Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Schijven voor NAS.

Anoniem
gerben
12 antwoorden
 • Ik ben van plan een NAS te kopen, waarschijnlijk Synology of QNAP, liefst met dubbele bay, waarvoor ik twee losse schijven koop voor een 2x2TB Mirror RAID.
  Denk aan Green Caviar, 5400RPM, of is 7200 aan te raden, dus Black of Blue Caviar, of Spinpoints F3 of F4.
  Wat is wijsheid?
 • Ligt er een beetje aan wat je doel is. Qua stroomverbruik en lawaai is de samsung F4 de beste. Wil je de snelste oplossing, dan kun je wd caviar black nemen. Ik denk dat het verschil in prestatie echter vrij gering is. Een nas staat normaliter 24/7 aan, dus stroomverbruik is niet onbelangrijk. Staat ie ergens waar je hem kunt horen, dan kan geluid snel gaan irriteren.
 • Bedankt voor je tips.
  Wat snelheid betreft, is de LAN-verbinding met de NAS niet de beperkende factor, m.a.w. heeft een supersnelle schijf wel zin?
  Lawaai is waarschijnlijk geen factor, je kunt zo'n NAS wel ergens "opbergen". En ik wil er een die in SBY gaat na x tijd niet gebruiken, of zelfs instelbaar.
  Denk aan Synology DS209 of QNAP TS219P of TS210.
 • Hoi,

  Ik heb hier 4 x WD Green van 1 TB in mijn DS410 zitten, en dat bevalt heel goed , ze zijn stil en zuinig, en er kan dus heel veel op, wat wil een mens nog meer.

  :D
 • Die 410 vind ik onnodig duur, tweemaal 2TB heb ik liever.
  Blijft nog steeds de vraag open of de netwerkverbinding niet de beperkende factor is wat snelheid betreft.
 • Als je een standaard 100Mbps netwerkhebt, is dat inderdaad de bepalende factor. Als het enigszins kan, zou ik overgaan naar gigabit. De meeste pc's hebben dat al standaard, je nas waarschijnlijk ook, dus heb je alleen nog een switch nodig. En zo duur zijn die nou ook weer niet.
 • Ik heb een FritzBox 7270, en dat is inderdaad geen gigabitLAN.
  Omdat ik in gebied met supertraag ADSL woon krijg ik binnenkort Satelliet-ADSL (2-way), maar dat speciale modem is ook alleen 100Mb LAN.
  Dus dan maar gaan voor kwaliteit en betrouwbaarheid bij de keuze van HDD's.
 • Zolang die Synology DS211 noch amper leverbaar is ben ik nog steeds op zoek naar opslagschijven.
  Jammer dat er zo onnauwkeurig specs worden weergegeven op vele sites.
  Zo kun je de WD2000CSRTL2 kopen: in mijn hand gehad, maar volgens de website van WD bestaat die niet. Is beduidend duurder dan de hieronder vermelde disks.
  Daar heb je wat 2TB-schijven betreft wel de WD20EARS en WD20EADS, maar draaisnelheden staan niet bij de specs. Verschil tussen die twee is in ieder geval de cache.

  Bij Samsung hetzelfde probleem. Van 2TB een uitvoering HD204UI; ook 5400RPM net als de HD203WI? Of toch geen Eco Green. En wat betekent de spec "bytes per sector: 4K sector with emulation"?
 • Vrijwel alle 2TB schijven draaien op 5400rpm. Ik meen hitachi wel op 7200. Maar toch is dat weer niet de snelste schijf.

  Standaard zijn sectoren 512 bytes. Bij grotere schijven zijn grotere sectoren efficiënter. Maar oudere hardware en software ondersteunen geen 4K sectoren. Emulatie is een truc, waarbij er op de schijf fysiek 4K sectoren staan, maar aan het systeem 512B sectoren gepresenteerd worden.
 • OK, bedankt. Laar ik nou altijd gedacht hebben dat 4kB standaard was voor NTFS.
  In ieder geval kan ik dus rustig die schijven kopen voor opslag (mirror) in een NAS.
 • In ntfs zijn clusters standaard 4 kB groot. Een cluster is de minimale ruimte die ingenomen wordt door een bestand of een deel daarvan.
 • Ik heb intussen tijdens zoekwerk naar NAS'sen gezien dat ze niet eens NTFS maar EXT1 of EXT2 geformatteerd worden. Had ik nooit van gehoord.
  Maakt niet uit.
  Ik neig steeds meer naar tweemaal Samsung HD204UI.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.