Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

macbook pro 15" vs sony vaio f-serie

Anoniem
wouter512
34 antwoorden
 • Hallo. Ik ben een echte mac-liefhebber. Bezitter van verscheidene iMacs, een macbook en een Mac Pro. Doch heb ik ook een Windows computer en ben ik tóch neutraal.

  Voor het gemak even op een rijtje gezet en de tekst veranderd.

  [quote:65d25fc36e="wouter512"]De belangrijkste dingen die op deze laptop gedaan gaan worden, zijn:
  - programmeren
  - webdesign
  - schoolwerken maken
  - internetten
  - mechanisch en elektrisch tekenen
  - downloaden
  - audio- en beeldvormingstechnieken

  Het moet dus redelijk zware software kunnen draaien en hij moet kunnen multitasken.[/quote:65d25fc36e]


  Programmeren:
  - Dit gaat in grote mate beter op een macbook (pro) dan op een windows laptop. Een macbook is overigens qua specificaties niet echt vergelijkbaar. Mac OS(X) werkt heel anders dan Windows. Wees er wel van bewust, mocht je dit nog niet onder de knie hebben, dat je er zeker wel een week, misschien 2, voor nodig hebt, om met een macbook te kunnen werken, zonder dat je je irriteert aan bepaalde dingen. Mac OS(X) werkt namelijk niet met .exe bestanden, en dus heb je er andere software voor nodig.

  Webdesign:
  - Op Webdesign-gebied heb je kans dat je, ook al zijn de programma's op Mac OS(X) logischer in elkaar gezet voor webdesign, tegen bepaalde dingen aanloopt die anders gaan dan dat je gewend bent. Ik houd het bij Webdesign toch bij een Windows computer, met name Frontpage.

  Schoolwerken maken:
  - Ligt er maar helemaal aan wat voor schoolwerk. Uit ervaring weet ik dat onderwijsinstellingen vaak gebruik maken van Software (en je die ook verplichten die te gebruiken) die niét op Mac OS(X) werkt. Wat wel mooi is, is dat er op Mac OS(X) gebied heel wat alternatieven zijn hiervoor. Echter, nogmaals zoals hierboven beschreven, kan dit problemen opleveren.

  Internetten:
  - Vrij simpel. Dit is niet anders op een Macbook dan op een Windows laptop. Op Mac OS(X) heb je Safari (wat ik persoonlijk niet fijn vind om mee te werken), maar je kan ook gewoon gebruik maken van Firefox. Dit werkt nagenoeg hetzelfde als onder Windows.

  Mechanisch en Elektrisch tekenen:
  - Ook hier weer, ligt er maar net aan welke software je kunt/moet gebruiken. Er zijn echter wel (zeer goede) alternatieven.

  Downloaden:
  - Waar download je mee ? Via Usenet ? Persoonlijk download ik liever op mijn Windows PC dan op mijn Macbook. Het kán wel, het programma wat ik af en toe gebruik heet UNISON. Dit heb ik legaal digitaal aangeschafd voor mijn Macbook. Toch werkt het niet heel erg fijn, en de snelheid is niet zoals je gewend bent via een Windows PC. Op torrentsgebied werkt het echter wél goed. Dan heb je bijvoorbeeld Xtorrents, wat gewoon veel beter werkt op een Apple computer dan op een Windows computer met een vergelijkbaar Torrents-programma.

  Audio- en beeldvormingstechnieken:
  - Hier ben ik ook vrij simpel in. Dit werkt gewoonweg veel beter op een Apple computer dan op een Windows computer. Waar een Windows computer een zeer snelle uitgebreide processort nodig heeft (een duo- of quadcore processor met veel geheugen en meestal een zeer degelijke videokaart), doet een Macbook Classic voorzien van een C2D T7400, 1gb mem, Intel GMA950 (mijn macbook dus) het net zo goed en zelfs iets beter als mijn PC (zie link in onderschrift). Dat heeft puur te maken hoe Mac OSX opgebouwd is. Mijn macbook runt echter wél Snow Leopard 10.6.2.


  Wat ik met bovenstaande wil aangeven, is dat voor de normale dingen het niet uitmaakt wat je gebruikt, Windows of Apple. Voor de wat specialistischere dingen waarvoor je hoogstwaarschijnlijk gebonden bent aan bepaalde software (school opdrachten e.d.), kan het zo zijn dat je in de knup raakt met een Macbook. Daar zijn echter een hele hoop, meestal betere, alternatieven voor. Een Apple computer vergelijken met een Windows computer m.b.t. de specificaties, is onzinnig. Mac OS(X) is namelijk heel anders opgebouwd en opgezet dan Windows.
  Over het algemeen zou ik zeggen dat je beter af bent met een Apple computer, in dit geval met een Macbook Pro. De batterijduur van een MBP ligt meer dan 60% hoger dan een Windows computer (uitzonderingen daargelaten).

  Let wel, dat als je een Macbook Pro aanschaft en wilt gamen, dat je verkeerd bezig bent. Dan dien je toch echt een Windows laptop te nemen.
 • ik zal uiteraard gaan voor een nieuws windows versie . Waarschijnlijk een w7
 • [quote:940e89adc3="Obi-wan-kenobi"]Dual boot is een optie, maar je hebt dan geen "Mac" performance in een Windows omgeving. Het zal minder goed performen dan een PC bedoeld voor Windows.[/quote:940e89adc3]

  Je bent blijkbaar een overtuigde windows gebruiker. Daarom niet objectief. Het is jou volste recht om te kiezen voor windows.

  Ik ben meer opzoek naar mensen die voor de zelfde keuze hebben gestaan. of die met beide werken of werkten . en die objectief kunnen oordelen
 • ik moet binnenkort een laptop aanschaffen voor mijn studies Elektronica-ICT
  met specialisatie ICT. Hiervoor twijfel ik enorm tussen 2 laptops namelijk de macbook pro 15 " en de sony vaio f11 . De keuze is nog moeilijker doordat het ook de keuze is Mac-Pc. Ik wil een laptop die opvalt tussen andere laptop en niet zo iets dat iedereen heeft. De laptop moet ook elke dag mee op de bus dus degelijkheid is ook van belang.

  macbook pro 15 inch

  [img:25e30180bd]http://www.dalsheim.nl/images/webshop/product_images/L326982A_GN_MacBookPro_NoKeyboard_Leopard_SCREEN.png[/img:25e30180bd]

  Via een dual-boot op de mac is het toch mogelijk om visual-studio ed te draaien. Van de macbook pro komt binnenkort ook een nieuwe versie uit met i5 processor . De prijzen van deze nieuwe versie zullen ongeveer hetzelfde blijven. Moest ik kiezen voor de macbook dan zou ik dus wachten op deze nieuwe versies met i5 processoren.

  specs
  http://www.switchshops.be/products.php?lang=NL&catno=277&subcatno=416&articleno=5027

  Voordelen

  Mac
  uiterlijk
  behuizing

  de sony vaio f11 (1350 euro)

  [img:25e30180bd]http://www.computercityhw.it/computercity/Foto/ZCN21543_6091226143952.jpg[/img:25e30180bd]

  voordelen ==> De voordelen tov de macbook zijn de beter specificaties

  full-HD scherm
  i7 processor
  6gb ram
  frontbus 1333mhz
  gt330m

  Ik weet niet in welke mate dit voordelen zijn omdat je op forums ook dikwijls leest dat bij een mac de hardware onder elkaar en de hardware met de software beter samenwerken wat maakt dat hij met mindere specs beter presteert dan een pc met betere specs.

  nadelen

  niet zo exclusief

  specs
  https://www.sonystyle.be/SonyStyle/VAIO-notebooks/F-Serie-16-4/VPCF11S1E/B.BE1[size=18:25e30180bd][/size:25e30180bd][size=24:25e30180bd][/size:25e30180bd][b:25e30180bd][/b:25e30180bd][b:25e30180bd][/b:25e30180bd]
 • Vraag jezelf eens af wat belangrijker is: opvallen met je laptop of je met je laptop conformeren aan de standaard. Als je op je opleiding meer Windows gebaseerde applicaties voorgeschoteld krijgt, waarom dan moeilijk doen met een Mac laptop?
 • [quote:1fb1b841a6="Obi-wan-kenobi"]Vraag jezelf eens af wat belangrijker is: opvallen met je laptop of je met je laptop conformeren aan de standaard. Als je op je opleiding meer Windows gebaseerde applicaties voorgeschoteld krijgt, waarom dan moeilijk doen met een Mac laptop?[/quote:1fb1b841a6]

  Ik wil een laptop die niet iedereen heeft .Jij gaat ervan uit dat voor windows applicaties een pc nodig is . Er zijn op een informatica richting wel meer mac gebruikers. vele met een dualboot voor bepaalde programma's . Maar die toch voor mac gekozen hebben voor het gebruiksgemak.

  Ik weet niet goed welke kiezen en daarom ben ik op zoek naar argumenten die mij over de streep trekken. Weegt de meerprijs op tegen het gebruiksgemak.
 • Dual boot is een optie, maar je hebt dan geen "Mac" performance in een Windows omgeving. Het zal minder goed performen dan een PC bedoeld voor Windows.
 • voor bepaalde software zal een dual boot vereist zijn. Maar je doet op een laptop meer dan alleen werken met enkel windows software daarom dat ik een macbook overweeg. Programmeren in .Net gaat ook via X-code op Mac. Ik heb ook al gelezen dat er hoe langer hoe meer compatibele software zijn voor mac.
 • [quote:f7c5b985d4="wouter512"]Je bent blijkbaar een overtuigde windows gebruiker.[/quote:f7c5b985d4]Nee hoor, ik zie wel degelijk de voordelen van Mac boven Windows voor bepaalde toepassingen. Maar het platform moet wel gebruikelijk zijn in je omgeving.
  [quote:f7c5b985d4="wouter512"]voor bepaalde software zal een dual boot vereist zijn. Maar je doet op een laptop meer dan alleen werken met enkel windows software daarom dat ik een macbook overweeg. Programmeren in .Net gaat ook via X-code op Mac. Ik heb ook al gelezen dat er hoe langer hoe meer compatibele software zijn voor mac.[/quote:f7c5b985d4]Nu heb je pas duidelijk gemaakt dat een Mac compatible machine een vereiste is voor jouw opleiding (al lijkt het me sterk), dat maakte ik niet op uit je openingspost.
 • Het belangrijkst dat op deze laptop gedaan gaat worden Is programmeren, webdesigning, schoolwerken maken, internetten, mechanisch en elektrisch tekenen ,downloaden, zelfs audio- en beeldvormingstechnieken zitten in kleine mate in mijn opleiding. Het moet dus redelijk zware software kunnen draaien en hij moet kunnen multitasken.
 • voor webdesigning word dreamweaver gebruikt en daar is ook een mac versie van.

  Ik download met torrents en dat levert blijkbaar ook geen problemen op.

  Voor mijn schoolwerk (verslagen en papers ) kan ik office for mac gebruiken .

  voor visual studio , multisim , en ultiboard moet ik dan een dualboot of een virtual pc aanmaken.

  iedereen alvast bedankt voor de adviezen. [b:c72c26bd27][/b:c72c26bd27]
 • wat zijn jullie ervaringen met macbooks.

  Hoeveel jaar doet men gemiddeld met een macbook ? Ze geven maar 1 jaar garantie. vind dit raar blijkt toch kwaliteit te zijn.

  In belgie is normaal 2 jaar wettelijk verplicht spijtig dat dit bij apple toch niet zo is.
 • Ik heb een paar jaar geleden een macbook gehad. Als je nooit met een mac hebt gewerkt is een lange inwerkperiode nodig om er een beetje op thuis te raken. Ik heb me aan talloze dingen doodgeërgerd. Alleen al het ontbreken van een DEL toets, of het ontbreken van de rechtermuisknop (oplosbaar met een losse muis.) waren van de dingen.
  Ik zou twee dingen goed overwegen
  1. de mac is waarschijnlijk veel duurder dan de Vaio
  2. de Vaio (met Windows) heeft een zeer uitgebreid programma-scala beschikbaar op Internet, of met andere woorden, is beter inzetbaar voor je doel. IK denk dat je daar veel veelzijdiger mee kunt werken.

  Mijn macbook ging na 13 maanden stuk. Er kwam een rookpluim uit. Dat was een ramp voor de plaats waar ik woon. Uiteindelijk voor een prikkie van de hand gedaan. In een jaar 2000 Euro verloren….
  Voor mij, nooit meer een mac! Ik probeer objectief te zijn, maar ik heb nog een heel zwartboek liggen van dat jaar gebruik van die Mac.

  Maarja, als je een Juppieding wilt….
  Ik wilde een laptop voor mijn video's. Dat was o.a. ook een tegenvaller: ik heb er nooit een video met interlacing problemen mee kunnen afspelen.

  perloc
 • [quote:b0b628e406="perloc"]Ik heb een paar jaar geleden een macbook gehad. Als je nooit met een mac hebt gewerkt is een lange inwerkperiode nodig om er een beetje op thuis te raken. Ik heb me aan talloze dingen doodgeërgerd. Alleen al het ontbreken van een DEL toets, of het ontbreken van de rechtermuisknop (oplosbaar met een losse muis.) waren van de dingen.
  Ik zou twee dingen goed overwegen
  1. de mac is waarschijnlijk veel duurder dan de Vaio
  2. de Vaio (met Windows) heeft een zeer uitgebreid programma-scala beschikbaar op Internet, of met andere woorden, is beter inzetbaar voor je doel. IK denk dat je daar veel veelzijdiger mee kunt werken.

  Mijn macbook ging na 13 maanden stuk. Er kwam een rookpluim uit. Dat was een ramp voor de plaats waar ik woon. Uiteindelijk voor een prikkie van de hand gedaan. In een jaar 2000 Euro verloren….
  Voor mij, nooit meer een mac! Ik probeer objectief te zijn, maar ik heb nog een heel zwartboek liggen van dat jaar gebruik van die Mac.

  Maarja, als je een Juppieding wilt….
  Ik wilde een laptop voor mijn video's. Dat was o.a. ook een tegenvaller: ik heb er nooit een video met interlacing problemen mee kunnen afspelen.

  perloc[/quote:b0b628e406]

  Er zit een prijsverschil tussen beide van 300 euro. Wat voor mij persoonlijk nog gaat als de voordelen doorwegen.

  Gebeurt dit vaker dat een mac slecht minder dan 2jaar meegaat ? Is het toch niet zoveel kwaliteit als sommige zeggen ? Ik dacht dat ze langer leefden als pc's of ben ik daarin verkeerd.
 • [quote:7a233f27bc="wouter512"][quote:7a233f27bc="perloc"]Ik heb een paar jaar geleden een macbook gehad. Als je nooit met een mac hebt gewerkt is een lange inwerkperiode nodig om er een beetje op thuis te raken. Ik heb me aan talloze dingen doodgeërgerd. Alleen al het ontbreken van een DEL toets, of het ontbreken van de rechtermuisknop (oplosbaar met een losse muis.) waren van de dingen.
  Ik zou twee dingen goed overwegen
  1. de mac is waarschijnlijk veel duurder dan de Vaio
  2. de Vaio (met Windows) heeft een zeer uitgebreid programma-scala beschikbaar op Internet, of met andere woorden, is beter inzetbaar voor je doel. IK denk dat je daar veel veelzijdiger mee kunt werken.

  Mijn macbook ging na 13 maanden stuk. Er kwam een rookpluim uit. Dat was een ramp voor de plaats waar ik woon. Uiteindelijk voor een prikkie van de hand gedaan. In een jaar 2000 Euro verloren….
  Voor mij, nooit meer een mac! Ik probeer objectief te zijn, maar ik heb nog een heel zwartboek liggen van dat jaar gebruik van die Mac.

  Maarja, als je een Juppieding wilt….
  Ik wilde een laptop voor mijn video's. Dat was o.a. ook een tegenvaller: ik heb er nooit een video met interlacing problemen mee kunnen afspelen.

  perloc[/quote:7a233f27bc]

  Er zit een prijsverschil tussen beide van 300 euro. Wat voor mij persoonlijk nog gaat als de voordelen doorwegen.

  Gebeurt dit vaker dat een mac slecht minder dan 2jaar meegaat ? Is het toch niet zoveel kwaliteit als sommige zeggen ? Ik dacht dat ze langer leefden als pc's of ben ik daarin verkeerd.[/quote:7a233f27bc]

  Ik heb hier naast mijn macbook ook een iBook liggen. Die gaat al 9jr mee. Ligt er maar net aan hoe je er mee omgaat. Meestal, als het apparaat de geest geeft, wordt de schuld diréct bij de mac pc/laptop gelegd, terwijl in de meeste gevallen de schuldige thuis ligt (verkeerd/niet-geaard stopcontact, slechte bedrading etc).

  Die punten die jij stelt, perloc, slaan gewoon nergens op. Als jij er zo over denkt, dan heb je je huiswerk niet gedaan. Dit is de fout die de meeste laptop-gebruikers maken bij de aanschaf van een nieuwe laptop: door onjuiste kennis van het aanbod, huigen ze een Windows laptop boven een Apple laptop. Zoals eerder al aangegeven, maar dan moet je gewoon even goed zoeken (wat niet meer dan een uur van je tijd kost), in de meeste gevallen zijn de beschikbare alternatieven op een Mac pc/laptop t.o.v. een Windows pc/laptop veel beter.

  Een grote inwerktijd is ook niet van toepassing. Je hebt ongeveer 2 weken nodig als je een complete leek op het gebied van computers bent. Ben je redelijk te pas met een Windows-computer, dan heb je binnen een paar dagen de Mac onder de knie.

  Ik spreek uit ervaring. Ik werk al jaren met een Mac, maar ik kan mij nog goed de eerste paar uur/dagen herinneren van de eerste iMac.

  [quote:7a233f27bc]
  Voor mij, nooit meer een mac! Ik probeer objectief te zijn, maar ik heb nog een heel zwartboek liggen van dat jaar gebruik van die Mac.
  [/quote:7a233f27bc]

  Weet je hoevaak dit bij een Windows Laptop/PC gebeurd t.o.v. een Apple Laptop/PC ? Dit staat ongeveer 400:3. Die uitspraak, 'voor mij nooit meer een mac', slaat dus helemaal nergens meer op. Vervelend dat je dit meegemaakt hebt, maar de uitspraak is zinloos.
 • Ik wil er geen welles/nietes spelletje van maken.
  Ik heb mijn eigen ervaringen in hoofdlijnen met de Mac weergegeven.
  Dat vrijwel de meeste anderen er wél tevreden mee zijn bewijzen de verkoopcijfers.

  Overigens lag het probleem niet bij mij, maar aan deze serie die allen dezelfde fout hadden en door Apple gratis zijn geperareerd.
  Maar ik had er niets aan: in Nederland gekocht en in Mozambique stuk gegaan. Er zit nog een heel verhaal aan vast maar uiteindelijk in Johannesburg achtergelaten en daar verkocht.
  Dus in mijn reactie zit ook een stuk frustratie maar zeker geen overdrijving, sorry for that!
  Dit avontuur heeft me duizenden Euros gekost, dat is zeker.

  MVG perloc
 • ah ok, dat was mij niet duidelijk :)
 • Ik zou absoluut voor de MAC gaan, omdat

  - Snelheid; Ook al liggen de getallen net iets lager komen macs er meestal toch wat sneller uit omdat ze meer in balans zitten (dit is persoonlijk)
  - Het beste van beide werelden, Je kunt wanneer nodig gewoon windows gebruiken en OS X als het even kan.. Dat gaat harstikke snel, zo niet BRON
  - dit
  Ik heb er maar een paar gelezen, maar toch, ik zie macs winnen.

  Verder is het erg persoonlijk. Probeer ze ns allebei uit en kies dan. (voor de mac)

  Ow ja, je kunt ook nog een PO over de verschillen tussen OS X en Windows schrijven als je voor de mac kiest…

  I ben supertevreden met mijn iets minder waardevolle PowerMac G5, laat staan met zo´n macbook pro… De kwaliteit is over het algemeen goed, zo heb ik me laten vertellen, en hij is erg stevig met unibody. (IK SPREEK HIER NIET UIT EIGEN ERVARING!)

  Verder ben ik het eens met Jack Dryke. Mensen die een Mac hebben gehad willen meestal niet meer terug. En als ze dat wel willen hebben ze daar meestal de rede voor dat er iets kapot is gegaan.


  Wat wel is dat schakelen niet zo makkelijk zal gaan. Als wat om te ontwerpen op winblows hebt en Office op OS X zul je niet snel kunnen switchen tijdens het maken van een verslag. Misschien kan Parellels of VmWare dat nog oplossen, maar is dat toch een nadeel.

  Over het overstappen: Ik ben ongeveer 3 maanden geleden overgestapt, en elke keer als ik weer een windowspc voor mn neus heb zit ik me weer te ergeren aan de snelheid en elke keer vastlopen van programma´s en vista/xp zelf. Ik vond de RC van windows 7 al niks en heb m dan ook niet gekocht, dus of daar verbetering in zit kan ik niet zeggen, maar ik denk haast van niet.
  Het is eigenlijk net als overstappen van een xbox naar een ps3, het moet effe wennen en is iets compleet anders, maar uiteindelijk zul je zien dat de ps3 beter is (ook al is die van sony :P)

  That´s all. Veel suc6 ermee, en laat even weten als je wat hebt gekozen!


  Dennis
 • vreemd

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1389956
  http://forum.computeridee.nl/showthread.php?p=508110
 • [quote:e219dbb365="Dinges24"]vreemd

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1389956
  http://forum.computeridee.nl/showthread.php?p=508110[/quote:e219dbb365]

  Heb een weddenschap gedaan met een kameraad bij mij in de klas. Hij beweerde dat er op andere forums meer reactie zou komen dan op dit forum. Heb het topic dan maar direct ook op de volgens hem betere forums gezet. Overduidelijk mijn pint gewonnen. Hier ben ik stukken wijzer geworden terwijl er op de andere fora nog niet eens deftig gereageerd is.

  Onze keuze: computer!totaal forum :D

  best gestest: computer!totaal forum :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.