Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Gamepad als computermuis vermindert RSI?

Anoniem
Henk Meerwijk
7 antwoorden
 • Kun je een gamepad gebruiken als computermuis voor websurfen, tekstverwerking en emailen? Ik overweeg dat als afwisseling op een traditionele muis. Dit vanwege mijn lichte RSI-klachten in polsen en ellebogen door deze activiteiten.
 • Ik heb een desktop pc met Windows XP.
 • Denk dat je dan beter naar een trackball kunt kijken.
  http://www.azerty.nl/0-872-661/logitech-marble-mouse-trackb.html
 • [quote:d713a6cad1="gerben"]Denk dat je dan beter naar een trackball kunt kijken.
  http://www.azerty.nl/0-872-661/logitech-marble-mouse-trackb.html[/quote:d713a6cad1]Waarom denk je dat een gamepad minder geschikt is als muis dan een trackball?
 • Ik betwijfel of het überhaupt wel lukt met een gamepad. Een trackball werkt echter goed, en wordt ook vaak aangeraden bij rsi klachten.
 • Een gamepad lijkt me absoluut een ongeschikte optie, zelf krijg ik na een tijdje fanatiek gamen toch wel kramp in de vingers, dus erg ergonomisch verantwoord zullen die dingen niet zijn. Verder lijkt het me onpraktisch als je ook nog het toetsenbord moet gebruiken. Zo'n gamepad moet je nl steeds neerleggen en weer oppakken.

  Een trackbal of een tekentablet met zo'n pennetje lijkt me een geschiktere oplossing, wordt beide in ieder geval vaak aangeraden.

  zie ook:

  http://www.rsi-vereniging.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=92
 • [quote:3bcf7874fc="gerben"]Ik betwijfel of het überhaupt wel lukt met een gamepad. Een trackball werkt echter goed, en wordt ook vaak aangeraden bij rsi klachten. [/quote:3bcf7874fc] Ik heb ook een discussie geopend over penmuizen tegen RSI. Maar een Ullman Penclic Mouse kost maar liefst ongeveer honderd euro inclusief BTW en ziet er niet stevig uit. Dan lijkt een trackball of gamepad me veel slijtvaster en steviger en dat kost stukken minder en is makkelijker te vinden in winkels.
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=206950

  Nadeel van een trackball lijkt me wel dat je ongeveer dezelfde beweging maakt als met het scroll-wieltje van een traditionele muis. Daardoor is er mischien minder afwisseling ten opzichte van een traditionele muis dan met een gamepad. Ik bedoel daarbij een gamepad waarbij je met je duim een klein licht 'pookje' kan besturen om de cursor te controleren.

  Verder lees ik weleens dat de bal van een trackball er soms uitvalt. En ik gebruik de muis voornamelijk op mijn bovenbeen, waardoor hij niet helemaal horizontaal staat en soms van m'n been afvalt. Het gaat trouwens niet om gaming. Dat doe ik nauwelijks.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.