Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

coaxiaal ipv CAT van splitter naar ADSL modem

Anoniem
None
18 antwoorden
 • De volgende situatie doet zich voor. Een splitter en ADSL modem moeten worden aangelegd waarbij dikke betonnen muren het leggen van nieuwe kabels in de weg staan.
  1) Idealiter wordt de splitter direct na het IS/RA punt geplaatst en een CAT kabel naar het modem gemonteerd. IS/RA punt en de plaats waar het modem moet komen bevinden zich op verschillende verdiepingen met een hoop beton er tussen.
  2) Naast het IS/RA punt bevindt zich ook één kant van een 70 Ohm coax kabel (TV/Radio) waarvan de andere kant precies uitkomt (aansluitdoos in wand) waar het modem moet komen. Die coax kabel is niet langer nodig voor TV/Radio.
  3) Zou het mogelijk zijn de coax kabel te gebruiken ipv een CAT kabel?
  De CAT kabel is een symmetrische transmissielijn en de coax een niet-symmetrische. Dus moet er een aanpassing symmetrisch naar niet symmetrisch en aan de andere kant het omgekeerde komen. Bovendien zijn de impedanties verschillend.
  4) Nu zie ik wel kans om hiervoor iets in elkaar te frutselen maar ik weet niet hoe het zit met de impedantie van de CAT kabel.
  Heeft iemand zoiets wel eens bij de hand gehad?
  5) Het alternatief is de bestaande telefoonkabel van IS/RA punt naar de andere verdieping te gebruiken en daar de splitter te plaatsen maar dat is tweede keus.
 • Ik zou zeggen dat je de CAI kabel niet kan gebruiken voor lan. Afgezien
  Van de impedantie is ook het aantal aders verschillend. 8 of 4 versus 2 voor CAI. Ik zie twee alternatieven. 1. Internet via de kabel. Dan kan je de splitter beneden (?) zetten en via de coax kabel naar boven, waar je het modem plaatst. Als de coax kabel in een buis zit zou een alternatief zijn de coax kabel vervangen door een lan kabel. Je kan dit met een trekveer doen of door de lan kabel aan de coax te koppelen.
 • Voorheen werd natuurlijk in computernetwerken ook gebruik gemaakt van coax bekabeling, maar deze bekabeling heeft een impedantie van 50 Ohm. Ook biedt coax bekabeling een snelheid van maximaal 10 Mbit/s. Ik zou zeggen dat deze kabel dus niet geschikt is. Je kan dan beter uitkijken naar een setje voor netwerk via het stopcontact denk ik…
 • Maarten60 en Leo S, bedankt voor je snelle reacties.

  Maarten, van de 4-8 draden worden er maar twee gebruikt. Logisch, want aan de ingang van de splitter zitten er ook maar twee.
  Internet via de kabel wil de persoon in kwestie niet. Ze heeft in het verleden nogal wat problemen met de kabelaar gehad.
  Aan het vervangen van de coax, die inderdaad in een buis zit, had ik ook al lopen denken. Als ik er weer ben eens kijken of er wat beweging in die kabel is te krijgen.

  Leo, volgens mij is de coax snel genoeg. Anders zou een kabelmodem niet kunnen werken. Een standaard 75 Ohm kabel voor TV kan ten slotte UHF signalen doorlaten. Pas bij satelietontvangers worden hoger gekwalificeerde kabels nodig.
  Via het stopcontact is inderdaad een verdere optie.

  Ik zal de impedantie van een CAT kabel eens proberen op te googelen. Een paar breedband trafotjes zet ik zo in elkaar en ik kan met een snelle scoop eens kijken wat een signaal doet. Een leuk experimentje voor een regenachtige dag…
 • Ik denk dat wij elkaar verkeerd begrijpen… Je kan een coax kabel niet gebruiken om daar een ADSL signaal over te laten lopen. Je zal het modem dus bij het IS/RA punt moeten plaatsen. Aan de andere kant van het modem heb je ethernet. Dit kan wel over coax gaan, dat ging vroeger namelijk ook zo, maar de impedantie van coax netwerkbekabeling is 50 ohm en de bandbreedte is 10 Mbit/s.

  Netwerk over het stroomnet is denk ik je enige alternatief om geen kabels te hoeven trekken. Draadloos zou misschien ook kunnen, maar je zit dan uiteraard wel met de ontvangstkwaliteit aan de andere kant van het beton…
 • Je kan natuurlijk ook overwegen de coax kabel eruit te halen en door die kabelbuis een CAT kabel te trekken? Als je de coax toch niet gebruikt.
  Lijkt me niet zo moeilijk?
 • Lijkt me ook de meest voor de hand liggende oplossing… en dan mag je blij zijn dat dit kan…. anders had je alsnog moeten boren…

  [quote:60a19a0c52]5) Het alternatief is de bestaande telefoonkabel van IS/RA punt naar de andere verdieping te gebruiken en daar de splitter te plaatsen maar dat is tweede keus.[/quote:60a19a0c52]Als je even test of het ADSL signaal daar op dezelfde snelheid en stabiel intraint is dat nog makkelijker. Waarom is dat 2e keus als dit zo werkt?
 • ik heb ook eerst vanaf het isra -punt een lange telefoon kabel naar de eerste verdieping gehad, en daarna het modem

  totdat de adsl leverancier de maximale snelheid ging aanbieden. niks anders dan signaal verlies

  de maximale afstand van 50 ~100 cm is er niet voor niets

  je bent t4egenwoordig met de hoge snelheden verplicht om het modem ernaast te zetten

  de router en verder kan op elke verdieping neer gezet worden

  je kan dus het beste de coax kabel eruit halen en een utp kabel ervoor in de plaats

  aan beide kanten een aansluitdoos en je bent van alle gezeur af
 • Allen hartelijk bedankt voor jullie bijdragen.
  Natuurlijk is de oplossing de coax er uit en ethernet kabel er in het meest elegant.

  De dame in kwestie heeft een abonnement genomen bij Tele 2 voor bellen, internet en TV en de (ADSL) hardware is dus van dit bedrijf.
  Ze adverteren nu met een extra analoog TV pakket via de kabel (oorspronkelijk van UPC). Dat heeft het voordeel dat je gemakkelijk op meer plaatsen TV kunt kijken en een willekeurig aantal video en HD recorders kunt gebruiken zonder extra kastjes te hoeven kopen. Bovendien kun je dan radio direct via je tuner ontvangen en niet via de TV (zoals dat wel gaat via het ADSL modem)
  Om deze redenen is het definitief vervangen van de coax kabel niet zo aantrekkelijk.
  Het mooiste zou zijn coax en ethernet kabels tegelijk door die buis te hebben. Ik zal eens nagaan of dat te doen is.

  Leo S, de impedantie van coax voor TV is toch echt 75 Ohm. Coax in electronica apparatuur is doorgaans 50 Ohm. Hoe kom je aan die 10 Mbits/s? Dat is toch niet te rijmen met het feit dat UHF frequenties in de orde van 500 MHz worden doorgelaten.
 • [quote:6ddf50aa00="a.tip"]Leo S, de impedantie van coax voor TV is toch echt 75 Ohm. Coax in electronica apparatuur is doorgaans 50 Ohm. Hoe kom je aan die 10 Mbits/s? Dat is toch niet te rijmen met het feit dat UHF frequenties in de orde van 500 MHz worden doorgelaten.[/quote:6ddf50aa00]
  De impedantie van coax bekabeling die vroeger voor ethernet gebruikt werd (en sinds enige tijd nergens meer toegepast wordt) is 50 Ohm. De maximale snelheid die op een dergelijk netwerk gehaald werd, is 10 Mbit/s, in tegenstelling tot UTP waarbij het tot 100 Mbit/s (Cat.5) of zelfs 1 Gbit/s (Cat.5e en Cat.6).

  Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Thin_Ethernet
 • Das standaard coax kabel met oude netwerkkaart technologie.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Coax_cable
  Goede (en dus dure) coax kan makkelijk >2GHz signalen transporteren. Zeker vanaf 10 GHz worden vaak golfpiijpen gebruikt omdat de verliezen te groot worden met coax.
 • 50 Ohm wordt nog steeds gebruikt in de electronica. Bv. kabels die een oscilloscoop verbinden met andere apparatuur.
  De speciale coax die gebruikt wordt bij sateliet ontvangers kan GHz'n aan.
 • Weet ik (ben zendamateur…). Daar werken we vaak met lucht ertussen en schotjes als binnenkabelmateriaal en teflon ipv polyester. Voor korte afstanden speelt dat verlies vaak nog niet zo. Meestal kun je het verlies in de datasheet vinden en dat is dan opgegeven in dB/100m. Huis en tuin en keuken coax zit zo op enkele tientallen dB's per 100 m bij 860 MHz (hoogste normale UHF kanaal van vroeger). Als je RG213 (een van de standaarden bij zendamateurs) hebt, met lucht) dan ga je vele dB's minder verliezen en er is nog veel beter materiaal dan die RG213.
 • [quote:3c24360919="a.tip"]…
  Om deze redenen is het definitief vervangen van de coax kabel niet zo aantrekkelijk.
  Het mooiste zou zijn coax en ethernet kabels tegelijk door die buis te hebben. Ik zal eens nagaan of dat te doen is.
  …[/quote:3c24360919]

  Past wel, ik heb het hier ook namelijk (Dikke coax en UTP door een buis). Denk dat je wel eerst die coax eruit moet trekken, en dan samen met de UTP kabel door de buis trekken. Best is dan om een nieuwe coax kabel te gebruiken, aangezien zo'n oude kabel natuurlijk niet beter van wordt als je hem een paar keer dr in en uit doet.
  En als het een beetje stroef gaat, doet beetje olie op de kabels wonderen :P
 • Johnny,
  dat klinkt bemoedigend. Ik zou de nieuwe coax en UTP stevig aan de oude coax kunnen vastmaken en dan aan de andere kant trekken terwijl iemand anders een beetje duwt.
  Voor de smering placht ik in andere gevallen vaseline te gebruiken.
 • Ik heb zelf meerdere keren coax en utp in dezelfde buis liggen. Ik heb zelf wel 3/4 buizen liggen. Er bestaat ook hoogwaardige dunne coax behoorlijk dunner dan standaard coax. Dit zou, samen met utp door een 5/8 buis moeten gaan. Heb zelf wel ervaring met 2x deze coax door een 5/8 buis en dat ging over een afstand van 15 meter.

  Als ik zelf kabels trek, verwijder ik nog weleens de mantel van de UTP kabel over een stuk van 30 cm, dan wordt de kabel langzaam dikker en kan je bij einde buis / overgang naar de doos wat makkelijker manoevreren. Beetje tape en siliconen spray doet wonderen. :)
  Succes.
 • Kijk wel uit met siliconen spray…. als je dat te royaal gebruikt in de buurt van iets wat je nog moet schilderen…. dan wordt dat niet echt mooi meer…. (bijv kraters…..). Goed verwijderen is vaak heel lastig
 • Je kan ook mooie wandcontactdozen krijgen voor COAX en UTP:
  http://www.klusspullen.nl/default.asp?sc=catalog&id=9677&tx=Nedap%Multi-media%inb

  Het kan denk ik ook beter zijn om eerst de COAX er helemaal uit te halen en dan tegelijkertijd de COAX en UTP door het gat te trekken. Je kan beter een beetje afwasmiddel gebruiken in plaats van Siliconen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.