Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Onweer en computers.

Anoniem
Hans.Vosman
20 antwoorden
 • Hallo mensen,
  Een aantal jaren geleden heb ik blikseminslag gehad in een ouwe pc.
  Aangezien ik daarvan min of meer schrik heb overgehouden dat het me weer gebeurd, doe ik met onweer altijd de pc uit, trek de internetstekker er uit en wacht geduldig af tot de onweersbui voorbij is.
  Een collega van mij zegt dat dat maar sporadisch gebeurd. Als je um maar op randaarde hebt en een soort van piekspanningsbeschermer ertussen.
  In het noorden onweert het de laatste dagen vrij regelmatig, nu dus ook, dus ik doe ff mn pc uit en wacht dus weer gelaten af…
  Groetenissen,
  Margreet.
 • doorgaan zo!
 • Je moet toch ook de stekker van de pc eruit halen, ipv alleen uitzetten en de [i:7152f07aed]internet[/i:7152f07aed]stekker eruit te halen? Anders slaat die stroom alsnog door je pc heen
 • Er zijn speciale overspannings beveiligings stekkerdozen die moeten voorkomen dat je apparatuur kapot gaat.. Maar of dat echt helpt, betwijfel ik. Gewoon de stekker eruit halen + internet stekkertje is de beste optie.

  [quote:b441276b0d]3.Hoe kunnen we ons nu beschermen tegen overspanning?

  Om ons te beschermen zijn er verschillende manieren, de éne al wat goedkoper dan de andere. Men zegt wel eens om de stekker uit het contact te trekken bij onweer, dit is goed voor één welbepaald toestel, maar uiteraard is dit niet te doen om elke keer bij onweer alle stekkers uit te trekken. Overigens is onweer ook niet de enige vorm van gevaar. Wat is dan wel een goede oplossing?
  Bliksemafleiders zijn een goede oplossing, zij dienen namelijk voor het beschermen van gebouwen of structuren tegen een directe blikseminslag. Maar ze zijn ten eerste duur voor een gewone particulier, en wat belangrijker is, is dat ze je elektrische installatie niet beschermen. Dit komt omdat overspanning niet alleen door blikseminslag, maar ook via het stopcontact zelf kan komen, en dan helpt een bliksemafleider dus niet.
  Het beste wat we kunnen doen om onze elektrische apparaten te beschermen is het aanschaffen van stekkers en stekkerdozen die hiervoor ontworpen zijn, ze neutraliseren het gevaar voor overspanning.[/quote:b441276b0d]

  Hier staat het hele verhaal: http://www.minatica.be/archive/index.php/t-48714.html
 • Als je de PC op dat moment niet heel hard nodig hebt is dat wel de beste optie. Ik heb zelf een Brennenstuhl Premium Protect 120.000 A surge protection stekkerdoos, is een behoorlijk ding, zo'n 60x15cm.
  Dat ding schijnt vrij veel te kunnen hebben, maar ze zeggen zelf al op hun site dat als bliksem direct inslaat in elektriciteitsnet vlak bij je huis dat dan dat ding ook niet meer zal helpen. Wel is alles wat je op dat ding aansluit ook via Brennenstuhl nog eens verzekerd en je inboedelverzekering dekt soms ook bliksemschade aan elektronica.
 • Ik heb zelf nog nooit een stekker losgehaald, en ook nog nooit schade gehad. Wel een keer bij een kennis meegemaakt, netwerkje met vijf computers en een server, waar werkelijk alles kapot was. Het grootste gevaar is niet inslag, maar inductie, die in principe in elke, vooral wat langere, kabel kan ontstaan. Inslag is meestal wel gedekt door de verzekering, inductie vaak niet.
 • Wat bedoel je daar precies mee? Volgens mij is de zelfinductie van een kabel vooral van toepassing bij brand door kortsluiting.

  Door zelfinductie van een kabel als er een redelijke grote stroom doorheen gaat en deze opgerold ligt, of één grote brei vormt met andere kabels, wordt deze heet waardoor de isolatie smelt en kortsluiting geeft wanneer fase en nul elkaar ongeïsoleerd raken.

  De filterende werking van zelfinductie van kabels kan voor een pc niet schadelijk zijn en ondanks dat de stroom bij een blikseminslag heel hoog is, lijkt het me sterk dat het magnetisch veld dat door de inductie wordt gevormd schadelijk is.
 • Ik bedoel inductie door het magnetisch veld rond de bliksemontlading. Er is genoeg info over te vinden; het is beslist niet denkbeeldig.

  http://www.google.com/#q=bliksem+inductie+computer
 • Ik heb het woord denkbeeldig nooit in de mond genomen, ik had het er over dat het meer zeer onwaarschijnlijk leek dat de inductie van een kabel door de hoge stroom bij een blikseminslag voor schade kon zorgen door het magnetisch veld.

  Magnetisch veld rond de onlading door de bliksem zelf had ik het niet over (kende ik overigens ook nog niet).
 • [quote:925dd5563f="kid jansen"]Ik heb het woord denkbeeldig nooit in de mond genomen, ik had het er over dat het meer zeer onwaarschijnlijk leek dat de inductie van een kabel door de hoge stroom bij een blikseminslag voor schade kon zorgen door het magnetisch veld.

  Magnetisch veld rond de onlading door de bliksem zelf had ik het niet over (kende ik overigens ook nog niet).[/quote:925dd5563f]
  Door dat sterke magnetische veld wordt in de kabels van (niet alleen) de PC een spanning opgewekt (geïnduceerd) welke zo hoog kan worden dat het schadelijk is voor de apparatuur. Het voorbeeld wat jij noemt heeft trouwens niets met (zelf)inductie te maken maar alles met het feit dat een opgerolde kabel welke zwaar wordt belast z'n warmte niet kwijt kan.
 • Okee, ik dacht dat die warmte door de zelfinductie kwam.
 • Eerder door impedantie.
 • Misschien ook wel logisch inderdaad aangezien bij koper, zoals bij de meeste metalen, de weerstand toeneemt met de temperatuur zal er een steeds grotere spanning over de kabel zelf komen te staan, waardoor een steeds groter vermogen aan warmte afgevoerd moet worden. Dat de stroom ook heel iets afneemt door de hoger wordende weerstand kan wel verwaarloosd worden.
 • Gewoon voor het grootste gedeelte door de koperweerstand en de warmte-ontwikkeling daarin. Een afgerolde kabel heeft een groot (lang) koelend oppervlak, een opgerolde kabel niet. Die weerstandstoename is nagenoeg verwaarloosbaar.
 • In het begin wel ja, tegen de tijd dat de isolatie echt goed aan het smelten is, zijn de aders echt wel heel stuk warmer dan 25 °C. Ik denk dat in het geval dat het echt goed oververhit raakt de aders wel 125 °C kunnen worden, dan is de weerstand al ruim 40% hoger. Het vermogen wat dan dus afgevoerd moet worden is dan bijna 40% hoger. Dit effect versterkt zichzelf, waardoor tegen de tijd dat brand ontstaat die aders echt heel heet zijn. De gebruikte isolatie materialen in kabels vatten pas vlam rond de 500 °C, tegen die tijd is de weerstand van de aders 3x zo hoog.
 • Waarmee een aantal van mijn vragen weer is beatwoord, hihi.
  Ik dacht nl altijd: beneden (ook wel boven hoor) heb ik mn pc via geaarde stekkerdoos en geaarde verlengkabel naar een geaarde contactdoos in de keuken via de plinten. (in de kamer heb ik geen randaarde), dus mn randaardestekker kan ik er rustig inlaten, wordt wel afgevoerd. Niet dus.
  En of er vertrouwen kan zijn in speciale overspannings beveiligings=stekkerdozen, je zou het wel haast geloven, maar een zwager van mij zei destijds: die stekker met die 'blokkade' die je boven hebt in je wandcontact is niet helemaal 100% gegarandeerd.
  En ik wist ook niet dat inslag wel gedekt was bij de verzekering en inductie niet.
  Verder moet ik het 'technische gedeelte' nog ff wat nader bestuderen.
  Maar interessant blijft het zowiezo.
  Ik heb weer wat geleerd. :)
  Bedankt voor de reacties.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Van de week heb ik gesproken met iemand die uit ervaring kon vertellen wat de risico's zijn. In haar woonplaats waren bij een inslag verschillende computers en andere apparatuur gesneuveld. In haar geval bleek de speciale stroombeveiliging in het verlengsnoer de computer (laptop) goed te beschermen. Vervangen van dat verlengsnoer was wel nodig (werd vergoed door de verzekering). Nu woont zij in een gebied (Drenthe) met zandgrond, bij droogte is er in zo'n gebied extra risico op ECHTE problemen. Op zich kan ik hier ook uit ervaring spreken, alleen dan over een gebied in Overijssel. Bij een vrij directe inslag loopt in het algemeen de meterkast en de telefoon het meeste risico plus alles wat daarop aangesloten is.

  In mij eigen woonplaats (Almere) zijn er regelmatig inslagen waarbij veel elektronica spullen schade oplopen door blikseminslag (meestal in de nabijheid van de woning) en soms ook brand is ontstaan. Zelf heb ik in Almere nooit problemen ondervonden. Ik koppel zelf dus niks los.

  In risicogebieden zou ik inderdaad alle apparatuur echt loskoppelen, dus los van stroom, telefoon en antenne. Bij een te directe inslag is er overigens ook brandrisico. Je moet zelf kiezen hoe (on)voorzichtig je wilt zijn. Ik zou daarbij vooral rekening houden met ervaringen uit het verleden.
 • Ow..? Ik wist niet dat zandgrond bij droogte zoveel risico liep..Ik woon ietsjes noordelijker(veendam), maar weet niet welke grondsoort hier is(sta ik eigenlijk nooit bij stil). Denk dat het wel iets minder zanderig is..
  Ja, in de meterkast trek ik ook altijd de antenne van beide tv's er uit bij onweer.
  Jaren geleden is bij mijn buren de bliksem door de meterkast gegaan. Het was een oorverdovende knal met als gevolg: de magnetron dee het niet meer, de tv niet, de pc niet…
  Maar afgezien van de blikseminslag toendertijd in mijn ouwe pc heb ik nog geen last weer gehad dat het ergens insloeg. Maar ja….voorzichtigheid is de moeder van de porceleinkast he…
 • de meterkast ……. :lol:
 • [quote:07c74ba109="Hans.Vosman"]Zelf heb ik in Almere nooit problemen ondervonden. Ik koppel zelf dus niks los. [/quote:07c74ba109] Ook hier in Amsterdam koppel ik niks los, bij naderend onweer. Anders zou ik dat consequent voor de nacht of voordat ik naar mijn werk ga moeten doen. Want dan zou het ook wel kunnen gaan onweren. Ik maak alleen gebruik van overspanningbeveiligde stekkerdozen. Daarop zit een schakelaar, die ik dan uitschakel. De internet stekkers laat ik er gewoon inzitten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.