Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Stroommeter uit bouwmarkt

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Maar de wetten van Ohm gelden nog steeds, ook die van cos-phi!!
  perloc
 • Ik heb ooit ergens gelezen (dacht HWI) dat bij de gamma of vergelijkbare bouwmarkt een goede betaalbare stroommeter te koop was.

  Weet iemand hier nog iets van? Merk /type oid?

  Ik zoek dus iets om het wattage af te lezen.

  edit: via google wel een artikel gevonden maar geen bouwmarkt

  http://www.hardware.info/news/ymiclZqSwpuabZY/Testresultaten_Energieverbruiksmeters/

  Die van BCC ziet er in ieder geval wel aardig uit (15 euro , 5% afwijking).
 • [quote:a60cc87272="perloc"]Oei, ik loop ver achter in de tijd geloof ik!
  Dat héb je als je al 25 jaar in een ontwikkelingsland woont waar ze op veel gebieden wel 50 jaar achter lopen….
  Sorry for that!
  perloc[/quote:a60cc87272]
  Kan gebeuren :) .
 • [quote:a2b86ac55d="sdk"]Ik heb ooit ergens gelezen (dacht HWI) dat bij de gamma of vergelijkbare bouwmarkt een goede betaalbare stroommeter te koop was.

  Weet iemand hier nog iets van? Merk /type oid?

  Ik zoek dus iets om het wattage af te lezen.

  edit: via google wel een artikel gevonden maar geen bouwmarkt

  http://www.hardware.info/news/ymiclZqSwpuabZY/Testresultaten_Energieverbruiksmeters/

  Die van BCC ziet er in ieder geval wel aardig uit (15 euro , 5% afwijking).[/quote:a2b86ac55d]

  Die van BCC hebben ze ook bij de Kijkshop: http://www.kijkshop.nl/product/21159/5152-5190-5193/huis-en-klussen/huis-techniek-divers/energiekostenmeter/cresta-energiekostenmeter-rce-1106/

  Morgen in huis :) Of wil je per se langs een bouwmarkt? ;)
 • De nauwkeurigste is de Cresta en te koop bij de Gamma. Display van de Cresta is vrij klein, dus als nauwkeurigheid minder mag dan is die andere misschien handiger.
 • [quote:ea83732c51="Jaap H"]De nauwkeurigste is de Cresta en te koop bij de Gamma. Display van de Cresta is vrij klein, dus als nauwkeurigheid minder mag dan is die andere misschien handiger.[/quote:ea83732c51]

  … Minder nauwkeurigheid, en viervoud van de prijs :?
 • Ik heb zelf een Voltcraft Energy Monitor 3000, prima dingetje, maar wel duur. Is overigens nog nauwkeuriger dan die Cresta RCE1106. Die Cresta heb ik zaterdag nog bij de Gamma Cruquius zien hangen, dus die hebben ze daar wel, niet op gelet wat hij kost alleen.
 • Ik zoek niet iets duurs, het is meer iets wat niet nodig is maar wel handig… Dus ik ben dan toch maar voor de cresta gegaan. Dat type nummer had ik op de site van bcc gezien dus toch maar daar heen gereden.

  Bedankt.
 • Je wilt het wattage, dus het aantal watts meten? Dat kan niet zonder meer met een multimeter. Watts kun je berekenen want je hebt daarvoor twee gegevens nodig: spanning in Volts en stroom in Amperes: Watt = Volts X Amperes, óf Volts en Weerstand Watt = Volts^2 / weerstand óf Stroom en weerstand: watts = amperes^2 X weerstand.
  Dus je zult twee metingen moeten doen en dan je calculator (of uit het hoofd) erbij halen.
  Ik heb al 35 jaar een Fluke 73. Niet kapot te krijgen. En betrouwbaar!
  Meet wissel/gelijk tot 1000V. 2 standen weerstand (tegen overbelasting bestand), diode meting en Wissel en gelijkstroom tot 10 Ampere.
  Bij te hoge stroom moet je een fuse vervangen. Werkt op 9Volt batterij en gaat zeer lang mee!
  perloc
 • Dit zijn ook geen multimeters, het zijn kant en klare verbruiksmeters, je plugt ze in een WCD en je plugt je appraat dan weer in de verbruiksmeter. Overigens vergeet je een essentieel punt voor vermogens bij een wisselstroom: VA is niet gelijk aan Watt. Bij wisselstroom is het vermogen gelijk aan U x I x cos(phi). Die van mij geeft ook de cos(phi) weer op het scherm.
 • Natuurlijk heb je gelijk, het geldt alleen bij een ohmse belasting.
  Maar ik heb het niet te ingewikkeld willen maken omdat mijn uitleg voor veel mensen lang geen gesneden koek is. Ik heb alleen willen aantonen dat met een meterje uit de de markplaats zomaar geen vermogen kan worden afgelezen.
  perloc
 • [quote:be4eb17d53="perloc"]Natuurlijk heb je gelijk, het geldt alleen bij een ohmse belasting.
  Maar ik heb het niet te ingewikkeld willen maken omdat mijn uitleg voor veel mensen lang geen gesneden koek is. Ik heb alleen willen aantonen dat met een meterje uit de de markplaats zomaar geen vermogen kan worden afgelezen.
  perloc[/quote:be4eb17d53]

  Volgens jouw redenering zou je dat juist wél met een multimeter kunnen doen: je hoeft immers alleen de stroom te meten aangezien de (voedings)spanning bekend is: 230V. Je stuurt mensen dus met jouw antwoord volledig de verkeerde kant op.
 • Ik denk dat je gewoon niet bekend bent met verbruiksmeters, die dingen meten zelf realtime de spanning op het lichtnet, het stroomverbruik en de waarde voor cos(phi) en geven het product van die drie op het scherm weer. Dit is dus GEEN multimeter en het is zeker wel te krijgen bij de bouwmarkt voor een paar tientjes.

  Voorbeeld van hoe die dingen er uit zien:

  [img:f8c00b0bff]http://www.cresta.nl/images/stories/rce1106_350x350.jpg[/img:f8c00b0bff]

  [img:f8c00b0bff]http://media.conrad.com/xl/1000_1999/1200/1250/1253/125320_BB_00_FB.EPS.jpg[/img:f8c00b0bff]
 • Apparaat meet gewoon de stroomfrequentie, voltage en amperage en hierdoor dus ook het Wattage. Vervolgens kun je ook de prijs per kilowatt uur invoeren en vervolgens een tijdmeting starten.

  In mijn geval was ik geinsteresseerd in een manier om het stroomverbruik van verschillende pc's even snel te kunnen testen. Ik heb nu namelijk als web/teamspeak server een oude dell pentium 4. Deze verbruikt slechts 40W idle (dat wist ik al, ooit gemeten met de wattage meter display die in mijn normale pc zit ingebouwd)

  Ik heb nu echter een sempron 2200+ en een Pentium D 820 over waarmee ik eventueel het oude beestje wil vervangen en meteen 2 van mijn hardeschijven over kan zetten naar de nieuwe server.

  Nu blijkt echter dat de sempron idle 82W trekt (max 93)en de Pentium D 91W (max 170!). Op jaarbasis bij 24/7 gebruik scheelt dit nogal wat.
 • Oei, ik loop ver achter in de tijd geloof ik!
  Dat héb je als je al 25 jaar in een ontwikkelingsland woont waar ze op veel gebieden wel 50 jaar achter lopen….
  Sorry for that!
  perloc
 • Volgens de Wet van Oom mag ik niet rotzooien met m'n nicht….. ;-)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.