Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Welke laptop heeft makkelijk uitneembare harde schijf?

Anoniem
Hans.Vosman
16 antwoorden
 • 1. Ik wil een nieuwe laptop kopen, waar ik de harde schijf vrij makkelijk zelf kan uithalen. Kent iemand zo'n laptop? Of bestaan die niet?

  2. Ik wil namelijk niet dat een computerreparateur mijn tekstbestanden kan lezen of copiëren, als ik mijn computer bij hem moet achterlaten.

  3. Ik denk dat de kans dat een computerreparateur dat zou doen, heel klein is, maar ik wil die tekstbestanden toch liever daartegen beveiligen op de een of andere manier.
  4. En als mijn computer eenmaal kapot is, kan ik die tekstbestanden mogelijk niet meer van m'n harddisk verwijderen.

  5. Een alternatief kan zijn, dat ik voortaan mijn tekstbestanden alleen op usb-stick zet en niet meer op mijn harde schijf.
  6. Hoeveel seconden duurt het ongeveer bij een nieuwe laptop van 600 euro om een tekstbestand van 500 kb, op te slaan op een USB-stick?
  7. En staat dat tekstbestand dan helemaal niet ook ergens op mijn harde schijf?

  8. Of kan ik misschien beter altijd werken met een laptop plus externe harde schijf, om te voorkomen dat een computerreparateur mijn tekstbestanden kan lezen?
  9. Want dan kan ik de externe harde schijf met daarop mijn tekstbestanden thuis laten en alleen de laptop zonder die tekstbestanden inleveren bij de reparateur.
 • Als dat de enige reden is, je kunt bestanden prima beveiligen met truecrypt. Vraag maar aan de Kinderopvang pedo of de FBI, dat is niet te kraken en heeft geen achterdeur.
  Ik werk in de zorg en beveilig usb sticks ermee, het programma zelf kan ook op de stick.
 • [quote:40109b0f5a="stee0036"]Als dat de enige reden is, je kunt bestanden prima beveiligen met truecrypt. Vraag maar aan de Kinderopvang pedo of de FBI, dat is niet te kraken en heeft geen achterdeur.
  Ik werk in de zorg en beveilig usb sticks ermee, het programma zelf kan ook op de stick.[/quote:40109b0f5a]Bedankt voor je advies. Ja, versleuteling zou ook kunnen en dat doe ik misschien ooit, maar als ik dan m'n wachtwoord zou kwijtraken, ben ik al m'n bestanden kwijt. Dus ik kies daar nu nog niet voor.
 • [quote:546f971b49="Henk Meerwijk"]1. Ik wil een nieuwe laptop kopen, waar ik de harde schijf vrij makkelijk zelf kan uithalen. Kent iemand zo'n laptop? Of bestaan die niet?[/quote:546f971b49]Iha kan een harde schijf vrij eenvoudig verwijderd worden. Meestal zit het klepje met schroef aan de onderzijde. De harde schijf kan er iha niet te makkelijk uit (bv zonder schroef) want dat bestaat er een risico dat die los gaat zitten of er zelfs uitvalt.

  Het is wel zo dat een reparateur het prettig vind dat de laptop compleet is. Dat is makkelijker te testen en wanneer de problemen door de harde schijf veroorzaakt worden, dan wordt dat ook gezien. En anders, kan je nog wat extra gedoe verwachten. Je moet overigens sowieso een backup maken, dus nooit vertrouwen op die ene harde schijf of USB stick!

  Eventueel kun je een laptop met 2 harde schijven kopen, gewoon gebruik op de ene schijf, de speciale documenten op de andere.
 • Uitneembare schijf met windows erop is voor een reparatie dienst onhandig. De meeste problemen met laptops zijn namelijk windows zelf.

  Waar het ook staat, dieven nemen vaak de hele laptop mee plus harde schijven en die kunnen alles lezen dan.
  Omdat truecrypt een probleem vormt als je het wachtwoord niet weet zorg je dat iemand die je vertrouwd het woord ook weet. Ik denk dat je te ver zoekt.
 • [quote:f18fa1b7ab="Hans.Vosman"][quote:f18fa1b7ab="Henk Meerwijk"]1. Ik wil een nieuwe laptop kopen, waar ik de harde schijf vrij makkelijk zelf kan uithalen. Kent iemand zo'n laptop? Of bestaan die niet?[/quote:f18fa1b7ab]
  Eventueel kun je een laptop met 2 harde schijven kopen, gewoon gebruik op de ene schijf, de speciale documenten op de andere.[/quote:f18fa1b7ab]Bedankt, ik ben erg blij met al jullie overwegingen en ideeën. Is een laptop met twee harde schijven misschien een oplossing voor mijn probleem? Kan ik dan één harde schijf met privébestanden verwijderen voordat ik mijn laptop naar een reparateur breng? Maar ik dacht eigenlijk dat bij zo'n computer de beide harde schijven identieke informatie bevatten?
 • Ik maak ook gebruik van Truecrypt voor op USB sticks en ook op mijn PC. Bovendien maak ik regelmatig een backup met een externe harddisk en syncroniseer ik bepaalde belangrijke directories (met behulp van Syncback). Je kan ook kiezen om een NAS te kopen waar je al je belangrijke informatie op slaat en die kan je dan als een netwerk driver in je netwerk plaatsen.
 • [quote:6767a76631="stee0036"]Uitneembare schijf met windows erop is voor een reparatie dienst onhandig. De meeste problemen met laptops zijn namelijk windows zelf.

  Waar het ook staat, dieven nemen vaak de hele laptop mee plus harde schijven en die kunnen alles lezen dan.[/quote:6767a76631]Om die reden zou ik privacy-gevoelige bestanden alleen op een usb-stick kunnen zetten, mits het niet te lang duurt om een tekstbestand daarop op te slaan. Want ik sla tijdens het maken van een tekstbestand elke tien minuten het bestand op. En dan kan ik die usb-sticks op een andere plaats bewaren, dan waar mijn computer staat.

  [quote:6767a76631="stee0036"]Omdat truecrypt een probleem vormt als je het wachtwoord niet weet zorg je dat iemand die je vertrouwd het woord ook weet.[/quote:6767a76631]Bedankt voor de tip, maar als dat versleutelingsprogramma ooit niet meer goed werkt, ben ik misschien ook m'n bestanden kwijt.
 • USB stick is een oplossing. Er zijn er die amper uitsteken, zodat je ze gewoon kunt laten zitten.
  http://azerty.nl/8-1111-352502/lacie-moskeyto-usb-flashstat.html
  http://azerty.nl/8-1111-345506/delock-nano-usb-flashstation-.html
  http://azerty.nl/8-1111-351764/verbatim-store-n-go-netbook-.html

  Er zijn ook expresscards met een ssd drive erin. Niet goedkoop, maar werkt wel snel en goed.
  http://azerty.nl/8-1106-64624/transcend-solid-state-disk-f.html
 • [quote:eb4e8ddd37="gerben"]USB stick is een oplossing. Er zijn er die amper uitsteken, zodat je ze gewoon kunt laten zitten.
  http://azerty.nl/8-1111-352502/lacie-moskeyto-usb-flashstat.html
  http://azerty.nl/8-1111-345506/delock-nano-usb-flashstation-.html
  http://azerty.nl/8-1111-351764/verbatim-store-n-go-netbook-.html

  Er zijn ook expresscards met een ssd drive erin. Niet goedkoop, maar werkt wel snel en goed.
  http://azerty.nl/8-1106-64624/transcend-solid-state-disk-f.html[/quote:eb4e8ddd37]Bedankt weer Gerben. Ook dit zijn interessante ideeën.
 • [quote:823467dfd5="stee0036"]Uitneembare schijf met windows erop is voor een reparatie dienst onhandig. De meeste problemen met laptops zijn namelijk windows zelf.[/quote:823467dfd5]Ik heb al drie keer een computer laten repareren, waarbij ik de harde schijf er vooraf uit had gehaald vanwege privacy. En dat werd telkens geaccepteerd door de reparateur. Eén keer betrof dat een laptop.

  Bovendien probeer ik voor een reparatie altijd eerst om opnieuw Windows te installeren met de herstel-cd. En als er na zo'n herinstallatie nog een probleem is, zit dat dus waarschijnlijk in de hardware, lijkt me.
 • [quote:6aa7556356="tomvdlee"]Ik maak ook gebruik van Truecrypt voor op USB sticks en ook op mijn PC. Bovendien maak ik regelmatig een backup met een externe harddisk en syncroniseer ik bepaalde belangrijke directories (met behulp van Syncback). Je kan ook kiezen om een NAS te kopen waar je al je belangrijke informatie op slaat en die kan je dan als een netwerk driver in je netwerk plaatsen.[/quote:6aa7556356]Bedankt voor de tips. Ik heb geen behoefte aan een netwerk.
 • Deze week te koop
  http://aldi.nl/OFFER_NL_SA/OFFER_03/OFF01.SHTML
  Heeft een aparte sleuf waar je een 2e hdd in kunt stoppen.
  OS staat dus op de interne schijf , jouw bestanden op die losse 2e
  Suc6 Anjo
 • [quote:54c4657da5="Anjo"]Deze week te koop
  http://aldi.nl/OFFER_NL_SA/OFFER_03/OFF01.SHTML
  Heeft een aparte sleuf waar je een 2e hdd in kunt stoppen.
  OS staat dus op de interne schijf , jouw bestanden op die losse 2e
  Suc6 Anjo[/quote:54c4657da5]Ja, dat lijkt me ook een handig systeem. Maar ik heb te weinig kennis van computers om het zonder support van een winkel af te kunnen. Dus ik kies liever voor een gespecialiseerde computerwinkel. Maar als je veel over computers weet, is dit misschien een gunstige aanbieding.
 • Wat kunnen we hier op t forum niet wat een winkel wel kan?
  Behalve als je echt hardwarematige troubles krijgt.
  Maar een goede PC zaak kan met een Medion ook wel uit de voeten hoor.
  Medion geeft ( voor zover ik begrijp ) een garantie aan huis, komt dus een monteur voor de deur, zeker binnen garantietermijn
 • [quote:4b5738975a="Anjo"]Wat kunnen we hier op t forum niet wat een winkel wel kan?
  Behalve als je echt hardwarematige troubles krijgt.
  Maar een goede PC zaak kan met een Medion ook wel uit de voeten hoor.
  Medion geeft ( voor zover ik begrijp ) een garantie aan huis, komt dus een monteur voor de deur, zeker binnen garantietermijn[/quote:4b5738975a]Ja ik voel me toch wat prettiger bij een gespecialiseerde computerwinkel, maar dat is persoonlijk. En tijd is ook geld toch? En daar betaal ik dan misschien 100 euro meer dan bij de Aldi. Dat heb ik er denk ik voor over. Maar ik zal je voorstel wel overdenken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.