Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Advies laptop

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Naar aanleiding hiervan wordt het toch eens tijd om me te verdiepen in de huidige stand van zaken in laptopland. De laatste keer dat ik een nieuw systeem heb gekocht is alweer wat jaartjes geleden (vorige 2x was het voor een prikkie een iets ouder systeem) dus ik weet niet meer echt wat nu gangbaar en nodig is eigenlijk.

  [b:9415829f7e]Gebruik[/b:9415829f7e]
  Veelal kantoortoepassingen, maar wel vaak veel tegelijk. Als ik sites aan het bouwen ben wil het nogal eens voorkomen dat ik iets van 20 bestanden open heb in N++, ondertussen een FTP client open heb en 5 browsers. Plus dan nog wat zaken als Thunderbird, en een PDF-je ofzo.
  Niet zaken die heel veel CPU vreten volgens mij, maar ik gok dat een intern geheugen van een GB of 4 geen kwaad kan? Ook een goed scherm met een fatsoenlijke resolutie is prettig.

  Mijn vriendin zit er ook nog wel eens achter, en wil dan ook wel wat spellen kunnen spelen. Geen hele spannende shooters, maar RTS of sims (simcity-achtig enzo). Geen idee wat daarvoor de eisen zijn tegenwoordig.

  [b:9415829f7e]Software[/b:9415829f7e]
  Geen bijzondere eisen. Het meeste wat ik draai is open source, alleen ben ik gebonden aan Windows. Dan dus ook maar gelijk Windows 7.

  [b:9415829f7e]Kwaliteit[/b:9415829f7e]
  Hier stel ik wel wat eisen aan. Ik heb liever iets mindere specs en dat het lang meegaat dan een computer die continu op de tenen loopt en het volgend jaar alweer begeeft.

  [b:9415829f7e]Randapparatuur[/b:9415829f7e]
  Niet nodig.

  [b:9415829f7e]Budget[/b:9415829f7e]
  Tja. Eigenlijk zat het in de planning om pas in het najaar een andere te kopen omdat we net al behoorlijk wat kosten hebben gemaakt. We hebben weliswaar een goede spaarrekening, maar als het niet nodig is wil ik die nu ook weer niet leegtrekken. Aan de andere kant geef ik liever iets meer uit om het gelijk goed te doen… Ik laat me dus liever eerst even informeren wat bovenstaande ongeveer gaat kosten.

  Dat is het zo'n beetje. Waarschijnlijk draait het erop uit dat het bij de Saturn (=Media markt) of Makro oid vandaan komt. Kant-en-klaar dus.
  Adviezen zijn zeer welkom. :)
 • Ten eerste heb je lekker duidelijk eisen gesteld, fijn! Dan wil ik graag even in haken op het kopje kwaliteit. Wat je daar neer zet geld voor iedereen maar het probleem is geen enkele fabrikant kan garanderen dat zijn product 3 jaar mee gaat. Er zitten altijd rotte appels tussen. Maar je kan wel veel eventuele problemen voorkomen door een goede service erbij te pakken. Ik zelf ben zeer te spreken over Dell de service van Dell alleen vind ik het onzin dat garantie bijgekocht moet worden aangezien een laptop wel een hogere technische levensduur van 1 jaar heeft. Qua merk wil ik dus niet echt iets aanbevelen omdat dit voor iedereen anders is. Maar je kunt er van uit gaan dat als je een laptop van een merk als Dell, HP of een Sony Vaio pakt je goede kwaliteit hebt, maar aangezien je zegt dat het waarschijnlijk een laptop van de Media Markt of Makro word valt Dell sowieso al af. Met Acer en Packerd Bell heb ik zelf geen goede ervaringen.

  Dan even over het gebruik als je vaak zoveel bestanden open hebt staan is 4 gb zeker met Windows 7 64-bit geen overbodige luxe. Al trekt notepad++ niet veel geheugen als bijvoorbeeld een internetbrowser. Verder is de processor niet dermate belangrijk om daar veel geld uit te geven en de laptops van deze tijd hebben bijna allemaal een goede processor aan boord. Ook grafisch zijn de meeste laptops vrij goed daar kun je Simcity achtige spellen wel mee spelen. Ook Sims 3 is met de meeste huidige laptops te spelen. Qua scherm is het maar net wat je zelf fijn vind ik vind voor een laptop 15.6' breedbeeld een mooie grote maar misschien wil je zelf wel 17'. Dus dat ligt een beetje aan jou.

  Maar wat ik als ik jou was zou doen is een keertje bij de Media Markt gaan kijken wat er allemaal staat. Dan kun je het scherm ook zien en zien is altijd beter als lezen hoe groot dat hij is. Als je dan een laptop hebt gevonden die je qua beeldscherm en uiterlijk wel aanstaat schrijf je de specificaties op en zoek je thuis het een en het ander op.
 • Welk schermformaat (en -resolutie) dient de nieuwe laptop te hebben? De keuze is tegenwoordig ruwweg tussen:

  15,6" met 1388x768 pixels (=HD ready resolutie van TV's)
  17,3" met 1600x900 pixels
  18,4" met 1920x1080 pixels (=Full HD resolutie van TV's)

  (hier zijn natuurlijk ook uitzonderingen op)

  Hoe groter het scherm, des te zwaarder uiteraard de laptop en minder mobiel. Maar ik heb zo het idee dat die laptop weinig buiten de deur gebruikt gaat worden …
 • Bedankt beiden, maar de vraag is alweer 2 weken oud en inmiddels heb ik al een laptop gekocht. Toshiba Satellite. :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.