Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

HD toevoegen aan bestaande Raid1 array

Anoniem
brugge2
10 antwoorden
 • Onder windows 7-64 Pro wil ik in een bestaande Raid1 opstelling graag een nieuwe harde schijf in de pc plaatsen.Heb al enkele zoekslagen gemaakt maar heb hier weinig over kunnen vinden. Weet iemand of dit mogelijk is en wat de procedure is?
 • De nieuwe schijf is dus een van de twee die samen de raid vormen? Dat zou zonder meer moeten gaan want raid 1 is juist bedoeld voor het geval een van de twee stuk gaat. Als het goed is wordt na vervangen de inhoud van de overgebleven schijf automatisch naar de nieuwe gecopieeerd.
 • Dat hangt erg van de controller op het moederbord af.

  Ik raad TS aan om de handleiding van het moederbord goed te lezen.

  Desalnietemin heeft @a.tip gelijk, dat je de array opnieuw kunt opbouwen.
 • Raid 1 bestond al uit twee schijven van elk 500 gb. Ik heb nu een derde schijf in de pc geplaatst. Het Bios ziet die schijf. In het Intel Matrix configuratiescherm van de controller staat deze schijf nu als NON/array aangegeven. Via verkenner is hij niet zichtbaar. Kan ik zonder problemen de complete array verwijderen en opnieuw inrichten zonder de geinstalleerde sofware te verwijderen?
 • Niet doen! De nieuwe schijf is blijkbaar geen vervanging van een van je raid schijven maar een extra schijf.
  Je kunt hem in gebruik nemen door naar computerbeheer/schijfbeheer te gaan. Daar hoort hij te staan, als het goed is niet geformatteerd en dus zonder schijfletter. Rechts op klikken en laten formatteren. Als dat gebeurd is weer rechts klikken en een schijfletter toekennen.
 • Het is inderdaad een extra schijf. Had deze ook gebruikt onder mijn vorige Raid instelling (0). Toen was hij normaal te benaderen.Er staat veel data op. Nu bij mijn omzetting naar Raid 1 is dat niet het geval. In schijfbeheer duikt deze schijf helaas niet op. Had gehoopt dat je advies de oplossing zou zijn. Maar nog niet helaas. Ik blijf ook doorzoeken naar oplossing.Veel dank voor je reactie!
 • Even samenvattend. het gaat om drie schijven, zeg A, B en C. Op dit moment staan A en B in raid 1 (mirrored) en C is de extra schijf.
  C was ook aanwezig in een eerdere raid 0 (striped) configuratie.
  Was hij daar onderdeel van of ook daar een extra schijf?

  Indien hij onderdeel van de raid was, kun je iha. niet verwachten dat de data die er op stonden nu toegankelijk zijn. Bij het schrijven naar een raid 0 systeem worden de data verdeeld over de twee schijven en data die een enkel bestand vastleggen kunnen gedeeltelijk op elk van de schijven terecht komen.
  Maar het verbaast me dat het niet mogelijk is C opnieuw te formatteren.

  Was C geen onderdeel van de oorspronkelijke raid dan zou hij normaal moeten functioneren.

  Toen ik wat met raid experimenteerde was het zo dat er een tweede BIOS aanwezig was, die met raid samenhing. Daar kon je regelen wat er precies de bedoeling was. Is het Intel Matrix configuratiescherm hiervoor bedoeld? Daar staat dus dat de schijf non-raid is. Kun je er verder nog iets aan die schijf instellen.

  Misschien helpt het om eens je moederbord te vermelden. Zit hier een hardware raid controller op of gaat het softwarematig?

  je zou de schijf ook eens in een andere computer kunnen hangen en zien of hij daar wel herkend wordt.

  Misschien kan een raid expert hier verder nog iets over zeggen.
 • Je samenvatting is correct. Het was een extra schijf die toen ook niet in de array zat. Er stond ook al data op uit een vorige pc. De Intel Matrixcontroller regelt inderdaad het raidgebeuren. Dus hardwarematig. De controller zit op een Dell moederbord. In dit 2e Bios is de extra schijf wel zichtbaar als non-raid maar ik kan daar verder niets mee regelen. Ik kan daar alleen een nieuwe raid maken of een raid verwijderen. En nog een soort recoveractie wanneer 1 van de beide raidschijven vervangen moet worden.
  In schijfbeheer onder windows7 zie ik wel een volume maar geen schijfletter. Misschien zou ik de schijf onder bv. partition magic wel kunnen formatteren. Maar dat wil ik dus niet ivm de data die er op staat. Ik hang de schijf in het weekend wel als een externe aan de pc. Ik kom hier op terug als de operatie :-) is geslaagd.
 • "In schijfbeheer onder windows7 zie ik wel een volume maar geen schijfletter. Misschien zou ik de schijf onder bv. partition magic wel kunnen formatteren. Maar dat wil ik dus niet ivm de data die er op staat. Ik hang de schijf in het weekend wel als een externe aan de pc."

  Als dat zo is, klik er rechts op en kies schijfletter toevoegen. Dan wordt hij normaliter zichtbaar in de verkenner. Omdat je de configuratie hebt veranderd is de oorspronkelijke schijfletter niet meer aanwezig.

  Partition magic heeft zijn tijd gehad. Problemen met Vista en waarschijnlijk ook WIN7. Maar bv. Partition Wizard is een prima gratis vervanger.
 • Ik zit me af te vragen waarom schijf C op de raidcontroller wordt aangesloten, als hij toch geen deel uit gaat maken van een raid array.

  Waarom sluit je schijf C niet gewoon aan op de sata controller van je moederbord?

  Vermoedelijk staat je Intel Matixcontroller op RAID in de BIOS. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn, dat de schijf geen schijfletter krijgt.

  Ik zou dat in de diskmanager ook niet forceren, want dataverlies kan je deel zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.