Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Kan deze opstelling kortsluiting veroorzaken?

Anoniem
analvabeed
6 antwoorden
 • Recent heb ik een nieuw systeem gebouwd. Het werkt flawless, tot ineens vandaag.
  Gisteren heb ik na uren gebruik de PC normaal afgesloten en wilde hem vandaag weer opstarten. Heel even hoor je de fans gaan draaien en dan..uit.
  Vervolgens gaan de ledlampjes weer aan op DVD drives, cradreader, moederbord, de fans gaan weer draaien en….uit. Dit proces herhaalt zich.

  Inwendig kan ik nergens een losgeraakt contact vinden. Wel zie ik een typisch geval van twijfel.

  Op het MSI P55-GD65 moederbord zijn 4 reepjes geheugen geprikt (merk corsair). Betreffende geheugen heeft van die aluminium koelplaatjes die er boven uitsteken.
  Deze constructie is zodanig hoog, dat het MOGELIJK de stalen veertjes raakt waarmee mijn FAN op de koelribben van de op de CPU gemonteerde koeler raakt ( Mugen 2)
  Die Mugen 2 is een bonkig ding die eigenlijk met goed fatsoen niet anders gemonteerd kan worden zonder dat ik de air-flow verstoor.

  Stel nou dat inderdaad die klemveren van de fan contact maken met de koeling van het geheugen en zo een contact maken met de koelribben van de Mugen koelunit (die op de cpu staat), kan dit gevaar opleveren cq het beschreven opstart probleem veroorzaken. En zo ja, mag ik dat bijvoorbeeld tape plakken zodat er geen contact meer mogelijk is?


  PS: om onduidelijke reden start het systeem weer op. Ik heb natuurlijk overal aan getrokken en gejutterd dus een echte oorzaak is niet te traceren.
  iemand die hier iets over kan zeggen?
 • zover ik weet .
  is aluminium geen geleidend materiaal
 • [quote:2720e7858d="bsa100"]zover ik weet .
  is aluminium geen geleidend materiaal[/quote:2720e7858d] :roll: http://www.vitralux.be/frames/09_aluminium/aluminium.htm
 • Aluminium is een metaal. Alle metalen geleiden stroom, dit is een van de kenmerkende eigenschappen. Electronen worden min of meer door alle atomen in een stuk metaal gedeeld, waarmee electriciteit zeer goed geleid wordt.

  Voorzover ik weet zijn de heatspreaders op een geheugenmodule geïsoleerd. De cpu koeler staat niet onder stroom, maar maakt waarschijnlijk wel contact met aarde (0 volt) van de kast en moederbord.

  Kun je een andere voeding proberen?

  Haal een zoveel mogelijk los, start het systeem zo kaal mogelijk op (voeding, moederbord, processor). Het zou dan wel moeten booten, met een hoop gepiep. Daarna geheugen en kaarten een voor een toevoegen, en kijken waar je strandt.
 • Zoals ik in de start al aangaf starte de PC na wat gefreubel in de kast zelve weer op. Daarbij heb ik de fan die op het koelelement vastgeklikt zat zeker ook wat omhoog getrokken.
  Of dat nu de oorzaak was kan ik nu niet beoordelen, feit is dat de PC weer gewoon opstart.
  Ik weet wel dat in mijn systeemkast aan de bovenkant een klein 8 cm. case fannetje draait die bij opstarten telkens resoneerd. Ik geef er dan een klapje op en de resonantie is weg.
  Het blijft giswerk, maar mogelijk doet dat klapje meer dan ik beoog en verschuift er iets wat op enig moment de PC doet besluiten niet meer te starten.

  Ik wacht af wanneer het euvel zich wederom voordoet en zal in dat geval onderdeeltje voor onderdeeltje zorgvuldig uitsluiten.

  Tot die tijd bedankt voor het meedenken.
 • Er is nog iets dat je even kunt controleren, de reset schakelaar en de kabel er naar toe. Als daar kortsluiting in optreedt wordt er ook opnieuw opgestart. Even loshalen op het moederbord en afwachten of dat uitmaakt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.