Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Laptop stofzuigen

Anoniem
Ger
8 antwoorden
 • Het wordt dringend, hij begint nu vast te lopen als ik hem pas heb opgestart en enkel naar dit topic navigeer…

  Moet ik me al druk gaan maken om mijn harde schijf? Dat de rest het begeeft kan ik nog niet eens héél rouwig om zijn (we hadden gedacht om in het najaar toch een andere te halen), maar die data waar ik nog geen backup van heb ben ik toch liever nog niet kwijt. Ik vraag me alleen af hoe ik die van een oververhitte laptop moet gaan overpompen…

  (overigens behoud ik de laptop wel het liefst aangezien ik er nog wel wat plannen mee had)
 • De laatste tijd merk ik dat mijn laptop (HP Compaq NC6120) nogal warm wordt. Ik heb speedfan eens gedraaid en de CPU temperatuur bereikte maar liefst 74°C terwijl ik alleen Thunderbird en Firefox had draaien. En dan was-ie nog eens volle bak aan het blazen met de ventilator ook. Het is ook geen pretje meer om het ding lang op schoot te houden, zelfs niet als er alleen maar wat simpele kantoortoepassingen (Firefox, Thunderbird, Notepad++, FTP, etc.) draaien.

  Meest logische oorzaak lijkt me vervuiling van het koelsysteem aangezien ik het ding nog nooit heb schoongemaakt. :oops:
  Nu heb ik weet-ik-hoe-vaak towertjes schoongemaakt, daar draai ik mijn handen niet voor om. In principe lijkt het me een kwestie van de onderkant losschroeven en een voorzichtig de stofzuiger erlangs halen, waar nodig het stof even 'motiveren' met een penseeltje. Dat is althans hoe ik het normaalgezien aanpak bij een tower. Gaat dat ook zo eenvoudig bij een laptop, of moet ik nog met bijzondere dingen rekening houden? De boel is allemaal toch een stuk compacter in zo'n laptoppie.
 • Mischien dat de Service Guide je wat kan helpen om wat dingen open te maken:
  http://bizsupport2.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c00502970/c00502970.pdf
 • handigst is om de hd uit te bouwen en het overpompen in een andere pc te doen.
  om m in een andere pc te krijgen moet je voor een ide-ding een verloopstukje hebben van ide 2.5 naar usb. te koop bij menig pc-boer.
  je kan ook denken aan een goedkope externe behuizing voor zo´n schijfje.
 • Openslopen en de koelribben schoonmaken met een kwast, vaak zitten die gewoon bij de uitgang en wordt de warmte via een pipe systeem daar naar toe geleid.

  Een koelplaat met ventitator kan natuurlijk ook, je hebt ze ook die je op schoot kunt houden.
 • Schoonmaken heeft wel geholpen, de temperatuur is redelijk gedaald. Niettemin heeft de CPU een aardige opdoffer gekregen. As we speak ben ik nog even een backup aan het maken en je kunt merken dat hij het er moeilijk mee heeft, terwijl dat het enige is waar-ie zich druk om hoeft te maken.

  't Is sund, wellicht had ik er beter aan gedaan om eerder actie te ondernemen. Aan de andere kant: de vervanging ervan komt maar iets eerder dan eigenlijk gepland en heeft zijn geld meer dan opgebracht. 3 jaar geleden voor ¤ 75,- overgekocht toen-ie iets van anderhalf jaar oud was oid.
 • Jammer van je laptop!

  Maar, mag je een laptop wel stofzuigen? Ik dacht dat je dan kans had op statische elektriciteit dat je laptop kapot kan maken?
 • [quote:99304dce0b="Ger"]De laatste tijd merk ik dat mijn laptop (HP Compaq NC6120) nogal warm wordt. [/quote:99304dce0b] Om mee te beginnen zou je kunnen checken op de site van HP Notebook PCs - Notebook Stops Responding after Side Bar Appears, en deze Guided Troubleshooting. Check verder deze hyperlink Laptop Repair - Troubleshooting Toshiba, Dell, HP, IBM Acer and Sony laptops.
  [quote:99304dce0b="Ger"](overigens behoud ik de laptop wel het liefst aangezien ik er nog wel wat plannen mee had)[/quote:99304dce0b] Zoals het uitproberen van een Linux distributie. Zie deze – Linux on an HP/Compaq nc6120 Laptop, en deze hyperlink Linux on the HP NC6120 notebook.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.