Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Back-up systeem

Anoniem
gerben
3 antwoorden
 • Na een HD crash en een bijna verlies van al mijn data en foto's ben ik nu toch wel toe aan een systeem dat mijn data automatisch back-upped.

  Ik heb een PC met veel data en veel foto's (zo'n 250 Gb). Er staan ook 2 PC's welke de kinderen gebruiken voor onder andere hun schoolwerk. Ik heb een D-Link Dir-635 router waarmee alle PC's draadloos op internet kunnen. Ik heb geen thuisnetwerk, dat is me tot nu toe niet gelukt. Wel heb ik via de USB poort van de router de printer gedeeld en ik kan via deze USB poort bijvoorbeeld ook een externe HD aansluiten.

  Alle 3 PC's wil ik graag automatisch en regelmatig geback-upped hebben. Ik zoek al een tijdje op het internet maar wat nu een geschikt (en betaalbaar) systeem is weet ik nog niet. Er wordt gesproken over externe HD's, over NAS en over een HP homeserver EX490. Over kopiën, mirror, RAID. Ik zie, als toch niet geheel onervaren PC gebruiker, door de bomen het bos niet meer…

  Wat is voor mij nu de beste oplossing om een back-up te hebben van mijn data in geval van een fysiek falen van een HD of in geval van een systeem- of Windowscrash. Ik wil er geen omkijken naar hebben, 1 x instellen en klaar. Wat is jullie advies?

  Hartelijk dank,
  Roel
 • Als je alle pc's wilt backuppen, is een centrale oplossing denk ik het beste. Dan kom je dus uit bij een NAS of een home server. Windows home server is waarschijnlijk het makkelijkste. Backuppen van aanwezige pc's is een standaard voorziening, en gaat geheel automatisch. Maar ik zou zelf eerder voor een NAS kiezen. Dan heb je opties als RAID5, waarbij ook de backups zelf beter beschermd zijn. Onmisbare data kun je ook nog online backuppen. Wat extra zekerheid bied bij bijvoorbeeld brand.

  Wat is betaalbaar voor jou? Een simpele nas heb je al voor een euro of 150. Meerdere schijven in raid5 gaat al gauw 400 of meer kosten. Een home server kost ook zoiets of meer.
 • Hallo Gerben,

  150 klinkt beter dan 400 :-) Ik had al gekeken naar de HP EX490, dit lijkt een mooi apparaat maar het is wel veel geld (wat niet wil zeggen dat ie duur is). Als ik met een NAS hetzelfde resultaat bereik, dan is dat natuurlijk aantrekkelijk. Wat heb ik nodig?

  Het gaat mij in eerste instantie om data opslag / backup. En dat het automatisch gebeurd. Ik wil er dus niet om hoeven te denken dat ik om 6 uur vanavond iets moet aanzetten en vervolgens iets moet opstarten. Dat gaat niet werken…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.