Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Laptop --> randaarde

Anoniem
None
51 antwoorden
 • Afgelopen zaterdag een nieuwe laptop (HP Pavilion dv7) gekocht. Het viel me op dat er over de behuizing continu een soort statische elektriciteit leek te zitten. Toen ik de stekker eruit haalde was dat weg. Toch maar eens mee terug gegaan, maar in de winkel was het probleem er niet. Ze waren echter niet te zielig, en hebben een nieuwe laptop (alleen laptop zelf, niet de lader/batterij) gegeven.

  Thuis blijkt echter weer exact hetzelfde. Ik kreeg toen de ingeving om de laptop eens in de keuken in te pluggen en waarachtig: als het stopcontact geaard is, dan is het probleem er niet. Het lijkt me echter niet gezond als een laptop alleen veilig werkt vanaf een geaard stopcontact. Wat ik me nu afvraag: ligt dit dan aan de adapter en zou het dus opgelost moeten zijn als ik (weer) terugrij en een andere adapter vraag?
 • Komt wel vaker voor bij laptops. 't I niet per se onveilig.

  Neem eens contact op met HP…
 • [quote:916a26b942="Kjiratsiekoedel"]Komt wel vaker voor bij laptops. 't I niet per se onveilig.[/quote:916a26b942]Nee, maar prettig is anders. Ik leg geen dikke achthonderd euro neer voor iets wat niet klopt. Randaarde is een beveiliging, en niet iets wat continu in werking moet zijn.

  [quote:916a26b942="Kjiratsiekoedel"]Neem eens contact op met HP…[/quote:916a26b942]Tsja, als ik op de site van HP klik op Telefonische ondersteuning krijg ik
  [quote:916a26b942]Error 404–Not Found
  From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol – HTTP/1.1:
  10.4.5 404 Not Found
  [/quote:916a26b942]
 • [quote:ec241ae204="Ger"][b:ec241ae204]Randaarde is een beveiliging, en niet iets wat continu in werking moet zijn.[/b:ec241ae204][/quote:ec241ae204]
  Randaarde ter elektrische beveiliging is [b:ec241ae204]wél[/b:ec241ae204] iets dat continu gebruikt zou moeten worden. Dit met name bij desktop computers met een metalen kast. Het is immers niet zo dat je je op sommige momenten niet zou hoeven beschermen tegen een eventueel defect waardoor de kast onder spanning zou kunnen komen te staan.

  Daarnaast is bij computers randaarde [b:ec241ae204]niet alleen ter beveiliging, maar ook om statische electriciteit te kunnen afvoeren.[/b:ec241ae204]
  En dat is wat in dit geval lijkt te spelen.
  Er lijkt een statische oplading van de notebook te ontstaan wanneer die d.m.v. de adapter wordt aangesloten op netspanning zonder aarding.
  Dat is in geval van een notebook waarschijnlijk niet gevaarlijk voor de gebruiker, maar wél potentieel schadelijk voor de hardware en voor de data.

  Het beste advies lijkt te zijn om allereerst toch ook maar de adapter en het snoer om te ruilen, wanneer dat mogelijk is, en te zien of dat mogelijk het probleem verhelpt.
  Verhelpt dat niet het probleem, sluit de boel dan toch maar aan op een geaard stopcontact. Heb je die niet op de plaats waar je je notebook wilt gebruiken, leg dan een verlengsnoer met randaarde vanaf een plek met een geaard stopcontact naar de plek waar je je notebook wilt gebruiken. Nooit handig, zo'n snoer door je huis, maar beslist wel beter.
 • [quote:9f861badd3="Stupendous Man"]Het beste advies lijkt te zijn om allereerst toch ook maar de adapter en het snoer om te ruilen, wanneer dat mogelijk is, en te zien of dat mogelijk het probleem verhelpt.[/quote:9f861badd3]Dan zullen we dat maar weer doen dan…
  [quote:9f861badd3="Stupendous Man"]
  Verhelpt dat niet het probleem, sluit de boel dan toch maar aan op een geaard stopcontact. Heb je die niet op de plaats waar je je notebook wilt gebruiken, leg dan een verlengsnoer met randaarde vanaf een plek met een geaard stopcontact naar de plek waar je je notebook wilt gebruiken. Nooit handig, zo'n snoer door je huis, maar beslist wel beter.[/quote:9f861badd3]Als dat de boel niet oplost, houdt het voor mij op en ruil ik heel die laptop maar om denk ik. Ik ga geen randaarde trekken door heel de keuken en eethoek heen naar de woonkamer en naar zolder langs weet-ik-wat-allemaal.

  //edit: zou het helpen om een stekkerblok met overspanningsbeveiliging erop te zetten?

  Eerlijk gezegd vind ik het een beetje zot. Ik heb een huis uit '86 en dus echt niet zo oud. Eind jaren '90 (weet het exacte jaartal niet meer) kwam pas de regel dat alle stopcontacten geaard moesten zijn dus ik zou het vreemd vinden dat daar standaard maar vanuit moeten gaan. De meeste huizen in NL zijn wel ouder dan 10-15 jaar…
 • [quote:0cb327beaf="Ger"][b:0cb327beaf]//edit: zou het helpen om een stekkerblok met overspanningsbeveiliging erop te zetten?[/b:0cb327beaf][/quote:0cb327beaf]
  ik betwijfel het zeer.
  Een piekspanningsbeveiliging beveiligt tegen pieken met te hoge spanning in de netspanning.
  Het is geen wondermiddel dat een aarding creëert die statische elektriciteit kan doen afvloeien.
  Maar heb je een piekspanningsbeveiliging liggen, dan is het hoe dan ook toch verstandig om die te gebruiken, om je notebook te beschermen tegen onverhoopte rampzalige piekspanningen in de netspanning.

  [quote:0cb327beaf="Ger"][b:0cb327beaf]Eerlijk gezegd vind ik het een beetje zot. Ik heb een huis uit '86 en dus echt niet zo oud. Eind jaren '90 (weet het exacte jaartal niet meer) kwam pas de regel dat alle stopcontacten geaard moesten zijn dus ik zou het vreemd vinden dat daar standaard maar vanuit moeten gaan. De meeste huizen in NL zijn wel ouder dan 10-15 jaar…[/b:0cb327beaf][/quote:0cb327beaf]
  Die nieuwe regel dat alle stopcontacten geaard moeten zijn is slechts vanwege de elektrische veiligheid. Niet om statische oplading van apparaten te voorkomen. Dat laatste is slechts een bijkomend voordeel.
  Wel heb je gelijk dat het kolder is dat het voor sommige apparaten nodig blijkt te zijn die per se op een geaard contact aan te moeten sluiten. Mijns inziens is zo'n apparaat dan niet echt goed ontworpen. Ik zie geen reden waarom het adaptor-systeem van een notebook statische elektriciteit op de notebook zou moeten veroorzaken. De adaptor hoort slechts 230V wisselspanning om te zetten in een lager voltage. Normaal gesproken zou dat geen statische oplading horen te geven.
  Onzorgvuldig ontwerp dus, of mogelijk toch een defect.
  Maar of een in onze ogen onzorgvuldig ontwerp voor de leverancier voldoende reden is om je het apparaat te laten ruilen voor een ander model, dat vraag ik me eerlijk gezegd wel af. Gaat dat werkelijk zo gemakkelijk?
 • [quote:455166915f="Stupendous Man"]Maar of een in onze ogen onzorgvuldig ontwerp voor de leverancier voldoende reden is om je het apparaat te laten ruilen voor een ander model, dat vraag ik me eerlijk gezegd wel af. Gaat dat werkelijk zo gemakkelijk?[/quote:455166915f]Gisteren wel iig. Was bij de Media Markt, ik legde het defect uit en hoewel ze het daar niet konden reproduceren (was blijkbaar een geaard stopcontact) -zelfs niet toen ik zelf ging testen- kregen we een andere laptop mee. Ik vroeg toen ook om een andere adapter, maar dat ging dan weer niet zo gemakkelijk. Morgen maar weer proberen dan.
 • Een laptop…. Op een geaard stopcontact….???
  Ik heb tot nu toe nog nooit een laptop gezien die vanaf de adaptor meer aansluitingen heeft dan een + en een -….. Ik zou dus niet weten waar een fysieke verbinding met randaarde vandaan zou komen. :o
 • [quote:a321ac9729="lion"][b:a321ac9729]Een laptop…. Op een geaard stopcontact….???
  Ik heb tot nu toe nog nooit een laptop gezien die vanaf de adaptor meer aansluitingen heeft dan een + en een -….. Ik zou dus niet weten waar een fysieke verbinding met randaarde vandaan zou komen.[/b:a321ac9729][/quote:a321ac9729]
  Je hebt volkomen gelijk.
  Hoe het precies komt dat de notebook een statische lading kan opbouwen wanneer de netvoedings-adapter op een ongeaard stopcontact is aangesloten en niet wanneer de adapter op een geaard stopcontact is aangesloten, dat begrijp ik ook niet, gezien het slechts twee-aderige kabeltje tussen notebook en adapter.
  Maar gezien Gers verhaal lijkt het toch wel degelijk zo te zijn dat de adaptor het zonder aarding voor elkaar weet te krijgen een statische oplading van de notebook te veroorzaken.
  De notebook heeft misschien geen aarding nodig, maar de netvoedings-adapter blijkbaar wel??
  Mocht iemand hier meer inzicht hebben in het mechanisme achter dit geval, dan ben ik daar beslist benieuwd naar.
 • Ik vraag me sterk af of hier niet van alles door elkaar wordt gehaald. Het apparaat wordt met een lage gelijkspanning gevoed. En dan "statische elektriciteit"? Ik denk dat die oorzaak elders gezocht moet worden en meer door de gebruiker wordt veroorzaakt.
  Hoeveel laagspanningsapparaten hebben we niet in huis? Een draagbare radio met separate voeding b.v….. Die zou dan ook last kunnen hebben van "statische elektriciteit"…
 • [quote:713e63e58e="lion"][b:713e63e58e]Ik denk dat die oorzaak elders gezocht moet worden en meer door de gebruiker wordt veroorzaakt.[/b:713e63e58e][/quote:713e63e58e]
  Aan welke of wat voor mogelijke oorzaak denk je, Lion?

  Het blijft hoe dan ook opvallend dat het fenomeen verdwijnt wanneer de netspannings-adapter op een geaard stopcontact wordt aangesloten.
 • In die laptop laders worden steeds efficiëntere (schakelende) voedingen gebruikt…… (immers waarom denk je dat er wel bijna 100 W of meer uit zo'n klein doosje kan komen, 19-20V bij 4-6A vaak).
  Dus uit oogpunt van veiligheid kan ik me voorstellen dat dit geaard moet zijn.
  Het zijn dus hoogfrequente zaken, spelen die nog een rol als er geen aarding is (het veld eromheen, geen aarding, invloed daarvan)?

  Anders vind ik de statische elektriciteit verder het meest plausibele verhaal. Wel vervelend, werkt niet prettig.
 • Heeft niets met statische electriciteit te maken.
  Zoals reeds genoemd heb je tegenwoordig bijna altijd schakelende voedingen die werken met relatief hoge frequenties. Dat brengt met zich mee dat ze worden voorzien van een netfilter. Zie [img:79b3f91e90]http://www.radionics.demon.nl/pc_aarden/netfilter.gif[/img:79b3f91e90]
  Om dit netfilter goed te laten functioneren is de voeding voorzien van een stekker met randaarding. Die zit er dus niet aan voor de kat z'n staart.

  Bij een desktop speelt dit natuurlijk veel meer, omdat daar bij achterwege laten van die aarding op de metalen behuizing de helft van de netspanning staat. Weliswaar door de vrij geringe waarde van de twee condensatoren ongevaarlijk, maar het kan vervelend prikken.

  Bij een laptop zal de noodzaak van gebruik van die aarding iets minder prominent zijn, dat verschijnen van de helft van de netspanning is er net zo goed. Zowel op de plus als de min staat dan toch echt door capacitieve overdracht net als bij een desktop de halve netspanning.
 • Dank je wel, J. de Boer, voor je informatieve bijdrage.
  Ik was benieuwd naar de bron van het diagram, die vond ik hier
  http://www.radionics.demon.nl/pc_aarden/aarding.html
  met daarbij nog meer lezenswaardige informatie.

  Ik heb nu een paar kanttekeningen.

  Als ik het goed begrijp, bevindt die netfilter zich geïntegreerd in de voeding, tussen de aansluiting op het stopcontact en de transformator die de netspanning omzet naar de gewenste spanning voor de computer.

  In geval van een desktop bevinden zowel netfilter als ook de transformator zich in de voeding in de systeemkast. Zonder aarding treed dan het fenomeen op zoals beschreven door J. de Boer.

  Echter, in het geval van een notebook bevindt de voeding met geïntegreerd netfilter en transformator zich [b:fcb5b2ef0b]buiten[/b:fcb5b2ef0b] de notebook. De halve netspanning zou dan zonder aarding [b:fcb5b2ef0b]wel[/b:fcb5b2ef0b] op de buitenkant van de voeding kunnen komen te staan (indien dat metaal zou betreffen), maar mijns inziens [b:fcb5b2ef0b]niet[/b:fcb5b2ef0b] op de buitenkant van de notebook. Want er bestaat wegens het principe van de transformator immers geen direct contact tussen het ongetransformeerde circuit aan de 230V kant van de trafo en het getransformeerde circuit dat de notebook voedt.
  [img:fcb5b2ef0b]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Trafo_schema.jpg[/img:fcb5b2ef0b]
  ik zie niet hoe in dat geval de halve netspanning op de notebook zou kunnen komen te staan.
  Maar mogelijk zie ik iets over het hoofd.
  Ik laat me dat dan graag verder uitleggen.
 • Die spanning staat ook niet op de buitenkant van de notebook. Dat kan ook niet bij een ding van kunststof (natuurlijk wel op eventuele metalen delen ervan). Maar via capacitive overdracht kan deze wel op de gelijkspanning worden geënt. In geringe mate weliswaar, maar niettemin aanwezig. Juist die capacitieve overdracht wordt vaak over het hoofd gezien dan wel niet goed begrepen.
 • Bedankt opnieuw, J. de Boer.

  Bedoel je dat bij het aansluiten van de adapter op een ongeaard stopcontact het netfilter die eerder genoemde helft van de netspanning niet alleen op de adapter zet, maar d.m.v. capacitieve overdracht tevens op de notebook, via het aansluitkabeltje?

  Ik weet dat dat capacitieve overdracht principe bestaat voor metalen verbindingen, metalen leidingen, aders zoals aarddraden, en dergelijke, maar in de verbinding tussen adapter en notebook is geen sprake van dergelijke extra verbindingen, alleen van verbinding door het kabeltje met de twee aders die de spanning leveren voor de notebook.

  Is er dan [b:e743f49739]zelfs[/b:e743f49739] wanneer er al een voedingsspanning geleverd wordt via deze aders dan daarnaast tevens nog capacitieve overdracht via deze aders mogelijk[b:e743f49739]?[/b:e743f49739] Worden dan zowel de voedingsspanning als de door capacitieve overdracht overgedragen helft van de netspanning ten gevolge van de ongeaarde netfilter via dezelfde aders geleverd aan de notebook?
  Dat is, denk ik, wat je zei met [i:e743f49739]"Maar via capacitive overdracht kan deze wel op de gelijkspanning worden geënt. In geringe mate weliswaar, maar niettemin aanwezig."[/i:e743f49739]

  Ik wist in het geheel niet dat dat mogelijk was, ik heb weer wat bijgeleerd.
  Al begrijp ik nog niet hoe die via capacitieve overdracht overgedragen spanning dan niet de voedingsspanning dusdanig verstoort dat de werking van de notebook ernstig negatief beïnvloed wordt. Kunnen er dan zomaar twee verschillende spanningen geleverd worden via één set van twee aders? Zonder dat die twee elkaar dusdanig beïnvloeden dat de werking van een apparaat als een notebook ernstig verstoord wordt?

  Als het niet al teveel moeite is mag je me gerust verwijzen naar een bron die laat zien hoe die combinatie van voedingsspanning en daarnaast een spanning door capacitieve overdracht samen via één set aders geleverd kan worden. Want dit is beslist zeer leerzaam, dankjewel.
 • Ik ben geen elektrotechnicus, dus aan dat gedeelte van deze discussie kan ik weinig bijdragen. :)

  Wat ik wel kan melden is dat verder nazoekwerk me heeft geleerd dat het inderdaad geen statische elektriciteit was, maar waarschijnlijk een "lekstroom". Iets dat vaker schijnt voor te komen bij laptops met een metalen behuizing, zoals in het geval van de HP Pavilion die ik had. Een defecte adapter/lader zou het onderliggende probleem kunnen zijn. Vraag me niet meer naar de bron, dit zijn mijn resultaten van veel googlewerk. Sites die ik me kan herinneren zijn hardwareinfo, Tweakers, en dat soort (best betrouwbare) sites.

  Ik ben vanmorgen weer naar de Mediamarkt getogen met dat verhaal in het achterhoofd. Probleem nogmaals uitgelegd en aangegeven dat ik thuis dus niet overal geaarde stopcontacten heb. Ook aangegeven dat ik liefst die hele HP Pavilion omruil voor een anderen aangezien het toch iedere keer weer 45 kilometer heen en nog eens terugrijden is en ik er wel klaar mee was. De beste man begreep mijn bezwaren en heeft zonder protest de laptop ingenomen. Ik heb nu een Toshiba Satellite L555-12N gekocht. Qua specs iets minder en ook een tikkie verouderd, maar wel degelijk en betrouwbaar. Én met een kunststof behuizing dit keer. ;)
 • @Stupendous Man
  Capacitieve overdracht heb je letterlijk overal bij twee of meer van elkaar geïsoleerde geleiders, omgekeerd evenredig met de afstand. Ik kan je onmogelijk naar mijn vroegere studieboeken verwijzen, maar zoek b.v. eens in Google op de term "paracitaire capaciteiten".
  In zo'n voedingsadapter liggen de verbindigen uiterst dicht tegen elkaar, het is daardoor niet denkbeeldig dat er met zo'n netfilter capacitief iets doorlekt wat totaal niet schadelijk is, maar wat je wel merkt. In het ene geval meer, in het andere geval minder. En wederom, aarding zal zo'n spanning bij voorbaat afvloeien. Zoals ik het in iets andere bewoordingen al opmerkte, die randgeaarde stekker hangt er niet voor de sier aan.
 • Een prachtige discussie en ik verbaas me over de wijsheden die er worden verkondigd.
  Ik heb slechts één opmerking als vraag.
  Wie heeft er thuis waar hij z'n laptop gebruikt hetzij in de woonkamer hetzij in de slaapkamer een wandcontactdoos voorzien van randaaarde? Of zit iedereen in de keuken of in de schuur?
  Want de steker van de laptop is dan wel voorzien van randaarde maar dat heeft geen enkel effect als de contra dat niet heeft.
  Voer voor een vervolg discussie?
 • @ Ger,
  Fijn dat je je notebook zo gemakkelijk hebt kunnen ruilen.
  Dat gaat dus blijkbaar erg eenvoudig bij MediaMarkt.
  Ik beschouw dat voordeel van het gemakkelijk ruilen (bij welke winkel dan ook) overigens tevens als een nadeel. ik zou het niet prettig vinden om een computer te kopen die al uitgeprobeerd is door iemand anders. Of waarvan ik dat vermoeden had.
  Sterker nog, een paar jaar geleden was er bij het consumentenprogramma Radar een item over het als nieuw verkopen van gebruikte en zelfs gerepareerde electronica. Iets dat ook bij MediaMarkt bleek voor te komen.
  Zie: http://www.trosradar.nl/nieuws_detail/bericht/gebruikte-electronica/
  De branchevereniging UNETO-VNI gaf aan dat het incidenteel voor kan komen dat bij de fabrikant een gerepareerd apparaat in de verkeerde goederenstroom wordt teruggeplaatst, hier kun je als winkel niets aan doen, aldus de branchevereniging.
  Ik ben er toch wat huiverig door geworden apparaten zoals computers bij MediaMarkt te kopen.

  Ach, laat ik hier niet verder over zeveren.
  Jij hebt lekker je notebook kunnen ruilen, Ger, da's mooi,
  en ikzelf kies toch voor het bouwen een computer op maat. ("Mmja, maar zijn die [i:dc23e4b4d4]onderdelen[/i:dc23e4b4d4] daarvoor dan wel nieuw?" :wink: )


  En @ J. de Boer,
  Dank, wederom, voor de informatie, heel leerzaam.
  En dankjewel voor de tip, ik zal eens lekker wat studeren op de resultaten van zoeken op "paracitaire capaciteiten".


  En @ gertcor,
  Ik heb zelf geen laptop/notebook maar gebruik een desktop, maar die heeft natuurlijk ook aarding nodig.
  En ook hier nog niet in alle kamers geaarde stopcontacten.
  Ik heb daarom een geaard verlengsnoer gelegd van een stopcontact in de keuken naar de woonkamer, daar de stekkerdoos met piekspanningsbeveiliging op aangesloten, en daarop mijn pc en randapparatuur aangesloten. Ik heb daarbij wel het geluk dat ik een open keuken heb niet te ver van de plek waar de pc staat, maar was een langer verlengsnoer nodig geweest dan had ik dat zeker niet gelaten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.