Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Boxen aansluiten op een versterker

Anoniem
Frits Raaf
13 antwoorden
 • Ik wil een aantal boxen aansluiten op een versterker, maar weet van de aansluitbedrading niet wat de plus- of minpool is, om op de versterker aan te sluiten. Hoe zou ik dit kunnen uitvinden?
 • dat staat toch op de aansluit snoeren .
  meestal zit er op een van de twee draden een streep of een van de draden is vierkant
 • Er zit ook wel eens een gekleurd draadje in een van de aders. Is het helemaal niet te zien, dan kun je met een multimeter (weerstand) wel zien welke uiteinden bij elkaar horen, en die met bijvoorbeeld een plakbandje merken.
 • Ik heb een box gemeten, en bij de omwisseling van de polen krijg ik in beide gevallen: 0,004 kΩ. Indien de polen verkeerd op de versterker worden gekoppeld is dit aan het geluid te horen, en kan het kwaad?
 • Je moet de kale, niet aangesloten kabel meten. Of is er op de box helemaal niks te zien? Plus en min verwisselen kan op zich niet zoveel kwaad, maar het geluid kan anders gaan klinken dan het hoort.
 • Ik heb de box, inclusief de bedrading, met een Ohmmeter gemeten.

  Ik krijg in beide gevallen 4 Ω. Had dit niet ook -4 Ω dienen te geven?
 • Nee, de weerstand is altijd een positief getal, net zoals de snelheid waarmee je fietst ook altijd een positief getal is, of je nu heen of terug fietst. Het maakt niets uit hoe je de boxen aansluit, als je het bij alle boxen maar hetzelfde doet.
 • Het ging mij niet om de weerstand per se, maar om te bepalen welk uiteinde bij welk ander uiteinde hoort. Dit kan alleen met een niet aangesloten kabel. Dezelfde ader geeft een weerstand die praktisch nul is. Is het niet dezelfde ader, dan is de weerstand praktisch oneindig.
 • Vaak hebben de speakers een rode en zwarte aansluiting, evenals de versterker. Koop bij de bouwmarkt een setje 2,5 mm luidsprekerkabel en sluit deze vervolgens aan. Is de afstand tussen speakers en versterker meer dan 10 meter, koop dan 4 mm.
 • [quote:48c246e315="Frits Raaf"]Vaak hebben de speakers een rode en zwarte aansluiting, evenals de versterker. Koop bij de bouwmarkt een setje 2,5 mm luidsprekerkabel en sluit deze vervolgens aan. Is de afstand tussen speakers en versterker meer dan 10 meter, koop dan 4 mm.[/quote:48c246e315]

  Is dat niet wat overdreven? Voor normaal gebruik volstaat dun luidsprekersnoer (0,75mm² of 1,5 mm²) ruimschoots. Dikker is alleen nodig bij zeer grote vermogens en lange afstanden.
 • [quote:85454e3c09="maanvol"]Ik heb een box gemeten, en bij de omwisseling van de polen krijg ik in beide gevallen: 0,004 kΩ. Indien de polen verkeerd op de versterker worden gekoppeld is dit aan het geluid te horen, en kan het kwaad?[/quote:85454e3c09]Eigenlijk moet je precies weten welk luidspreker filter erin zit en hoe de luidsprekers zijn aangesloten. Goede aansluiting betekent dat het signaal in beide boxen er in dezelfde fase eruit komt (in theorie dan, als de boxen voldoende identiek zijn). Dat betekent niet dat elke frequentie op het zelfde tijdstip dezelfde fase heeft, het geldt alleen voor gelijke frequenties.

  Signaal in tegenfase levert soms een raar geluid op of beide geluiden gaan elkaar opheffen. Hoewel er soms +/- op de boxen staan, zegt dat niet alles. Meestal staart er wel een of andere markering op of de aansluitingen zijn gekleurd.

  Persoonlijk ben ik voorstander dat de luidsprekerkabel een veel lagere weerstand heeft dan de impedantie van de luidsprekerbox. Ik ga zelf uit van minimaal een factor 10. De goedkope luidsprekerkabel is daarmee algauw in het nadeel. Oh ja, neem geen netsnoer want dat is meestal nog slechter … slechter koper … ?

  Verkeerde kabels geeft iha algemeen nog wel hoorbaar geluid. Soms gaat op deze manier de helft van het vermogen verloren … op zich jammer, verder kan met name de lage tonen slechter gaan klinken.

  Je kan zelf op zich wel de fase van een luidsprekers vergelijken. Alleen de eenvoudige testmethode met een lage gelijkspanning kan onder sommige omstandigheden schadelijk zijn voor de luidsprekers. Maar op zich moet een 100 W luidspreker wel wat kunnen hebben … Ik ga er verder vanuit dat de hoge tonen luidspreker niet getest wordt, normaliter zit er een condensator tussen het ingangssignaal en de hoge tonen luidspreker zelf.

  Wat je dus kan doen, is om met bv een 1,5 V batterij, maar eventueel ook gewoon met een Ohmmeter (zet deze in stand 1kOhm of hoger als dat kan) heel kort aan te sluiten op de luidsprekerbox. Je hoort dan een kort tikje. Kijk terwijl je dit doet naar de lage tonen luidspreker (vrijwel altijd de grootste luidspreker) en kijk in welke richting die gaat. Direct naar voren of naar achteren. Wel heel goed opletten want de luidspreker gaat altijd weer terug naar de rustsstand. Dezelfde richting betekent dezelfde fase. Tja, dan weet je officieel nog steeds niet wat +/- is maar je weet wel dat het wat betreft de boxen ok is.
 • Ik kan deze test wel uitvoeren voor een eigen luidspreker. Ik ga er op dit moment vanuit dat + van de batterij aangeeft wat de + aansluiting is wanneer de luidspreker conus naar voren gaat.
 • Ik heb die 'bekistingen' uiteengenomen, en het is van de zijkant mooi te zien hoe zo'n membraan naar buiten wordt gedrukt, of naar binnen wordt getrokken. Dank jullie zeer, voor de informatie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.