Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Laptop inrichten als NAS?

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Houdt er rekening mee dat je gebonden bent aan FAT32 dat betekend oa geen grotere bestanden dan 4 GB.
  Redelijk geprijsde NAS is nu in de aanbieding bij Paradigit voor 111 Euro inclusief een 500GB schijf en nog ruimte om er eentje bij te plaatsen.
  http://www.paradigit.nl/PARADIGIT/product/ZPR_09NET/08_NAS/productdetails/10023035/Netgear_500GB_NAS_Server_Stora/MS2105_100PES/default.aspx
 • http://www.alternate.nl/html/product/Netwerk_NAS/Western_Digital/MyBook_World_Edition/328400/?tn=HARDWARE&l1=NAS+%2F+NDAS


  http://www.alternate.nl/html/product/Netwerk_NAS/Plextor/PX-NAS2-1T1/424389/?tn=HARDWARE&l1=NAS+%2F+NDAS
 • Ik zou graag op termijn een NAS willen, aangezien tegewoordig alles op het netwerk aangesloten kan worden. Zelfs de TV en de HD-ontvanger (met harde schijf), plus dan nog 2 laptops die we hebben. Aangezien je altijd zal zien dat hetgeen je wil openen op een andere schijf staat die dan weer net op zolder ligt terwijl je beneden zit, lijkt een NAS me gewoon erg prettig. Zo'n ding kost exclusief schijven toch wel een aardige duit, en we hebben ook nog wat andere aankomende kosten.

  Nu zat ik het volgende te denken: we hebben nog een oude laptop, een Packard Bell Easynote R1996 (4 jaar oud oid). Het vehikel is zo traag als wat (behoorlijk 'mishandeld' in zijn jeugd) en ook met een frisse XP niet meer echt werkbaar. Is het mogelijk/handig om daar via USB een harde schijf aan te prikken en hem voor NAS te laten spelen? Dan zou ik bijvoorbeeld XP eraf knallen en er een simpele Linux distro opzetten die geoptimaliseerd is voor dat soort werk (is er vast wel ga ik vanuit?).
 • Als je toch een externe schijf gaat gebruiken, zou je ook zoiets kunnen gebruiken:
  http://azerty.nl/0-1219-104220/conceptronic-network-usb-stora.html
  Op diverse routers/modems kun je trouwens ook rechtstreeks een (FAT32) usb schijf aansluiten.
 • [quote:0dcd9845aa="gerben"]Als je toch een externe schijf gaat gebruiken, zou je ook zoiets kunnen gebruiken:
  http://azerty.nl/0-1219-104220/conceptronic-network-usb-stora.html[/quote:0dcd9845aa]Hey, da's interessant. Staat alleen wel bij dat er Windows als besturingsysteem vereist is, kan ik hem dan wel simpelweg op de router aansluiten?
  [quote:0dcd9845aa="gerben"]
  Op diverse routers/modems kun je trouwens ook rechtstreeks een (FAT32) usb schijf aansluiten.[/quote:0dcd9845aa]Daar zeg je zo eens wat, volgens mij zit er wel een USB aansluiting op mijn router. Daar zou ik dan in principe via een USB-HUB ook een x-aantal schijven op aan kunnen sluiten begrijp ik? Zou wel een hoop schelen en de investering van een NAS overbodig maken.
 • Waarom geen Synology DS210j bv?

  Prima NAS, kun je zelf voorzien van schijven met de grootte die je wilt hebben.
  Filesysteem van je NAS is ext3, dus geen beperking van filegrootte.

  Ik adviseer je wel om twee schijven te plaatsen in je NAS en die in RAID1 (mirroring) te plaatsen.
  Gezien de prijzen van de harde schijven lijkt met dit geen probleem.
 • Bedankt voor alle tips, maar mijn initiële vraag is nog niet beantwoord. :wink:

  Is het fatsoenlijk mogelijk om een laptop als NAS in te richten, of is dat een mijl op zeven?
 • Kijk eens naar iets als FreeNAS, dit is een op FreeBSD gebaseerd softwarepakket (http://freenas.org). Dan ben je ook gelijk van je vervuilde Windows XP af.
 • In principe is elke computer als nas te gebruiken, dus ook je laptop. Maar je kunt ook simpel een map deelbaar maken in de bestaande windows installatie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.