Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Kunnen 16MB en 64MB buffer HD`s samen in 1 systeem?

Anoniem
feike1977
10 antwoorden
 • Ik heb een interne HD van 640GB van Western Digital (Caviar Blue) in mijn PC zitten en ik wil daarbij graag een HD van 2TB bijzetten. Nu heeft mijn 640GB HD een buffer van 16MB en de HD van 2TB die ik voor ogen heb (WD Caviar Green) heeft een buffer van 64MB.
  Mijn vraag is of deze 2 HD`s wel goed in 1 systeem kunnen werken?
 • ja, geen probleem
 • Is er verschil te merken bij het opstarten van Windows xp/7 van een schijf met 16MB buffergeheugen en een schijf met 32 of 64MB buffergeheugen?
  Zo ja, welk verschil?
 • Buffergeheugen zegt nog niet zoveel over de prestaties, heb je ook de precieze typeaanduidingen van de twee Caviar schijven?

  (Mijn gevoel zegt dat die Caviar Blue een 7200rpm schijf is en die Caviar Green een 5400rpm schijf)
 • [quote:497231548f="Obi-wan-kenobi"]Buffergeheugen zegt nog niet zoveel over de prestaties, heb je ook de precieze typeaanduidingen van de twee Caviar schijven?

  (Mijn gevoel zegt dat die Caviar Blue een 7200rpm schijf is en die Caviar Green een 5400rpm schijf)[/quote:497231548f]

  De Caviar Green is inderdaad 5400rpm en de Caviar Blue heeft 7200rpm.
 • Random Access Time van deze 2TB schijf is ronduit slecht, dus ik zou 'm juist niet gebruiken als opstartschijf voor Windows.
  http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/28126-western-digital-caviar-green-2tb-hard-drive-review-8.html

  Deze schijf is bedoeld als voordelig en energiezuinig opslagmedium.
 • [quote:787f795883="Obi-wan-kenobi"]Random Access Time van deze 2TB schijf is ronduit slecht, dus ik zou 'm juist niet gebruiken als opstartschijf voor Windows.
  http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/28126-western-digital-caviar-green-2tb-hard-drive-review-8.html

  Deze schijf is bedoeld als voordelig en energiezuinig opslagmedium.[/quote:787f795883]

  De 2TB is inderdaad ook bestemd voor opslag. Het afspelen van films op deze schijf levert toch geen problemen op met een kennelijk slechte Random Access Time?
  Is een Samsung F4 2TB soms beter als opslagmedium dan de WD 2TB?
  Zou ik ook een andere opstartschijf moeten nemen met meer geheugenbuffer?
 • Voor het afspelen van video is zo'n Caviar Green ideaal, niks makkelijkers dan een mediabestand lezen van begin tot eind.

  En waar komt die obsessie voor een ruimere geheugenbuffer vandaan, ben je bang dat je al iets oudere Caviar Blue te traag zal zijn voor Windows 7?

  Die ruimere geheugenbuffer heeft volgens mij ook alleen maar zin als de harddisk zelf veel sneller is.
 • [quote:de241373ed="Obi-wan-kenobi"]Voor het afspelen van video is zo'n Caviar Green ideaal, niks makkelijkers dan een mediabestand lezen van begin tot eind.

  En waar komt die obsessie voor een ruimere geheugenbuffer vandaan, ben je bang dat je al iets oudere Caviar Blue te traag zal zijn voor Windows 7?

  Die ruimere geheugenbuffer heeft volgens mij ook alleen maar zin als de harddisk zelf veel sneller is.[/quote:de241373ed]

  Ik heb helemaal geen obsessie voor geheugenbuffer; ik ben gewoon benieuwd waarom er schijven zijn met verschillende groottes in geheugenbuffer en wat de voordelen/nadelen hiervan zijn.
  Ik heb in een test gelezen (hardware.info)dat de Samsung Spinpoint F4 Ecogreen een goede schijf is. Is dit een betere keuze dan de WD 2 TB?
 • [quote:29dc5fdc4a="feike1977"]Ik heb helemaal geen obsessie voor geheugenbuffer; ik ben gewoon benieuwd waarom er schijven zijn met verschillende groottes in geheugenbuffer en wat de voordelen/nadelen hiervan zijn.[/quote:29dc5fdc4a]Op internet kom je wel artikeltjes tegen waarin het e.e.a. uitgelegd wordt, bijv.:
  http://www.tomshardware.com/reviews/understanding-hard-drive-performance,1557-5.html

  Maar eigenlijk zou je er niet zo druk over moeten maken, de prestaties van een harddisk zijn een samenspel van diverse factoren. Toerental is met name belangrijk evenals plattergrootte. Een fabrikant zal de geheugenbuffer nooit te klein maken, zeker nu cache geheugenchips niet duur meer zijn.
  [quote:29dc5fdc4a="feike1977"]Ik heb in een test gelezen (hardware.info)dat de Samsung Spinpoint F4 Ecogreen een goede schijf is. Is dit een betere keuze dan de WD 2 TB?[/quote:29dc5fdc4a]Het zijn twee schijven die nagenoeg dezelfde kenmerken hebben: 5400rpm, veel opslagcapaciteit voor weinig geld en energiezuinig. Het is dus een beetje om het even welke je neemt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.