Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde schijf vernietigen

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Ik heb een ouwe laptop waarvan de processor een tijd geleden oververhit is geraakt. Met veel moeite heb ik hem toen weer min of meer aan de praat gekregen en de benodigde data overgepompt naar de nieuwe laptop. Dat ging echter niet zomaar; het systeem is zo instabiel als wat. Bij het opstarten wil het nogal regelmatig voorkomen dat-ie niet eens voorbij zijn BIOS komt. Mocht het toch lukken om -na 10 minuten- op te starten, dan stokt-ie nog regelmatig.

  Nu was de laptop toch al afgeschreven, en hij gaat dus binnenkort ook naar de stort. Daarbij vind ik het wel een prettig idee als de harde schijf niet meer leesbaar zou zijn, maar ik zie er ten eerste tegenop om dit met veel moeite geformatteerd te krijgen en ten tweede is het dan bij mijn weten nog steeds herleidbaar (al acht ik de kans klein dat iemand die moeite neemt). Is het misschien ook voldoende om even een paar gaatjes door de harde schijf te boren? Of is dat niet aan te bevelen?
 • Als je ze toch niet meer nodig hebt: een goede hamer maakt ze totaal onbruikbaar. (tuurlijk wel goed op kloppen hé ! :lol:
 • Eruit halen en in de buurt een magneet regelen, die eroverheen halen, klaar.

  Maar ik zou eerst kijken of ik die disk niet in een externe bay kan stoppen en zo als extra schijf kan gebruiken.
  Dat lappie stokt, hoeft niet persé door de HDD te komen….
  Suc6 Anjo
 • Ik zou hdd eruit halen en idd in een externe case doen. Er zijn ook disk-wipe programma's.
  En idd hamer/boor werkt ook.
 • [quote:d53ab97602="Anjo"]Eruit halen en in de buurt een magneet regelen, die eroverheen halen, klaar.

  Maar ik zou eerst kijken of ik die disk niet in een externe bay kan stoppen en zo als extra schijf kan gebruiken.
  Dat lappie stokt, hoeft niet persé door de HDD te komen….
  Suc6 Anjo[/quote:d53ab97602]

  Moet je wel een hele sterke magneet hebben. Ik zou inderdaad een externe case kopen. Kost je een euro of 10 a 15.

  Je kan hem eventueel ook helemaal leeg maken met een opstart disc. Bijvoorbeeld een Linux Live CD of een cd maken met de Ultimate Boot CD.
  http://www.ultimatebootcd.com/ (staan een aantal tooltjes die je kan gebruiken onder Hard Disk Wiping) Hoef je niet met Windows op te starten.
 • Als extra schijf heb ik er weinig aan. Het ding is slechts 40GB groot (ik zei al: oud beestje. ;) ). Ik heb USB sticks waar meer op kan, en die zijn toch wat handzamer. :)

  [quote:8977bb3334="Anjo"]Dat lappie stokt, hoeft niet persé door de HDD te komen[/quote:8977bb3334]Oh, die harde schijf is waarschijnlijk nog prima hoor, maar alle data is gered en ik heb er verder geen nut meer van. Het enige wat ik wil voorkomen is dat iemand dat ding op de stort ziet liggen en denkt "die wil ik", en vervolgens mijn oude data ziet, mijn nu nog legale software gaat misbruiken waardoor ik in de problemen kom met serials, dat doort dingen. Vandaar dat ik dacht aan een simpele oplossing als een boormachine. De kans dat iemand er dan nog iets mee doet is wel erg minimaal. :)
 • Er bestaan programma's om de harde schijf echt te wissen. De schijf wordt dan beschreven met bijvoorbeeld nullen en of willekeurige data. Het schijnt dat dit dan een aantal keren moet gebeuren. Op zich verwacht ik geen problemen met serials en al helemaal niet na een keer wissen. Degenen die dan in theorie de schijf nog zouden kunnen lezen beschikken over dusdanig kennis, apparatuur en geduld dat zoiets dan wel een vermogen waard zou moeten zijn.
  Tja, een 40 GB schijfje (44 pin IDE) is vooral leuk voor al wat oudere notebooks. Ik heb er zelf ooit eentje kunnen bemachtigen en dat was best lastig.
 • Dit is een prima programma voor het wissen van harddisks.

  http://www.killdisk.com/downloadfree.htm
 • Ik vermoed dat de TS zijn systeem niet stabiel genoeg denkt te krijgen voor whipe software.

  Is er al geprobeert 1 vd 2 geheugen modules te verwijderen? Ik heb op deze manier een keer een laptop weer 100% stabiel gekregen (zelfde symptomen, vastlopen in de bios).
 • [quote:f789359068="sdk"]Ik vermoed dat de TS zijn systeem niet stabiel genoeg denkt te krijgen voor whipe software.[/quote:f789359068]Jep:
  [quote:f789359068="Ger"]het systeem is zo instabiel als wat. Bij het opstarten wil het nogal regelmatig voorkomen dat-ie niet eens voorbij zijn BIOS komt. Mocht het toch lukken om -na 10 minuten- op te starten, dan stokt-ie nog regelmatig.[/quote:f789359068]En het probleem is ook al opgelost. De boormachine heeft zijn werk gedaan en de laptop ligt op de stort.

  [quote:f789359068="sdk"]Is er al geprobeert 1 vd 2 geheugen modules te verwijderen? Ik heb op deze manier een keer een laptop weer 100% stabiel gekregen (zelfde symptomen, vastlopen in de bios).[/quote:f789359068]Niet dat dit nog heel veel nut heeft op dit moment, maar hoe kan dat dan? Er zat inderdaad een extra geheugenchip in (256 standaard + 1024 extra). Die had ik kunnen verwijderen, al denk ik niet dat XP (wat daarop stond) dan nog veel zin heeft om te draaien? En wat is de relatie tot het aantal chips en de processor die oververhit is?

  Ik snap dat als je BIOS niet berekend is op de hoeveelheid geheugen dat-ie zich dan verslikt. Maar hij heeft wel 3-4 jaar zonder problemen gedraaid op dat geheugen, dus dat lijkt me de oorzaak niet te zijn. Of mis ik iets?
 • [quote:a00846f385="Ger"][quote:a00846f385="sdk"]Ik vermoed dat de TS zijn systeem niet stabiel genoeg denkt te krijgen voor whipe software.[/quote:a00846f385]Jep:
  [quote:a00846f385="Ger"]het systeem is zo instabiel als wat. Bij het opstarten wil het nogal regelmatig voorkomen dat-ie niet eens voorbij zijn BIOS komt. Mocht het toch lukken om -na 10 minuten- op te starten, dan stokt-ie nog regelmatig.[/quote:a00846f385]En het probleem is ook al opgelost. De boormachine heeft zijn werk gedaan en de laptop ligt op de stort.

  [quote:a00846f385="sdk"]Is er al geprobeert 1 vd 2 geheugen modules te verwijderen? Ik heb op deze manier een keer een laptop weer 100% stabiel gekregen (zelfde symptomen, vastlopen in de bios).[/quote:a00846f385]Niet dat dit nog heel veel nut heeft op dit moment, maar hoe kan dat dan? Er zat inderdaad een extra geheugenchip in (256 standaard + 1024 extra). Die had ik kunnen verwijderen, al denk ik niet dat XP (wat daarop stond) dan nog veel zin heeft om te draaien? En wat is de relatie tot het aantal chips en de processor die oververhit is?

  Ik snap dat als je BIOS niet berekend is op de hoeveelheid geheugen dat-ie zich dan verslikt. Maar hij heeft wel 3-4 jaar zonder problemen gedraaid op dat geheugen, dus dat lijkt me de oorzaak niet te zijn. Of mis ik iets?[/quote:a00846f385]

  Je mist dat geheugen toevallig defect kan raken. In mijn geval had ik in de laptop ooit 512mb bijgeprikt en was het originele geheugen na een jaar of 5 kapot (pentium m, 1.5 ghz). Ik was bezig met het redden van scriptiedata van mijn vriendin en toen viel mij op dat 1 op de 5 keer dat hij wel bootte het geheugen totaal in de bios een ander getal was dan met de pogingen waarbij hij na 5 seconde vast liep.

  Hoeft niet te zijn dat dit bij jou ook zo was, maar de symptomen komen overeen. In ieder geval is een processor niet snel oververhit want deze schakelt zichzelf uit in het geval dat hier gevaar voor begint te ontstaan. Ik zou in de toekomst dus in ieder geval eerst het geheugen als oorzaak uitsluiten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.