Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Tekentablet als ergonomische muis?

Anoniem
Henk Meerwijk
9 antwoorden
 • [quote:eb05cee0e1="vuurtoren"]Ik denk dat je hier wel wat antwoorden vindt… een film over de instelmogelijkheden http://www.youtube.com/watch?v=tECqghDsmqk

  Het lijkt me aannemelijk dat je de knoppen op de bamboo ook een scrollfunctie kunt geven.[/quote:eb05cee0e1]Hartelijk bedankt voor je hulp. Ik zit ook al in die filmpjes te zoeken, maar dit filmpje gaat over Bampoo Pen en Touch en dat is een ander type dan het type Bamboo Pen. Je kunt inderdaad wel scrollen met dit tablet, maar ik vraag me af of dat ook automatisch kan.
 • Ik overweeg om een tekentablet te kopen. Ik wil die gebruiken als vervanging van mijn muis, wegens lichte RSI-klachten in polsen en ellebogen.

  Ik hoef er geen grafisch werk mee te doen, zoals tekenen, fotobewerking of schrijven. Het gaat me puur om de muisfuncties. Het systeem hoeft dus niet drukgevoelig te zijn.

  Ik vind het ook niet nodig dat er een touchpad op zit, dat dus werkt op aanraking met vingers.

  Het lijkt me wel belangrijk dat er een ergonomische scroll-functie op zit.

  Liefst wil k ook een automatische scroll-functie vergelijkbaar met de functie: 'klik op muiswieltje'.

  Welk merk en type tekentablet raden jullie me daarvoor aan? Het liefst werk ik niet met cordless, omdat dat telkens moet worden opgeladen, zwaarder is en en als het valt is het daardoor eerder kapot. En ik wil die tekentablet ook op mijn bovenbenen gebruken.

  Ik wil in deze discussie dus vooral over tekentablets praten en niet uitgebreid over andere muisalternatieven. Ik heb de recente eerdere topics in dit forum over tablets gelezen. Daarin wordt vooral merk Wacom aangeraden.
 • Wacom is photoshop onder de takentablets :)

  Ik heb er ook één van Wacom en ik heb een trackball. Een van de belangrijkste dingen om klachten te voorkomen is afwisseling. Gebruik van sneltoetsen is ook aan te bevelen.

  Mijn tekentablet gebruik ik naast grafische wekzaamheden ook voor de reguliere cursorbediening. Werkt prima.
 • [quote:d32e79fcae="vuurtoren"]Wacom is photoshop onder de takentablets :)
  Mijn tekentablet gebruik ik naast grafische wekzaamheden ook voor de reguliere cursorbediening. Werkt prima.[/quote:d32e79fcae]Welk type tekentablet heb je precies? Wat is de goedkoopste type Wacom dat geschikt is voor mijn doen? En hoe scroll je daarmee? Kun je daarmee ook automatisch scrollen waarbij je je hand stil houdt? Dus te vergelijken met het indrukken van het muiswieltje op een gewone muis.
 • Mijn doel is dus alleen een ergonomische vervanging van een muis bij websurfen, emailen en tekstverwerking. Moet ik voor mijn doelen het beste een tekentablet met een pen kopen of een touchpad, of een combinatie daarvan? En hoe groot moet zo'n tablet minimaal zijn om ergonomisch mee te kunnen werken?
 • Het is zeker niet m'n bedoeling om reclame te maken voor Wacom. Maar omdat het merk Wacom op dit forum ook eerder nogal werd aangeraden voor tablets door een aantal gebruikers, beperk ik me in mijn keuze tot Wacom. Ik zie op hun website geen duidelijk product-overzicht, dus ik maak er hier zelf een van de typen die ik overweeg:

  Op de website van Wacom zie ik dat onder de E 100,- alleen de volgende (nieuwe) tablets te koop zijn:

  Bamboo Touch: E 50,-
  Tabletafmetingen:
  208 x 138 x 7,5 mm
  Actief gebied:
  125 x 85 mm

  Bamboo Pen: E 60,-
  Tabletafmetingen:
  248 x 176 x 8,5 mm
  Actief gebied:
  147 x 92 mm

  Bamboo Pen en Touch: E 90,-
  Tabletafmetingen:
  248 x 176 x 8,5 mm
  Actief gebied voor de peninvoer:
  147 x 92 mm
  Actief gebied voor de aanraakinvoer:
  125 x 85 mm

  Bambo Fun S Pen en Touch: E 100,-
  Tabletafmetingen:
  248 x 176 x 8,5 mm
  Actief gebied voor de peninvoer:
  147 x 92 mm
  Actief gebied voor de aanraakinvoer:
  125 x 85 mm

  http://nl.shop.wacom.eu/Bamboo_cat_13149.html

  Wie helpt me kiezen?
 • Ik heb een Sapphire, die is alweer een paar jaar oud.

  [img:a56a236fcb]http://ecx.images-amazon.com/images/I/41V3ZK5G46L._SL500_AA280_.jpg[/img:a56a236fcb]

  Indertijd heb ik een wacom gekocht omdat het zo'n beetje overal werd aangeraden voor grafisch werk. Nog geen spijt van gehad.
  Het zou trouwens best kunnen dat er voor jou wensen goedkopere alternatieven (andere merken). Dus tablets met een minder fijne 'resolutie' of drukgevoeligheid. Daar heb ik geen ervaring mee.

  Scrollen met de tekenpen kan ook als je één van de knoppen de 'middelste muis-knop' functie toekent.

  Let er wel op de wacom die je op het oog hebt een pen meelevert. Als ik me niet vergis zit die er bij de bamboo touch niet standaard bij
 • [quote:2ed5368bfe="vuurtoren"]Indertijd heb ik een wacom gekocht omdat het zo'n beetje overal werd aangeraden voor grafisch werk. Nog geen spijt van gehad.
  Het zou trouwens best kunnen dat er voor jou wensen goedkopere alternatieven (andere merken). Dus tablets met een minder fijne 'resolutie' of drukgevoeligheid. Daar heb ik geen ervaring mee.

  Scrollen met de tekenpen kan ook als je één van de knoppen de 'middelste muis-knop' functie toekent.

  Let er wel op de wacom die je op het oog hebt een pen meelevert. Als ik me niet vergis zit die er bij de bamboo touch niet standaard bij[/quote:2ed5368bfe]Bedankt. Ik overweeg nu de Wacom Bamboo Pen van ongeveer E 60,- inclusief BTW. Die heeft een pen en geen touch-functie.

  Heb je precies diezelfde ook gehad? Weet je zeker dat ook dit type automatisch kan scrollen zonder dat ik m'n hand beweeg? Dus vergelijkbaar met het indrukken van het wieltje op een gewone muis? Want dat lijkt me wel essentieel om RSI te voorkomen. Want ik scroll veel. En ik kan dit niet vinden in de handleiding op internet van dit type.
 • Ik denk dat je hier wel wat antwoorden vindt… een film over de instelmogelijkheden http://www.youtube.com/watch?v=tECqghDsmqk

  Het lijkt me aannemelijk dat je de knoppen op de bamboo ook een scrollfunctie kunt geven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.