Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

HDD over, RAID config verstandig?

Anoniem
KoRn
8 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb afgelopen weekend mijn nieuwe pc ontvangen. Nu heb ik een hdd over, deze is niet hetzelfde als de nieuwe, maar kan ik hiermee een raid-config maken. De nieuwe schijf is een Samsung F3 1TB 32MB(HD103SJ) en de oude een Samsung 500 GB 16MB(HD501LJ).

  De F3 is gepartioneerd in een C en een D-schijf van ieder ca. 500GB. Win 7 64 bits staat geinstalleerd op de C-schijf. De oude schijf is nu nog opgedeeld in 2 schijven, maar dit wil ik eventueel naar 1 schijf van 500GB terugzetten.

  Krijg ik hiermee een snelheidswinst?
 • Voor RAID heb je volgens mij altijd nog 2 dezelfde schijven nodig?
  Dus volgens mij kan het niet.
 • Dank je wel, weet ik dat, hoef ik het ook niet te proberen.
 • Volgens mij kan het wel. Maar met raid kun je alleen dezelfde capaciteit gebruiken. Van de 1TB schijf zul je dus maar 500GB benutten. Een andere optie is jbod, maar daar zitten ook weer haken en ogen aan. Ik zou sowieso geen wonderen van raid verwachten.
 • Ok, dank je wel Gerben. Ik denk dat ik dan nog maar even wacht tot de ssd schijven wat in prijs gaan dalen, daar kan ik natuurlijk nog wel heel wat snelheidswinst mee boeken.

  Even een andere vraag;
  Gisteren had mijn zoon een probleem met zijn pc (zo topic "snelle hulp gevraagd" in moederborden etc.), de hdd gaf een foutmelding "kan bestand niet vinden …\system32\hal.dll" . Ben daar de hele middag mee bezig geweest, heb de hdd ook wel weer aan de praat gekregen, maar is in dit geval een raid opstelling misschien een uitkomst?
 • RAID1 zou een oplossing kunnen zijn, maar alleen als schade een schijf de oorzaak is. Van RAID1 wordt de schijf echter niet sneller en je halveert de beschikbare capaciteit. Verder is een SSD sneller dan welke raid opstelling dan ook.
 • Maw Gerben, in het geval van mijn zoon is een back-up op een externe schijf minstens zo'n goede oplossing als RAID.
 • Wat is je doel? RAID gebruik je voor redundantie en niet voor backup. Een backup schijf heeft weer niets met redundantie te maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.