Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde schijf tikt: hoe komt het en is het te voorkomen?

Anoniem
jolo
3 antwoorden
 • LS,

  Ongeveer 2,5 jaar geleden heb ik zelf een pc samengesteld met daarin twee hd's, eentje voor het os (dual boot) en eentje voor alle persoonlijke bestanden. Laatstgenoemde is een Seagate Barracuda 7200.11 1,5TB (ST31500341AS). Deze geeft al sinds het begin een tik voordat hij opspint, toen ik er destijds naar Googlede bleek dat een bekend fenomeen en onschuldig. Sinds vandaag hoor ik de schijf echter regelmatig tikken, verschillende keren achter elkaar. Het tikken van de schijf gaat gepaard met een tijdelijke stop van het lezen van data, na een kleine pauze (en dus een tik) gaat alles weer verder. Ik weet dat het regelmatig tikken over het algemeen een indicatie is van het einde van een harde schijf, dus ik heb vanmiddag een nieuwe gekocht en alle data hierheen gekopieerd, dus de data is veilig.

  Mijn vragen zijn: is er een manier om te controleren of de tikkende schijf nog goed is? Wat is dat tikken überhaupt? Is het onvermijdelijk of had ik kunnen voorkomen dat de schijf deze kuren gaat vertonen? Is het bijvoorbeeld slecht om een schijf verticaal in je kast te hebben? Kan ik de schijf blijven gebruiken voor onbelangrijke data totdat hij het echt begeeft of loop ik daarmee een risico om mijn computer te beschadigen?

  Als iemand een antwoord heeft op een of meer van bovenstaande vragen dan hoor ik het graag! Alvast heel erg bedankt!

  - Bas
 • Controleer de schijf met seatools. Ik vermoed ook dat ie op zijn einde loopt.
  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
 • Seatools gedownload en gedraaid. S.M.A.R.T. Test, Short Drive Self Test en Short Generic allemaal PASS. Long Generic duurt inderdaad erg lang, maar uiteindelijk ook PASS. Advanced Tests nog niet aangedurft omdat het programma daar waarschuwt dat het data kan beschadigen bij het draaien van de tests. Wat opviel, met name bij de Short Generic test, is dat sequentieel lezen van data geen probleem vormt, maar bij random reads gaat hij herhaaldelijk tikken en blijft hij tijdelijk hangen, om vervolgens weer opnieuw te proberen. Blijkbaar is het probleem (nog) niet softwarematig te detecteren, maar ik weet vrij zeker dat er iets veranderd is ten opzichte van de "normale" situatie. Misschien dat ik de schijf volledig laat defragmenteren, kijken of dat goed gaat, lijkt me op zich ook een aardige stress-test.

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.