Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

nieuwe Monitor

Anoniem
kid jansen
4 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik ben op zoek naar een nieuwe monitor voor mijn pc.
  Ik heb nu een 20inch monitor van samsung genaamd de samsung syncmaster 206BW, ook alweer een tijdje oud.
  Nu zoek ik dus een nieuwe, 2e voor erbij.

  ik heb zelf lopen kijken maar aangezien er zo veel keus is zou ik het echt niet meer weten qua prijs, en beeld enzo.

  Eisen

  Max ¤250
  2ms - 5ms
  Full HD
  Vga-Hdmi
  24inch of groter

  dat moet er zowiezo opzitten, mag natuurlijk ook beter.

  qua merk heb ik het liefste Samsung of Philips.
  als je een ander goed merk vind is het ook goed.
  ga hem vooral gebruiken voor games

  groeten Luuk :D
 • Ik kom met de hardware info product vergelijking op 2 monitoren:

  Acer H243HBbmid
  Iiyama ProLite B2409HDS-W1

  Dit zijn de enige twee monitoren die ik kan vinden met jou eisen.
 • Op tweakers.net vind je er wel meer: lange link.
 • Door de eis van een response time van 2 - 5 ms ga ik er van uit dat je de monitor wil gebruiken voor gamen. In dat geval is niet de response time (relevant voor ghosting), maar vooral de input lag (vertraging tussen het moment dat signaal de videokaart uit komt en dat het door de monitor wordt weergegeven) belangrijk.

  Je hebt echt geen paneel met een response time van 2 - 5 ms nodig om geen last te hebben van ghosting, 8 ms kan ook nog prima. Inputlag wil je het liefste zo laag mogelijk houden, als het kan onder de 16 ms (1 frame), maar in ieder geval onder de 33 ms (2 frames).

  Wat naar mijn idee ook veel toegevoegde waarde heeft voor de game ervaring is het kleurbereik. Met de afbakening die jij geeft met je eisen houd je alleen maar monitoren met TN panelen over. Die hebben vaak een kleurdiepte van 6 bit per kanaal (rood, groen en blauw), goed voor een totaal van 262144 kleuren.

  Tegenwoordig maken ze de verschillen tussen die 262144 stappen vaak groter, voor een groter totaal kleurbereik. Om de zo ontstane 'gaten' in dat bereik vloeiender weer te geven wordt vervolgens gebruik gemaakt van dithering (vorm van ruis) in de vorm van FRC om color banding te maskeren (je voorkomt het er niet mee), waardoor kleurovergangen er vloeiender uitzien. Met die FRC module noemen de fabrikanten het dan 8 bit panelen, maar het zijn nog steeds 6 bit panelen. De objectieve kleurweergave wordt er niet beter van, eigenlijk zelfs slechter, maar de subjectieve kleurweergave lijkt beter.

  Wil je een betere kleurweergave, zodat je games er realistischer uitzien en beter uit de verf komen, dan kan je beter naar PVA of IPS panelen (en de verschillende varianten daarvan) kijken. Die zijn altijd standaard al 8 bit en gebruiken soms ook een FRC module om 10 bit na te bootsen.

  Met 8 bit kleurdiepte per kanaal kom je op een totaal van 16,78 miljoen kleuren, 64 keer meer dan met een TN paneel. Hierdoor kan je het kleurbereik dus nog een stuk groter maken en dan zijn de 'gaten' in dat bereik nog steeds een stuk kleiner.

  Een ander voordeel van IPS en PVA boven TN is de veel betere kijkhoek. Als je bij een TN paneel niet recht voor het scherm zit krijg je al heel snel dat de kleuren en de helderheid heel anders worden. PVA en IPS hebben hier veel minder last van, je kan er nog behoorlijk schuin voor zitten zonder merkbaar verschil, pas al je heel erg schuin kijkt krijg je kleurverschuivingen.

  Binnen jouw budget zijn er geen 24" schermen met een PVA of IPS paneel, maar je zou wel kunnen kijken naar de Samsung Syncmaster F2380M (Samsung PVA paneel, 23", 8 ms), die zit rond de ¤250. En misschien is ook de Dell Ultrasharp U2311H nog wel interessant (LG Displays H-IPS paneel, 23", 8 ms), die zit rond de ¤300 (via Dell MKB, maar daar kan je ook als particulier bestellen).

  Als je na dit verhaal ook nog 21,5" wil overwegen kan je ook nog kijken naar de Dell Ultrasharp U2211H en de HP ZR22W (beide hebben hetzelfde LG Displays H-IPS paneel, 21,5", 8 ms), die kosten respectievelijk ¤286 en ¤267.

  Verder zijn alle vier de monitoren die ik hierboven genoemd heb in hoogte verstelbaar en ze zijn ook allemaal 90° te kantelen (pivot), zodat je de monitor in portretstand kan gebruiken.

  Enige nadeel van IPS en PVA ten opzichte van TN is dat ze een stuk duurder zijn en dat brengt weer een ander nadeel met zich mee: je ziet schermen met dergelijke panelen (vrijwel) niet bij de BCC, Dixons, Dynabyte, It's, MediaMarkt, etc. Je kan dergelijke monitoren dus eigenlijk alleen via internet bestellen en dus vaak niet eerst bekijken voordat je ze koopt, tenzij je iemand kent die er één heeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.