Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Zwart scherm bij opstarten

14 antwoorden
  • Hallo, Bij opstarten pc eerst zwart scherm, geen piep, alleen hoor ik de fan. Pas na indrukken reset knop komt piep en bios tevoorschijn. Windows wil niet installeren en ook ubuntu van live cd stopt met een knipperende cursor. In bios "load fail-safe defaults" en "load optimized defaults" uitgevoerd en bios batterijtje verwisseld --> geen verandering. Harde schijf geprobeerd met andere voeding en Ubuntu live cd geprobeerd met harde schijf losgekoppeld, maakt ook allemaal niks uit. Ook ander video kaart geprobeerd. Is er nog hoop voor deze computer? wat gegevens van de pc: Chaintech mobo 7KJD0 -C100C Phoenix bios D686 AMD Athlon XP 1800 512 MB memory
  • als de bios tevoorschijnkomt mag je ervan uit gaan dat de voeding het nog goed doet. nu de volgende check: - is de kast goed schoon - ik vermoed dat de aan/uitknop blijft hangen, of wellicht niet meer goed op het moederbord aangedrukt zit - alle kabels en kaarten losnemen en en weer aandrukken - heb je meer dan één stripje geheugen: test of de pc aan gaat met elk van de stripjes afzonderlijk - probeer installatie daarna nog eens met 1 strip geheugen, alle randapparaten losgekoppeld, en alle insteekkkaarten uitgenomen, behalve evt videokaart
  • Kast is schoongemaakt. De aan/uit knop werkt volgens mij wel goed, zit niet rechtstreeks op het moederbord maar met een kabeltje, los gehad en weer aangedrukt. Er zit maar 1 stripje geheugen van 512MB in, ook los gehad en weer er in. Idem met de rest van de kaarten en kabels. Nog steeds hetzelfde probleem. En als ik wil herstarten gaat dit vaak niet met Ctrl/Alt/Del maar moet ik zeker twee drie keer op reset drukken.
  • wellicht zitten usb-toetsenbord en -muis je dwars? heb je ook ps2-apparaten hiervoor? kijk eens in de bios bij usb of legacy aanstaat cq iets van ondersteuning voor keyboard.
  • Ik heb er nog ouderwets een ps2 keyboard en muis aan zitten, maar wel usb geprobeerd. In de bios stond trouwens USB Keyboard Support op Disabled en heb het op Enabled gezet maar ook geen resultaat :-( Ik begin langzaam de hoop te verliezen...
  • Niemand meer met ideeën/oplossingen?
  • als een andere hdd ook geen oplossing biedt, ontkom je waarschijnlijk niet meer aan de conclusie dat het mobo is overleden :cry:
  • Ik was er al bang voor. In ieder geval bedankt voor alle hulp! Op ga zoek naar wat anders...
  • Ik zie in de oplossingen wel geheugen eruit nemen en terug zetten maar geen advies voor een geheugen-test!!! Download ergens memtest, brand deze iso op een CD en start daarmee je computer op. Best kans dat dat de oorzaak is! Als de test helemaal uit de hand loopt, geheugen eruit nemen [b:f2185ef23e]en alleen tussen de zijkanten vastpakken met je vingers [/b:f2185ef23e]en met een gummetje de contact-rijtjes aan beide kanten (schoon)gummen op een blaadje papier. Niet op plastic! (Statische lading). Schoonblazen, terugzetten en nogmaals proberen. perloc
  • Geheugen contactjes schoongemaakt met gummetje en geheugentest uitgevoerd (stond op live cd van ubuntu) maar, ik zou bijna zeggen jammer, geen errors gevonden...
  • Ik zoek het toch in een fout in de hardware. Koppel alles los wat niet noodzakelijk is voor opstarten. Alle kaarten en periferie eruit/eraf! Dus alleen KB, muis en Video en tracht op te starten. Start niet? Geen soelaas, al geprobeerd Windows over Windows heen te installeren? En heb je ook al je MBR vernieuwd? Windows CD erin, opstarten, kies Recovery Consol en type aan de prompt: Fixmbr <Enter> en negeer de waarschuwing. Ook kun je nog bij de Dos prompt Chkdsk c: opstarten. Ik heb dit als laatste gezet maar zou eigelijk het eerst moeten gebeuren, ware het niet dat het nogal riskant is. Ik denk aan een BIOS flash, omdat hij pas opstart nadat je op de reset knop hebt gedrukt. Als de flash misloopt kun je je computer bij het vuilnis zetten, althans het MOBO. Zorg in ieder geval dat je een image hebt/maakt van je HD. Hang die in een andere computer en maak een Image of copy alle belangrijke data. Download bij de fabrikant van het MOBO en type een Bios flash en voer die uit. perloc
  • Met alleen KB, muis en Video geen verschil. De harde schijf heb ik eerder al geformatteerd en als ik windows opnieuw wil installeren loopt de computer vast, soms blijft beeld zwart, soms bij "hardwareconfiguratie", soms kunnen bestanden niet worden gevonden en soms als 'ie iets verder gaat halverwege widows setup bij bestanden laden. Op live cd staat "check disc for defects": proberen uit te voeren maar comp loopt weer vast met knipperende cursor op zwart scherm. Ik heb gezocht naar een bios flash en, ligt waarschijnlijk aan mij, maar kan geen vinden.
  • Je zegt dat de HD test afbreekt. Hang die eens in een andere computer en voer de volledige test uit. Om uit te sluiten dat het tóch aan de HD ligt. Ik zou trouwens als laatste eens de processor losnemen, het koelding helemaal schoonmaken en met een beetje geleidingspasta weer monteren. Heb je ook de voedingsplug losgenomen en weer aangedrukt, evenals het 4polig processor plugje? Tja, ik ben ook zo'n beetje aan het eind van mijn latijn. Ik zou maar eens aan een nieuw MOBO denken. Misschien kun je er nog een dezelfde vinden of een waarop je je geheugen en procesoor kunt gebruiken. Het lijkt me dat het daar aan moet liggen. Is er nog iemand die meer ideeën heeft? perloc
  • Voor ik de HD eruit haal en in een andere computer probeer, de computer moet toch onafhankelijk van de HD opstarten vanaf de live cd? Processor heb ik ook al los gehad en weer geinstalleerd met nieuwe pasta en ook alle pluggen en aansluitingen.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.