Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Mijn computer tikt

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Hey,

  Misschien dat iemand hier dat weet.
  Maar ik heb een paar weken terug zelf een computer gebouwd.
  Alles werkt prima, maar ik zit met een vraag.
  Mijn computer tikt af en toe. Ook als hij uitstaat.
  Hij is niet geaard, omdat ik in een oud huis woon en daar boven niks geaard is.
  Zou het hier aan kunnen liggen.
  Een ding weet ik zeker.
  Het ligt niet aan de warmte, want ik heb alles uitstekend gekoeld.
  Ik heb wel een kast van 64 centimeter.
 • Komt dat getik heel toevallig uit je voeding?

  Kan je horen waar dat getik ongeveer vandaan komt???

  Blijft dit echt heel de tijd, of stopt het na een tijdje?

  Gr.
 • Ik kan niet horen waar het vandaan komt, omdat het maar af en toe tikt.
  Er zit geen regelmaat in het tikken. Ook tikt hij als hij uitstaat.

  De computer is custom made. Het enige niet nieuwe wat erin zit is de harde schijf. Ik vermoed zelf dat het daart aan ligt, omdat hij niet samenwerkt qua toeren met de rest van de pc.
 • Probeer is aan een andere harde schijf te komen die helemaal leeg is. En start daar is een installatie mee ( tot aan het invoeren van de key ) en kijk of die dan ook tikt.

  Tikt die niet. Weet je dat het de HDD is.

  Succes!
 • we komen er wel uit :D
 • Bedankt wessma
  Ik zal morgen even op mijn stageplek (de plaatselijke computerwinkel) vragen of ik er daar een in mag bouwen. Ik heb zelf geen ESD-mat, dus ik doe het liever daar. Ik zal je op de hoogte houden zodra ik meer weet.
 • Prima ik zal het in de gaten houden!

  groetjess
 • Ik heb er net een nieuwe schijf ingebouwd en alles opnieuw geïnstalleerd.
  Het systeem werkt nu prima en tikt niet meer. Ook heb ik het meteen maar geaard via de verwarmingsbuis.

  Probleem is dus opgelost.
  Bedankt voor je hulp ^_^
 • Toppie!

  Als je daar te lang naar moest luisteren zou je getikt worden! :D:D

  groetjess
 • Hihihihi, inderdaad :P :D
 • Aarding via de warmwaterbuis (verwarming? Boiler) is een slechte oplossing. Vroeger kon dat heel goed want de watertoevoer-buizen naar huizen waren van ijzer. Tegenwoordig is alles van plastic, dus dat werkt niet meer. De enige oplossing is om aarding vanuit de meterkast of randaardestopkontakt door te trekken naar je computer aansluiting. Ik bedenk me nu, dat boilers en centrale verwarming verplicht geaard moeten zijn, dus het kon toch wel eens goed zijn.

  Maar de meesten computers werken ook zonder randaarding uitstekend hoewel aarding aanbevolen blijft, tenzij er sprake is van dubbele isolatie zoals bij vele laptop-laders.

  perloc
 • Helaas heb ik een dubbele isolatie in de kast, want ik gebruik een oude serverkast. Ik zit me nou toch echt met de handen in het haar, want ik heb geen idee wat ik nog zou kunnen doen om mijn kast te aarden. De enige ruimtes die boven geaard zijn, daar mag ik van mijn ouders geen kabel naartoe trekken. En de meterkast is ook geen optie.

  Ik denk dat ik dan toch al gauw aan een nieuwe kast moet gaan denken. Zou het wat uitmaken als ik daar wat langer mee zou wachten? Zo'n drie à vier maanden.

  PS: Ik had te vroeg gejuicht. Mijn pc tikt nog steeds, maar ik denk dat dat komt omdat er spanning op staat.
 • Dubbele isolatie in de kast? Daar kan ik me niets bij voorstellen. Ik kan me wel voorstellen dat je voeding dubbel geïsoleerd is. Dat kun je kontroleren op het etiket waar twee vierkantjes in elkaar zijn vermeld. Is dat logo er niet dan is het niet waarschijnlijkl dat van een dubbele isolatie sprake is.

  Zoals gezegd kun je je computer heel goed zonder aarding gebruiken. Alleen in bizondere gevallen kan dat probloemen opleveren.

  Je zegt dat hij ook af en toe tikt als hij uit staat. Dat zou erop kunnen duiden dat een elco (electrolitische condensator) doorslaat. De voeding staat, ook als ie uitstaat in de stand-by stand. Net als je TV en vele andere dingen. Trek de netstekker uit de voeding van de computer. Tikt hij dan nóg dan is het iets mechanisch. Als het over is dan is je voeding de oorzaak. Kijk in dit geval of je een andere voeding kunt lenen.

  perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.