dat dat leverbaar is. Het verwisselen van wat toetskapjes, waardoor het op het eerste gezicht een qwerty-toetsenbord lijkt maakt een laptop in Nederland natuurlijk wat verkoopbaarder.
 • Bij de laatste link als ik dit invul:

  1707 en L3-BX788 krijg ik

  Location:
  BELGIUM


  Ik ga maar even uitvogelen hoe dat KeyTweak werkt dan… :)
 • Hmmm, het lukt me alleen om de gewone toetsen om te zetten, bijv de tekens waar je shift eerst voor moet indrukken kan ik niet remappen :oops:
  [b:9af533c6cd]Klein foutje :D was vergeten Belgish toetsenbord in te stellen met windows[/b:9af533c6cd]
 • Ik heb veel geprobeerd, krijg telkens de melding:

  No current mappings in registry currently and no mappings were added.

  Ik heb dat een verandering toegevoegt en druk apply :(
 • Ik heb een boekje met 35 verschillende keyboards.
  Het dichts wat betreft de tekens komt ie bij het belgische, maar ja, Belgie en Frankrijk hebben AZERTY.
  Dus vermoedelijk een aangepast (op bestelling?) keyboard. De meeste keyboards kun je er vrij gemakkelijk uithalen dus ik vraag me af of je bij de fabrikant geen "normaal" keyboard kunt bestellen en dat erin zetten.
  Verder vraag ik me af waarom het vroeger dan wél heeft gewerkt….
  perloc
 • Ik kreeg kreeg deze laptop pas en het is nog nooit goed geweest

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.