Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

PC start zeer traag op

Anoniem
jolo
10 antwoorden
  • Betreft Packard Bell met AMD 3200 en 1 Gb memory (XP home met SP 2)
    Opstarten duurt bijna 5 minuten!
    Het duurt ongeveer 1 minuut tot het welkomscherm voor de gebruikers en daarna bijna 4 minuten om de persoonlijke instellingen te laden (vooral omdat er gedurende bijna 2 minuten helemaal niets gebeurt en dan loopt'ie ineeens weer verder)
    De harde schijf is 220 GB waarvan slechts 20 GB is gebruikt.
    Ik heb de schijf gedefragmenteerd, CCleaner gedraaid etc.
    Zelfs als ik in het startmenu (MSconfig) ALLES uitzet, bijft de totale opstarttijd onveranderd op circa 5 minuten.

    Ik heb een tweede partitie gemaakt (100 GB) voor de office toepassingen en het maken van die tweede partitie duurde meer dan 2 uur!

    Is de meest voor de hand liggende conclusie dan dat er een probleem is met de harde schijf?

    PaulusP
  • Ik zou eerste even een virus-/spy-/adwarescan doen. Dat lijkt mij namelijk een logische oorzaak….
  • sp2 is al heel lang achterhaald…. sowieso op naar sp3!
    niet toevallig een versie 8 van avg op die pc?
    die zorgt nl voor aanmerkelijke vertraging in xp-systemen.
  • Dinges,

    Ik heb Adaware, Spybot en virusscan (AVG) gedaan en dit maakte allemaal (helaas) geen verschil.
    Derk: Ja, er staat toevallig wel AVG 8 op die PC, maar als ik in de startup alles uitzet, dan wordt toch ook AVG start-up geblokeerd?

    PaulusP
  • kijk maar eens in taakbeheer (ctrl-alt-del)…..
    advies nu: deïnstalleer avg 8, herstart pc, maak met ccleaner je register schoon, herstart pc en zet de nieuwste avg erop.
    als dat klaar is ga je sp3 installeren.
  • Waar je ook naar kan kijken is of alles in je kast goed zit, ik neem aan dat het een harddisk is met SATA en daarvan kan je stekker wel eens loszitten en controleer ook je geheugen eens of deze goed vastzit.
    Ook hier weer even demonteren en monteren.
  • Derk, ik zal die AVG eens eraf halen en kijken wat dat oplevert.
    Dilbert: het is inderdaad een SATA schijf en ik heb al de stekker eraf gehaald en er weer op gezet. (helaas geen verschil :cry: )
    Misschien kan ik wel eens proberen om er een andere SATA kabel aan te zetten, want die zijn er blijkbaar in 2 varianten (er zit nu een dunne slappe aan, maar in een andere computer heb ik een veel zwaardere SATA kabel).
    Ik zal jullie feedback geven over het resultaat.

    PaulusP
  • Je kan er ook even health proggie van je fabrikant van je hdd er overheen halen, want als ik je verhaal zo lees begint het idd te lijke op een doodgaande hdd.

    Daarnaast installeert windows ook updates en deze vreten steeds meer preformance. Dus ongemerkt wordt je pc ook langzamer en aangezien je specs van je pc ongeveer 7 jaar oud zijn (heb er ook nog zo 1 staan)..
  • Begin eens met een chkdsk /r vanaf de XP cd in de repairconsole en kijk of dat helpt.
  • Schijf testen kan natuurlijk nooit kwaad: http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
    Maar maak eerst wel een backup van tenminste de dingen die je niet kunt missen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.