Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

2de HD schijf en veiligheid bij crashes

Anoniem
perloc
13 antwoorden
 • [quote:be459b85dc="derkdejong"]maar zodra er iets met (de stroom in) je pc gebeurt, zijn beide schijven op hetzelfde moment even kwetsbaar! (..) en je begrijpt, dat zulks ook op gaat voor een permanent aangesloten externe schijf. [/quote:be459b85dc] Ook bij het installeren van een besturingssysteem kan het fout gaan, zoals is te lezen in deze topic Ramp met Ubuntu, alles kwijt. Verder kan het nuttig zijn om alle partities op je (externe) harddisks, een zinnig volume label te geven.
 • Hoi,

  werk met 2 schijven. 1 c schijf en 1 2de schijf voor belangrijke data.

  Hoe veilig is zo'n 2de schijf nu? Bij software problemen of hardware probs?
  dus bijv . bestuderingsysteem crashes en fouten. Is hier iets over bekend?

  Als besturingsysteem crasht, crasht de 2de data shijf dan ook mee?

  XP proff. 2de interne schijf.
 • Ik neem aan dat je het over echt 2 aparte schijven hebt, dus niet over 1 schijf met 2 partities?
  Als je de 2e schijf gebruikt als backup voor je belangrijke bestanden dan zijn die veilig als je 1e schijf crasht. Echter je programmabestanden ben je dan wel kwijt aangezien die op je 1e schijf staan.
 • Ik denk dat ie wel bedoelt dat er twee fysieke schijven in het systeem zitten, maar ik kan nou niet achterhalen of de data op de tweede schijf ook wel een backup is van de data op de eerste schijf. Als dat zo is, is deze data inderdaad veilig, maar als het hier niet om een backup gaat, is de data verloren op het moment dat deze schijf crasht.

  Om data veilig te stellen zal het fysiek op twee plaatsen opgeslagen moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld door het ook op te slaan op een externe harde schijf, of door twee schijven in de computer te gebruiken. Als je deze schijven in een RAID 1 configuratie kan zetten, is ook je besturingssysteem beschermd tegen een schijfcrash.
 • 2 schijven in een pc, waarvan 1 als backup van de ander, is een beperkte mate van beveiliging van je data: het enige moment waarop het iets voor je doet is bij het crashen van een van beide schijven.
  maar zodra er iets met (de stroom in) je pc gebeurt, zijn beide schijven op hetzelfde moment even kwetsbaar! dat hoeft niet allen om blikseminslag te gaan, ook zag ik meemalen dat pcs kortsloten door een ongewilde schop tegen een uit de voorkant stekend usbstickje, kortsluiting is zo gepiept!
  en je begrijpt, dat zulks ook op gaat voor een permanent aangesloten externe schijf.
  kortom, zoals al gezegd: echte beveiliging van data begint met backuppen op apparaten die fysiek van elkaar gescheiden zijn, en liefst ook nog op verschillende locaties worden bewaard.
 • 'k Heb ook 2 interne disks, tweede is ook voor backup (enfin: gewoon kopie van de bestanden op de 1 + enkele echte backups van mijn C-schijf.

  Zoals derkdejong zegt ben je er 'normaal' veilig mee, behalve bij mogelijke stroomstoten - denk hierbij ook aan een voeding die het kan begeven en even een piekspanning kan (herhaal: kan) geven aan je twee schijven. In zo'n geval zijn die allebei naar de Filistijnen.

  En dus heb ik nog een externe schijf die ik op een andere plaats bewaar (in geval van brand - ja, 'k weet het: 't is ver gezocht, mja)
  Daarnaast maak ik van mijn voornaamste data om de zoveel maand nog kopies op DVD's.

  Op die manier zit ik voldoende veilig.

  Maar alleen op die tweede schijf vertrouwen doe ik niet.
 • Nee; echt 2 aparte schijven. Geen partities.
  2de schijf is geen backup van schijf 1.
  Schijf 2; program files. echte andere 2 interne schijf: schijf met data (textbestanden,muziekjes enz).

  van beidde schijven zijn er ook nog een backup; maar das voor nu niet belangrijk.

  Heb het echt over gevaar van de 2de aparte interne schijf, wanneer de c schijf crasht, loopt mijn 2de schijf dan gevaar.
 • Misschien moet ik wat zorgvuldiger omspringen met dat backupen ja; aangezien het om heel belangrijke data gaat en veel gb's.

  In principe kan ik toch bijv. elke zondag nacht de data overkopieren naar een externe schijf?

  Maar hoe deze procedure te versnellen; zodat ie niet 3 uur bezig is bijv?
  Northon ghost kan idd. ingesteld worden dat ie bepaalde tijd s'nachts een update scan doet. maar hoe dit nu in te stellen en hoe schrijft hij niet alles over maar alleen de veranderingen?

  ik vetrouw niet blindelings op zon backup progje.
 • [quote:8f27c1bd5b="jaccis"]van beidde schijven zijn er ook nog een backup; maar das voor nu niet belangrijk.[/quote:8f27c1bd5b]Een enkele backup? Zelf heb ik van mijn C drie backups van verschillende data. Een backup doet het soms ook niet als je hem wil terugplaatsen.
 • [quote:bde827ad42="jaccis"]maar hoe dit nu in te stellen en hoe schrijft hij niet alles over maar alleen de veranderingen? [/quote:bde827ad42] Dat zou je kunnen doen via een incrementele back-up. Enig uitleg daarover is onder andere te vinden op Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Back-up
 • Ik maak alleen backups (image/ghost) van mijn systeemschijf.

  Mijn data kopieer ik gewoon met een synchronisatieprogje: snelkoppeling op mijn bureaublad aanklikken en het ding doet 'het nodige' (en slaat reeds gekopieerde bestanden over)

  Niets belet je natuurlijk van een backup te maken en zo'n incre (wat een woord!) incrementele backup te maken.
 • "incremental", mijn woordenboeken geven geen bruikbare vertaling.

  Zou een netwerk externe harde schijf, die dus alleen met een ethernetkabel aan je router hangt, bij calamiteiten nog wat veiliger kunnen zijn?
 • ja, vermits de router op een andere groep zit dan je pc.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.